İşlem Sürüyor...

Antalya'ya Özgü Bir Çörek: Leğen Kömbesi

Antalya il sınırları içine iş yahut tatil amaçlı dahil olduysanız ve damak tadınız gelişmişse mutlaka bu güzel ilin kendine has lezzetlerini merak edersiniz. Yöresel yemekler bir şehrin marka değerini yükselten unsurlardır. Antalya yemek hususunda kendine has lezzetleri ile de meşhur olan bir Akdeniz şehri. Denizi, güneşi ve doğal güzellikleri birinci sırada olsa da, bu Pamfilya şehrinin zengin mutfağı pek çok kültürün izlerini barındırması açısından etkileyici ve hoş. Etlisi, bakliyatlısı, tahinlisi, sebzelisi, hamurlusu ile damak çatlatan bir nefaseti olan Antalya yemekleri şehre gelen turistleri ve lezzet avcılarının damağında ve zihninde kalıcı izler bırakıyor. Hamur ile yapılan lezzet güzellemelerine düşkün olanlar için Antalya usul bir çörek olan kömbe tarifini paylaşabiliriz. Şehrin yörük evlerinde de modern apartman mutfaklarında da pişebilen ve Antalya’ya has tüm ruhu hissettiren bu leziz hamur işini acilen tatmak isterseniz tarife uygun olarak pişirebilirsiniz. Bir de Antalya deyişiyle yanına “çay katıp” içerseniz keyfiniz katmerlenir. 

İşte Antalya’ya özgü nefis kömbe tarifi …

Kömbe tarifi için gerekli malzemeler:

*1 kilogram un

*1 paket yaş maya

*2.5 su bardağı haşhaş

*2 su bardağı pekmez

Kömbe yapılışı:

*Yaş mayayı 1 çay bardağı oda sıcaklığında suda yaklaşık 10 dakika bekletip karıştırın ve eritin.

*Derin bir yoğurma kabının içine unu alın ve ortasını havuz gibi açarak mayayı koyun.

*Azar azar su ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde üzerine temiz bir bez örterek sıcak bir ortamda kabarması için bekleyin.

*Haşhaşınız çekilmiş değilse havanda döverek inceltin ve pekmezle karıştırın.

*Mayalanıp kabaran hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopartın ve un serptiğiniz temiz bir zeminde 20 cm’ye 30 cm. boyutlarında dikdörtgen hamurlar açın.

*Açtığınız hamurların üzerine hazırladığınız pekmezli haşhaş harcından sürün ve uzun kenarından başlayarak rulo yapın.

*Ruloları bu kez kendi etrafında döndürerek dolayın ve yağladığınız tepsiye koyun.

*Hamurdan yine yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın ve yine 20’ye 30 cm. olacak şekilde açın.

*Açtığınız hamurların üzerine harçtan sürün, kısa kenardan başlayarak 4 parmak eninde katlayarak sarın ve tepsiye koyun.

*Bir kısmı spiral gibi sarılmış, bir kısmın da katlanmış kömbeleri üzerlerine bir bez örterek yaklaşık 1 saat tepsi mayası olması için bekletin.  

*Tepsiyi evvelden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika kadar bekletin. Kömbelerin üzeri kızardığında tepsiyi fırından alabilirsiniz.

Bu ağızda şölen yaratan hamurların orijinal pişirilme şekli bahçelerde oluşturulan düzeneklerdir. Açıkta yakılan ateşler üzerine yerleştirilen sac ayağı, sac ayağı üzerine yerleştirilen leğen ve onun üzerine kapatılan sacdan oluşan tertibat ile pişirilen kömbeler tam bir yöresel yemek ritüeli ürünüdür. Ama siz de evinizin mutfağında modern fırınlar içinde bu nefis Antalya lezzetini elde edebilirsiniz.

 

0 Yorum

Yorum Yap

7490 kez görüntülendi
  • Cem M. Akdolu
  • 27-01-2020
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM