İşlem Sürüyor...

Türk Sinemasının Sevilen Yüzü: Tarık Akan Kimdir?

Tarık Akan, Türk sinemasında yakışıklılığı ve usta oyunculuğu ile iz bırakmış isimlerden biri olarak hafızalarda yer edinmiştir. Aktörlük hayatı boyunca pek çok karakteri başarı ile canlandıran, hayatı boyunca 120 filmde rol alan, 7 defa Altın Portakal ödülüne layık görülen Tarık Akan, kariyerinin ilerleyen dönemlerinde sosyal temalı filmlerde de rol aldı.

 

 

 

İnsancıl, sevecen ve ağırbaşlı kişiliği ile sinema izleyicisinin gönlünde taht kuran usta oyuncu en çok da Damat Ferit karakteri ile gönüllerde taht kurdu. Ölümüyle sevenlerini yasa boğan usta aktörün özel hayatı, rol aldığı filmleri ve daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

 

 

Tarık Akan'ın Hayatı

  • 13 Aralık 1949'da İstanbul’da dünyaya gelen Tarık Akan’ın asıl adı, Tarık Tahsin Üregül’dür. 
  • Yaşar Üregül ve Hüseyin Yaşar Üregül çiftinin üçüncü çocuğu olan Tarık Akan, babasının subay oluşu nedeniyle ilkokul eğitiminin bir kısmını Erzurum'da bir kısmını da Kayseri’de tamamladı.  
  • Babasının emekli oluşuyla ailesiyle yeniden İstanbul’a dönen oyuncu Bakırköy’de yaşamaya başladı. Gündüzleri Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okurken, geçici işler de yaptı. 
  • Arkadaşlarının öneri ve ısrarlarıyla 1970 yılında girdiği Ses Dergisi Sinema Artist Yarışması’nda birinci oldu ve tahsil yaptığı Makine Mühendisliği bölümünden ayrılarak Gazetecilik Yüksek Okulu’na girdi. 
  • Deneyimli oyuncu aktörlük kariyerine adım atmadan önce düğün salonu müdürlüğü, sandal kiralama gibi işler de yaptı. 
  • Son derece başarılı ve dolu dolu bir oyunculuk hayatı olan Tarık Akan, 120’den fazla sinema filminde her rolün altından başarıyla kalkmasını bildi.   
  • Askerliğini 1979’da Denizli’de yedek subay olarak yaptı. 7 Ağustos 1986’da Yasemin Erkut ile dünyaevine giren aktörün, bu evlilikten Barış Zeki Üregül ile ikiz çocukları Yaşar Özgür ve Özlem Üregül dünyaya geldi. 
  • Akciğer kanserine yakalanan başarılı aktör, 16 Eylül 2016’da İstanbul’da hayata veda etti. Cenazesi 18 Eylül 2016’da Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunda düzenlenen anma töreninin ardından Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Bakırköy’de toprağa verildi. 

Tarık Akan'ın Türk Sinemasındaki Özel Yeri

Tarık Akan sadece salon filmlerinde, zengin fabrikatörün oğlu rollerinde değil, ilerleyen süreçte siyasi ve toplumsal mesaj veren filmlerde de rol aldı. Oyunculuk yeteneğinin yalnızca komedi filmleriyle sınırlı olmadığını usta oyunculuğuyla  ispatladı. 

1980 darbesinin ardından 1981 yılının başlarında Almanya’da verdiği bir konuşma sonucunda yurda dönüşünde tutuklandı. 2,5 ay hücre hapsi cezası alan oyuncu suçsuz olduğu kanıtlanınca beraat etti. Tarık Akan hapishanede geçirdiği günleri “Anne Kafamda Bit Var” adını verdiği kitabında kaleme aldı.  

1991’de Bakırköy’deki Taş Mektep İlkokuluna ortak olan Akan, Aziz Nesin’in vefatından sonra 1995’te Nesin Vakfı Başkanlığını devraldı. 

İki bölümden oluşan “Antika Talanı” adlı belgeseli seslendiren ve “Taşların Sırrı” adlı belgesele imzasını atan başarılı aktör Tarık Akan, sosyal ve öğretici projelerde de rol alarak “yakışıklı jön” kavramının çok ötesinde bir donanıma sahip olduğunu da ispatlamış oldu. 

Tarık Akan Filmleri

  • 1971 yılında rejisör Mehmet Dinler’in “Solan Bir Yaprak Gibi” filmiyle sinemaya giriş yapan aktör, “Tarık Akan” adını kullanmaya başladı.
  • Yeşil gözleri, uzun boyu ve düzgün fiziği ile sinema izleyicisinin beğenisini kazanan Tarık Akan, 1971 yılında Filiz Akın’la birlikte, Orhan Aksoy’un yönettiği “Emine” adlı filminde kamera karşısına geçti.
  • Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı 1973 yapımı “Canım Kardeşim” filmi ve 1974 yapımı “Hababam Sınıfı” filmleri ile şöhretini sağlamlaştırdı.   
  • Akan, yılda yaklaşık 12 film çevirerek Türk sinema seyircisinin gönlünde taht kurmayı da başardı. 
  • Rol aldığı filmlerde çoğunlukla “Ferit” ismini kullanan usta aktörün, Emel Sayın ile çevirdiği “Mavi Boncuk”, Gülşen Bubikoğlu ile çevirdiği “Ah Nerede”, Hülya Koçyiğit ile çevirdiği “Sev Kardeşim” ve Hale Soygazi ile çevirdiği “Gece Kuşu Zehra” isimli filmleri, günümüzde bile hala çok sevilerek izlenir.      
  • 1977’de çevirdiği “Sürü” adlı filmiyle birlikte politik filmlerde de rol almaya başlayan Tarık Akan, 1978 yapımı “Maden” adlı filmiyle de büyük başarı kazandı ve hayran kitlesi genişledi.  
  • 1982’de “Yol”, 1990’da “Karartma Geceleri” gibi dram türü filmlerde de oyunculuk gücünü ortaya koyan Tarık Akan, Türk sinemasında yeri asla dolmayacak bir boşluk bıraktı.     

Tarık Akan Nereli?

Ünlü aktörle ilgili en fazla merak edilen soruların başında “Tarık Akan nereli?” sorusu, geliyor. Ünlü oyuncu Tarık Akan, İstanbul doğumludur.

 

 

 

Tarık Akan Doğum Tarihi

Sıkça sorulan sorulardan bir diğeri de “Tarık Akan kaç doğumlu?” sorusudur. Ünlü aktör, 13 Aralık 1949 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.  

 

 

 

Tarık Akan Ne Zaman Vefat Etti?

Tarık Akan, 16 Eylül 2016’da İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. 

Türk sinema seyircisinin gönlünde taht kuran usta oyuncu Metin Akpınar’ın hayatıyla ilgili merak edilenleri Metin Akpınar'ın Hayatı konulu yazımızda bulabilirsiniz. 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

829 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 15-11-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM