İşlem Sürüyor...

Mimar Sinan’ın En Önemli Eserleri

İnşa ettiği eserlerle adını tarihe altın harflerle yazdıran Mimar Sinan, sahip olduğu ünü boşuna kazanmadı. Koca Sinan olarak da bilinen Mimar Sinan, Osmanlı Döneminde Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapmış ve ardında kusursuz eserler bırakmıştır.

 

 

 

 

“Ustalık Eserim” dediği Selimiye Camisi dışında pek çok esere imza atan ünlü mimar sadece ülkemizde değil dünya çapında tanınan, bilinen ve saygı gören bir kimliğe sahip. İşte 99 yıllık ömre pek çok değerli eser sığdıran Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden bazıları…

 

 

 

 

Süleymaniye Camii / İstanbul

Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın kalfalık eserlerinden birisidir. Süleymaniye Külliyesi’nin önemi bir parçası olan Süleymaniye Camii 3 bin 500 metrekarelik bir alanda ihtişamla yükselmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yaptırılan bu şaheser, İstanbul’un en önemli mimari değerlerinin başında gelmektedir.

 

 

 

Selimiye Camii / Edirne

Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden olan Selimiye Camii 2000 senesinde UNESCO tarafından Geçici Dünya Mirası listesine alınmıştır. İçindeki çiniler, mermerler ve hat örneklerinin görülmeye değer olduğu Selimiye Camii dört adet zarif minaresi, sedef süslemeleri, yarım kubbeden destek almadan tek olarak inşa edilen kubbesi ile adeta bir mühendislik harikasıdır.

 

 

 

Mihrimah Sultan Camii / İstanbul

Üsküdar’da yer alan Mihrimah Sultan Camii de Mimar Sinan’ın en önemli ederlerinden birisidir. Nisan ve Mayıs aylarında güneş ve ayın doğuşunun caminin iki minaresi arasından izlenebildiği bu camii de bir mimari şaheseri ve mühendislik harikasıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yapılan bu cami de ünlü mimar Sinan’ın dehasını yansıtan örneklerden birisidir.

 

 

Haseki Hamamı

Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamam, Sultan Ahmet Camii ile Ayasofya arasında konumlanmaktadır. Görkemli kubbesiyle öne çıkan Haseki Hamamı ya da bilinen diğer adıyla Hürrem Sultan Hamamı’nın en önemli özelliği kadınlara ve erkeklere ayrılan kısımların aynı eksen üzerinde yer alıyor olmasıdır. Sıcaklık kısımları bitişik olan hamamın soyunma kısımları ise iki uçta yer alır.

 

 

 

Lala Paşa Camii / Erzurum

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir adlı kitabında küçük bir pırlantaya benzetilen camii, Lala Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami’nin girişinde IV. Mehmet tarafından yazdırılan bir ferman kitabesi bulunan yapının 3 kapısı ve 28 penceresi bulunmaktadır. 

 

 

 

 

Kırkçeşme Su Kemeri / İstanbul

Döneminin en büyük su kompleksi olan Kırkçeşme Su Kemeri 33 dev kemerden oluşacak şekilde inşa edilmiştir. İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için tasarlanan bu su kemeri Belgrad Ormanları’ndan su getirecek şekilde tasarlanmıştır. Kırkçeşme Su Kemeri, Mimar Sinan’ın elinin değdiği mühendislik harikalarından sadece birisidir. 

 

 

 

Behram Paşa Camii/ Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Behram Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan camii Diyarbakır’ın kendine özgü mimarisini yansıtan eserlerden birisidir. Göz alıcı bir taş işçiliğine sahip olan Behram Paşa Camisi modern sıkıştırma üslubu ile öne çıkar ve çağının en özel örneklerinden birisidir.

 

 

 

1 Yorum

Yorum Yap

54227 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 26-05-2022
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM