İşlem Sürüyor...

Ünlü Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Metin Akpınar'ın Hayatı

Başarılı oyunculuğu, sempatik tavırları ve toplumsal içerikli komedi filmleri ile Türk sinemasında çok özel ve ayrıcalıklı bir yeri olan Metin Akpınar kendine has mimikleri, oyunculuk performansı ve Zeki Alasya ile birlikte oynadığı toplumsal temalı filmlerle  gönlümüzde taht kurdu. Erken yaşlarda başladığı oyunculuk kariyerine pek çok başarı sığdıran yılların eskitemediği bu özel isim hayatını tiyatro ve sinemaya adadı. 

 

 

 

Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare’nin kurucularından olan Metin Akpınar’ı daha yakından tanımak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Bu arada yine Türkiye gündeminde önemli bir yeri olan başka bir isim için Profesör Doktor Celal Şengör'ün Hayatı ve Kariyeri başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. 

 

 

 

Metin Akpınar Kimdir?

2 Kasım 1941 yılında İstanbul Aksaray’da dünyaya gelen Metin Akpınar, 5 çocuklu bir ailenin tek erkek çocuğudur. Annesi Nadide Hanım, babası Mustafa Bey olan Metin Akpınar, çocukluğunu Aksaray’da geçirdi. Ünlü oyuncu, Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare tiyatrosunun kurucularından biridir ve Zeki-Metin ikilisi adıyla Zeki Alasya’yla beraber sahnelediği oyunlarla Türk izleyicisinin hafızasına kazınmıştır. 

 

 

Metin Akpınar ilk ve orta öğrenimini sırasıyla 45. İlkokul, Gedikpaşa Ortaokulu ve Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümü ile İstanbul Hukuk Fakültesi’nde tahsil gördü fakat eğitimini tamamlamadı. 

 

 

 

 

1957 senesinde amatör olarak başladığı Yeşil Sahne’de Erdinç Üstün ve Ferdi Merter ile çalıştı. Fakat oyun sahneye konulamadı. 1962 ve 1965 yılları arasında Milli Türk Talebe Birliğinde yönetici olarak görev aldı ve burada çeşitli oyunlarda rol aldı. Uzun yıllar sahne ortaklığı yaptığı Zeki Alasya ile de orada tanıştı. 1961 senesinde Göksel Özdoğdu ile evlendi.  

 

 

 

 

Metin Akpınar’ın profesyonel oyunculuk hayatına 1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosunda Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunuyla başladı. Yine bu tiyatroda Ben Devletim ve Hababam Sınıfı isimli oyunlarda da rol aldı. 1966 senesinde Zeki Alasya ile birlikte Gen-Ar Tiyatrosunda grup oluşturarak sahneye çıktı. Takvimler 1967’yi gösterdiğinde Zeki Alasya ve Ahmet Gülhan’la birlikte Devekuşu Kabare’yi kurdular. Burada daha çok sosyal, politik temaları işlediler ve izleyici tarafından çok sevilerek popüler hale geldiler. 

 

 

Usta oyuncu Metin Akpınar’ın yıldızı Devekuşu Kabare’nin ilk oyunu olan Vatan Kurtaran Şaban’daki “Şaban” rolü ile parlamaya başladı. 1992 yılına kadar tiyatro müdürlüğü görevini üstlenen Akpınar, en önemli çıkışını 80’lerde Zeki Alasya ile beraber rol aldıkları oyunlarla yapmış oldu. Burada sahneledikleri oyunlar çok beğenilen ikili Türk izleyicisinin gönlünde taht kurmaya başladı.

 

 

 

Usta oyuncu Metin Akpınar’ın beyazperde serüveni ise 1972 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Tatlı Dillim filmi ile başladı. 1974’de çekilen Mirasyediler filminden itibaren de Zeki-Metin ikilisi olarak komedi filmlerine imza attı. 1990’ların başında ise yine Zeki Alasya ile birlikte Zeki-Metince isimli dizide yer aldı. 

 

 

 

 

Metin Akpınar, sene 1999’a geldiğinde, yönetmenliğini Sinan Çetin’in yaptığı Propaganda filminde “Rahim” karakterine hayat verdi ve bu filmle komedi dışında dram rollerine de soyunmuş oldu. Ayrıca yine bu filmle birlikte bundan sonraki kariyerini tek başına devam ettirme kararı aldı. Metin Akpınar’ın tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra ticari girişimleri de oldu. 1992 senesinde KİPA marketler zincirinin ve ardından da İzmir Kent Hastanesi'nin kurucu ortaklığını üstlenerek yönetim kurulunda yer aldı. 1991 ve 1995 yıllarında DSP’den milletvekilliği adaylığı için teklif alsa da kabul etmedi. 

 

 

Tiyatro ve sinema sahnesinde pek çok rolü başarıyla üstlenen Metin Akpınar bunun meyvelerini de aldığı ödüllerle topladı. 2008 yılında İsmail Dümbüllü Ödülleri “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne, 2010 Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne ve 2011 Uluslararası İstanbul Film Festivali “Onur Ödülü”ne layık görülen Metin Akpınar,  Haliç ve Okan Üniversitelerinin Konservatuar bölümlerinde "Tiyatroda Kabare Tarihi" dersleri verdi.

 

 

 

Başarılı oyuncunun hayatı belgesele de konu oldu. 2020 senesinde Metin Akpınar’ın hayatını konu alan “İyi ki Yapmışım Belgeseli” 39. İstanbul Film Festivali’nde gösterildi. 2022 yılında, içinde oyuncunun hayatına dair fotoğrafların da olduğu “Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar” adlı bir kitap yayımlandı.

 

 

 

Yılların deneyimli ve başarılı oyuncusu Metin Akpınar sanat hayatı boyunca Devlet Sanatçısı, En İyi Sinema Filmi Erkek Oyuncu, Mizaha Emek Verenlere Saygı, Tiyatroya Destek Yılı, Altın Kelebek TV Yıldızları, Yaşam Boyu Onur, 3.İsmail Dümbüllü Ödülleri, Altın Mikrofon ve Altın Kamera Ödülü, Yılın Esnaf Sanatçısı gibi dallarda pek çok ödüle de layık görüldü.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

19621 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 14-06-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM