İşlem Sürüyor...

Türkiye'de Yazın Yapılabilecek Ekstrem Sporlar

Spor, sadece sağlığı korumak için değil aynı zamanda keyif ve mutluluk için de tercih ediliyor. Kimileri için ise spor, bir yaşam biçimi haline gelmiş durumda. Adrenalin ve keyif arayışında olanlar için özellikle ekstrem sporlar tercih ediliyor. Bu sporlar, hız, güç, dayanıklılık ve odaklanma gerektirirken, aynı zamanda büyük heyecan ve coşku sunuyor. Tam da burada Ekstrem spor nedir? sorusu akla geliyor. 

 

 

 

Ekstrem Spor Nedir? 

Fizik kondisyonu yüksek adrenalin tutkunları tarafından tercih edilen spor aktivitelerinin tamamına ekstrem spor adı veriliyor. Ekstrem sporları yapabilmek için uzun bir süre bu konuda deneyim kazanmak gerekiyor. 

 

 

 

Türkiye'de Yapılan Extrem Sporlar Nelerdir?

Türkiye, ekstrem sporlar konusunda adeta bir cennet. Türkiye’de yazın yapılacak ekstrem sporlar da hayli fazla. Yamaç paraşütü, tüplü dalış, kano, uçurtma sörfü, kanatlı tulum uçuşu, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü, jet sörf, rafting, serbest dalış, kaya tırmanışı, dağcılık ve kayak en yaygın şekilde yapılan ekstrem sporlar arasında sayılabilir. 

 

 

Ülkemizde en popüler olan ekstrem sporlarının yamaç paraşütü, uçurtma sörfü, tüplü dalış ve kano olduğunu söyleyebiliriz. İşte meraklıları için en fazla tercih edilen ekstrem sporlar ve bu sporların yapıldığı lokasyonlar:

 

 

 

 

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü Türkiye’de 1980’lerde hava sporu tutkunları tarafından geliştirilir. Bu sporu yapabilmek için motorlu bir hava aracı ve pist gerekmiyor. Yüksek bir yamaç ve profesyonel bir pilot desteği yeterli. 

 

 

 

 

“Yamaç paraşütü nerede yapılır?” sorusuna verilecek ilk yanıt elbette Ölüdeniz. Burası yamaç paraşütü ile adeta özdeşleşmiş bir lokasyon. Deneyimli pilotlar eşliğinde belirlenen yüksek bir yamaçtan atlayış yaparak olağanüstü deniz manzarasının üzerinde bir kuş gibi süzülebilirsiniz. 

 

 

 

 

Ölüdeniz’in dışında Kaş, Pamukkale Dinamit Tepesi, Trabzon Uzungöl, Sakarya Serdivan gibi bölgelerde de yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Bu sporu yaz tatilinizin içinde bir kez yapmanın ötesinde profesyonel olarak da yapmak niyetindeyseniz Türk Hava Kurumunun düzenlediği sertifikalı kurslara katılabilirsiniz.     

 

 

 

Uçurtma Sörfü

Kiteboard ve Kitesurf olarak adlandırılan uçurtma sörfü, rüzgar sörfüyle temelde benzese de birtakım farklılıklara sahiptir. Uçurtma sörfü için paraşüt yardımıyla yapılan rüzgar sörfü diyebiliriz. Rüzgar gücüyle hareket eden uçurtma sörfü hem görsel hem de heyecan olarak meraklılarına üst düzey bir keyif veriyor. Ekstrem spor tutkunlarının en fazla tercih ettiği aktivitelerin başında gelen uçurtma sörfü için Türkiye’de en çok tercih edilen rota Gökova olarak karşımıza çıkıyor. Muğla iline bağlı Gökova ve Akyaka bölgeleri yaz sezonu başlar başlamaz bu spor tutkunlarının akınına uğruyor. Uçurtma sörfü için tercih edilen diğer ideal rotaları Patara, Datça, Gökçeada ve Alaçatı olarak sıralayabiliriz.  

 

Tüplü Dalış

Tüplü dalış, ülkemizde en revaçta olan ekstrem sporlar arasında gösteriliyor. Hem Türkiye’nin hem dünyanın değişik noktalarından gelen dalış tutkunları Bodrum, Kaş, Fethiye, Ayvalık, Saros gibi merkezlerde bu heyecan dolu sporun tadını çıkarıyor. Derin denizlerde deneyimli eğitmenler eşliğinde adım atacağınız bu sporda farklı seviyelerde derinlik ve zorluk dereceleri bulunuyor. Tüplü dalış, denizaltının kendine has, sessiz ve zamanın yavaş aktığı gizemli dünyasında eşsiz dakikalar geçirmenin bir yolu olarak pek çok kişinin kalbini çalmış durumda.

 

 

Kano

Deniz ulaşımında basit ve hafif bir araç olarak kullanılan kano aynı zamanda ekstrem sporlardan biri olarak kabul edilmiş durumda. 3’er ya da 5’erli kadın, erkek sporculardan oluşan ve koruyucu ekipmanlar kullanılarak yapılan kano Türkiye’de en çok Antalya, Muğla, Sakarya, Trabzon, Rize, Van ve Erzincan şehirlerinde  yapılıyor.  

 

 

Türkiye’de yazın yapılacak ekstrem sporlar ve bu sporları yapabileceğiniz ideal noktaları seyir listenize alabilir, heyecan ve adrenalin dolu bir yaz deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu yazının ardından Avrupa’nın En Güzel Kamp Alanları başlıklı içeriğimizi okuyarak kamp heyecanını yaşayabileceğiniz lokasyonlar hakkında fikir edinebilirsiniz. 

 

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1293 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 02-08-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM