İşlem Sürüyor...

Antalya’nın En Sevilen Lezzetleri

Türkiye’de deniz, güneş, kum denildiğinde akla ilk gelen lokasyonlardan birisi olan Antalya doğal güzellikleriyle “cennetten bir köşe” olma özelliğini koruyor. Güney sahillerimizin incisi olan Antalya sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil mutfağı ve yerel lezzetleriyle de gastronomi tutkunlarının gözdesi durumunda. Bu sıcacık Akdeniz şehri hem yerel mutfağı hem Girit ve diğer mutfaklardan aldığı etkileşimler hem de dünya mutfağından tariflerle adeta bir füzyon mutfak kültürü yansıtıyor.

 

Lezzet avcıları bu mutfakta Arap ve Afrika ülkelerine ait mutfakların tariflerini de bulabilir, yörük kültürüne has yerel lezzetleri de… Antalya yemekleri denince akla her ne kadar şiş köfte-piyaz-kabak tatlısı üçlemesi gelse de bu şehir zengin ve lezzetli yemek arşivi ile damağına düşkün olanları kendine hayran bırakıyor. Gelin Akdeniz Bölgesi’nin en güzel şehri olan Antalya’nın mutfağına uzanalım ve bu şehre ait lezzetleri tanıyalım.

 

 

Meşhur Şiş Köfte ve Piyaz

Köfte, ülkemizde hemen her yörede kendine has tariflerle pişirilen ve o yöreye özel bir sembol haline gelen lezzetlerden biridir. Antalya’ya yolunuz düştüğünde ilk yiyeceğiniz yemek meşhur şiş köfte ve piyaz ikilisidir. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan şiş köfte harcında sadece kıyma ve tuz bulunuyor. Püf noktası ise iyi yoğrulması ve dinlenmesi. Köfteler şişlere takılarak ızgarada kömür ateşinde pişiriliyor.

 

 

Pişen köfteler pide ekmeğinin üzerine diziliyor. Yanında kıyılmış maydanoz, kimyon, közde pişmiş küçük kuru soğanlar, sivri biber ve domatesle birlikte servis ediliyor. Piyaz ise şiş köftenin olmazsa olmazı. Antalya’ya has piyaz yumurtalı ve tahinli servis ediliyor. Bu ikiliden sonra yenilen bol cevizli, kaymaklı ve tahinli kabak tatlısı ise yemeği şölene çevirerek damaklara görkemli bir şölen yaptırıyor.

 

 

Hibeş

Daha çok meze olarak tüketilen ve çok sevilen bir lezzet olan hibeş tahin, limon suyu, tahin ve baharat içeren, iştah açıcı ve çok leziz bir tarif. İster kahvaltıda ekmeğin üzerine sürerek tüketin ister et yemeklerinin yanında yardımcı lezzet olarak servis edin, hibeş meze ve sos olarak Antalya mutfağının gözdelerinden birisi olarak adından söz ettirir.

 

 

Alanya Bohçası 

Kreple yapılan lezzetli ve ilham verici yemeklere iyi bir örnek olan Alanya bohçası, içine istediğiniz her tür harcı koyabileceğiniz yaratıcı bir yemek. İster dolma harcı, ister kahvaltılık malzeme, ister kuzu eti. Hemen her çeşit harç ile harika bir yemeğe dönüşen Alanya bohçası, Antalya’da daha çok kahvaltılık bir lezzet olarak hazırlanıp servis ediliyor. Şehirdeki çoğu restoranda da bu lezzete rastlayabilirsiniz.

 

 

Göleviz  

Göleviz, il sınırları dışına pek çıkmamış, Antalya yöresine has bir yemek olarak kalmış bir nevi saklı bir lezzettir. Göleviz bitkisi, nohut, kuşbaşı et, domates ve soğanla yapılan yerel bir yemek olan gölevizi şehirdeki restoran menülerinde görmek mümkün.

 

 

 

Toros Salatası

Antalya’ya has bir salata olan Toros salatası roka, maydanoz, taze soğan, nane ve sumağın bir araya gelmesiyle oluşan bir yeşillik bombası adeta. Yemekleri tamamlayan hatta tek başına arındırıcı bir menü olan Toros salatası, aynı tip salatalardan sıkılanlar için de hoş bir alternatif oluyor.  

 

 

 

Arap Kadayıfı

Gelelim tatlılara. Arap kadayıfı Antalya tatlıları denilince ilk sıraları kimselere kaptırmayan bir lezzet. Antalya dışında daha çok yassı kadayıf adıyla bilinse de bu kallavi tatlı Antalyalılar için meşhur Arap kadayıfı tatlısıdır. Bol ceviz içeren şerbetli bir tatlı olan Arap kadayıfı şerbetli tatlılar sınıfına giriyor ve bir kez yiyende adeta bağımlılık yaratıyor. Antalya’nın pek çok pastanesi ve tatlıcısında kolayca bulunabilen bir tatlı olan Arap kadayıfını yanında yine Antalya’ya has bir lezzet olan yanıksı dondurma ile birlikte yiyebilir ve damağınızda bir lezzet patlaması yaratabilirsiniz.

 

Finike Muz Tatlısı

Meyveli tatlı sevenlerin ilgisin çekebilecek bir lezzet olan Finike muz tatlısı, sadece muz, portakal suyu, tereyağı ve şekerle hazırlandığı için glüten hassasiyeti olanların da rahatlıkla tüketebileceği bir lezzet. Tarçın ve Hindistancevizi ile zenginleşen bu lezzeti evde kendiniz de deneyebilir ve Antalya’ya sevgilerinizi gönderebilirsiniz.   

0 Yorum

Yorum Yap

4642 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 11-06-2021
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM