İşlem Sürüyor...

Profesör Doktor Celal Şengör'ün Hayatı ve Kariyeri

Depremle ilgili konulardaki öngörü ve söylemleriyle dikkat çeken, en son Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketinde yine fikirleriyle gündeme gelen Profesör Doktor Celal Şengör, depremle ilgili yaptığı uyarılarla Türkiye’nin gündemine oturdu. Ünlü jeolog Celal Şengör depremden sonra çok sayıda programa konuk olarak katıldı ve dolayısıyla hayatı, mesleki kariyeri de dikkat çekmeye başladı.

 

 

 

Bu arada gündemin önemli isimlerinden Profesör İlber Ortaylı’nın yaşamı ile ilgili detaylı bilgileri Türk Tarihçisi İlber Ortaylı Kimdir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. Gelin şimdi Hatay Samandağ’da meydana gelen deprem için de günler öncesinde uyarıda bulunan Profesör Doktor Celal Şengör kimdir daha detaylı bakalım.

 

 

 

Celal Şengör’ün Hayatı

Tam ismi Ali Mehmet Celal Şengör olan ünlü jeolog, 24 Mart 1955 yılında İstanbul’da doğdu. Aslen Rumeli göçmeni olan Şengör, Günseli Güler ve Asım Şengör’ün oğludur. İlkokul öğrenimine Şişli Terakki’de başlayan ve Bayezid İlkokulu’nda devam eden Profesör Celal Şengör ortaokulu Işık Lisesi’nde, lise öğrenimini ise Robert Kolej’de tamamlamıştır.

 

 

Yükseköğrenim için Amerika Birleşik Devletleri’ne giden ve Houston Üniversitesi’ne kayıt yaptıran Şengör, daha sonraki süreçte New York Eyalet Üniversitesi Jeoloji bölümüne geçerek bu okuldan mezun oldu. Yine aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını da tamamlayan Celal Şengör, 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi,  Jeoloji kürsüsünde asistanlık görevine başladı. 

 

 

 

Celal Şengör, İTÜ’de doçent unvanıyla göreve başladığı yıllarda 1984’te Londra Jeoloji Cemiyeti’nin Başkanlık Ödülü'nü ve 1986’da da TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü aldı. 1990 senesinde Academia Europaea’ya kabul edildi ve böylelikle derneğin ilk Türk üyesi olarak da adından söz ettirdi. İlerleyen süreçte Avusturya Jeoloji Servis muhabiri üyesi olan Profesör Doktor Celal Şengör, 1 yıl sonra da Avusturya Jeoloji Derneği'nin fahri üyeliğine getirildi ve Kültür Bakanlığı tarafından verilen Bilgi Çağı ödülünü almaya hak kazandı.

 

 

Mesleki kariyerinde ilerlemeye devam eden Celal Şengör, 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji ana bilim dalında Profesör olarak adından söz ettirdi. Ünlü bilim adamı aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi'nde en genç kurucu üye olarak da dikkat çekti. Birkaç sene sonra Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğinin yanı sıra Fransız ve Amerikan Jeoloji derneklerinde fahri üyeliği bulunan Celal Şengör Rammal Madalyası ile Fransız Bilimler Akademisi tarafından verilen Lutaud Ödülünü aldı.

 

 

College France isimli enstitü bünyesinde de bir süre konuk profesör olarak ders veren Şengör, akademik hayatı boyunca da sayısız okulda ve enstitüde konuk profesör olarak ağırlanmıştır. Jeoloji konusunda yaptığı çalışmalarla kendi alanında büyük bir ün kazanan Celal Şengör ayrıca pek çok kitaba da imza attı. 6 adet kitap, 137 adet tebliğ, 175 adet bilimsel makale ve yaklaşık 300 deneme yayınlayan Celal Şengör, mesleki birikimini bu şekilde somutlaştırmış oldu. Tüm bunların yanı sıra çok sayıda dergi ve yayında yardımcı editörlük ve editörlük de yapan ünlü bilim adamı çok iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor.  

 

Celal Şengör’e İlham Veren Yazar Kim? 

Celal Şengör, Jeolojiye ilgisinin nasıl başladığıyla ilgili sorulara ünlü yazar Jules Verne ismiyle yanıt veriyor. Jeolojiyi küçük yaşlarında Jules Verne’in Arzın Merkezine Seyahat adlı kitabıyla sevmeye başladığını ve yazarın Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabıyla bu sevgisini perçinlediğini belirten Celal Şengör, adam olmanın, Jules Verne’in tarif ettiği gibi biri olmak demek olduğunu düşündüğünü ve kendisine jeolojiyi Jules Verne’in sevdirdiğini de ekliyor. 

 

 

Bir röportajında kişisel kütüphanesinde 30 binin üzerinde kitap olduğunu söyleyen Celal Şengör, kitapların insan yaşamı ve kişiliği üzerindeki olumlu tesire de dikkat çekmiş oluyor. 1986 yılında yazar Oya Maltepe ile evlenen Celal Şengör’ün Asım Şengör isimli bir oğlu bulunmaktadır. 

 

0 Yorum

Yorum Yap

20029 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 24-03-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM