İşlem Sürüyor...

5 Farklı Ülkeden En Sevilen Sokak Lezzetleri

Ülkeler sadece mimari özellikleri, tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, yemek kültürleri ve sokak lezzetleri ile de öne çıkıyor. Dünyanın en lezzetli yemeklerini bazen seyyar olarak tabir edilen stand ya da tezgahlarda tadabiliyoruz. Ayaküstü yapılan bu karın doyurma şeklinin verdiği keyfi pek çok lüks restoranda alamadığımız da doğrudur. 

 

 

 

Ülkemizde de çok yaygın olan ve çok fazla tercih edilen sokak lezzetlerini cazip kılan unsur, lezzetli olmalarının yanı sıra, oluşan uzun kuyrukta beklemek, ayaküstü atıştırmak ve açlığı pratik yoldan yatıştırmak olsa gerek. Kokoreç, köfte ekmek, balık ekmek, midye tava, midye dolma, sosisli sandviç, tost ve birbirinden farklı pek çok tatlı çeşidi ülkemizde akla gelen ilk lezzetler. Hemen herkesin deneyimlediği ve keyif aldığı, gidilen ülkeye has sokak lezzetlerini tatmak, seyahati de özel ve keyifli kılan unsurlar olarak öne çıkıyor.  

 

 

Dünyadaki sayısız ülkenin kendi mutfağına has çeşit çeşit özgün lezzeti var şüphesiz. Burada hepsini sıralamak mümkün değil ama en fazla öne çıkan ve iştah açıcı sokak lezzetine göz atmaya ne dersiniz? Ülkelerin kendilerine has lezzetlerinin yanı sıra beğendiğiniz çoğu filmin dünyanın neresinde çekildiğini de merak ediyorsanız Hangi Film Hangi Şehirde Çekildi? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. İşte 5 farklı ülkeden en sevilen sokak lezzetleri…

 

 

1. İtalya

Arancini

İtalya denildiğinde her ne kadar akla pizza ve makarna gelse de Arancini adı verilen peynir dolgulu kızarmış pirinç topları, ülkenin en çok tüketilen lezzetleri arasında yer alıyor. Restoranlarda ve evlerde de pişirilen Arancini hem pratik hem de lezzetli bir atıştırmalık olarak denemeye değer. 

 

 

Pesce Fritto Al Cono

Külahta servis edilen ayaküstü tadımlıklardan biri olan Pesce Fritto Al Cono, deniz mahsullerinden hoşlananlar için hem karın doyurucu hem de çok leziz bir seçenek. Limanlara sabah erkenden yanaşan teknelerin getirdiği yeni tutulmuş balık ve çeşitli deniz mahsullerinin una bulanıp kızartılması ile hazırlanan bu lezzet de mutlaka denenmeli.

 

 

Panelle

Az malzemeyle hazırlanan, son derece basit ama bir o kadar da lezzetli bir atıştırmalık olan panelle mısır unuyla hazırlanan hamurun ince ince açılıp kızartılmasıyla elde edilen bir lezzet. İtalya’da köylü yemeği olarak da bilinen bu pratik yemek çok sevilen ve sık tüketilen bir seçenek olarak aklınızda kalsın.

 

 

 

2. Meksika

Tostada

Meksika mutfağının ne kadar zengin ve renkli olduğunu söylemeye gerek yok. Bol acılı ve baharatlı birbirinden yaratıcı tariflerden oluşan Meksika mutfağında öne çıkan lezzetlerden biri de Tostada. İçinde et ve sebze bulunan tortillalardan meydana gelen bir yemek olan Tostada, aynı zamanda tavuk, jalapeno, kıyma, marul ve avokado gibi malzemeler barındırmasıyla hem doyurucu hem de son derece lezzetli.

 

 

Taco  

Meksika mutfağı denildiğinde akla belki de ilk olarak gelen geleneksel lezzetlerden olan Taco, Meksika sokaklarında en sık rastlanabilecek atıştırmalık olarak öne çıkıyor. Temel olarak tortilla, et, peynir ve çeşitli sebzelerle hazırlanan Taco, Meksika’da mutlaka tadılması gereken lezzetlerden ilki olarak not edilmeli.

 

 

 

3. Japonya

Takoyaki

Kendine has kültürü ve yaşam şekliyle dünya ülkeleri arasında özgün bir duruşu olan Japonya, yine kendine has spesifik mutfağı ile de öne çıkıyor. Japonya’nın Osaka şehrinde doğan bir lezzet olan Osaka, dışı çıtır ve gevrek, içi ise yumuşak ve yapışkan dokulu hamur toplarından oluşuyor. Bu lezzet genelde şişlerle servis ediliyor. Buğday unundan yapılmış hamur topları, ince ince kıyılmış ahtapot, yeşil soğan ve zencefil turşusu ile doldurulup pişiriliyor. Servis etmeden önce de mayonez ve palamut tozu ile lezzetlendiriliyor.

 

 

Tempura

Japon mutfağının en fazla bilinen ve tercih edilen yemeklerinden olan Tempura, deniz mahsulleri ile arası iyi olanların damağına uygun bir lezzet. Fileto, karides, mantar, sebze ve unun bir araya getirilip kızartılmasıyla hazırlanan Tempura, Japonya seyahatinde mutlaka yerinde denenmesi gereken bir seçenek olarak önerilebilir. 

 

 

 

4. Macaristan 

Langos

Macaristan’da özellikle de Budapeşte’de sıkça görebileceğiniz bir ayaküstü atıştırmalığı olan Langos, üzeri çeşitli peynirlerle ya da kremayla kaplanmış büyük boyutlardaki kızartılmış hamur parçasından oluşuyor. Bizdeki “Pişi”ye benzeyen bu hamur kızartması, sosis, soğan ve pek çok değişik malzemeyle hazırlanabiliyor. Son derece doyurucu bir lezzet olan Langos’u, tek başına bir öğün olarak da düşünebilirsiniz.

 

 

Kurtos Kalacs

Son derece leziz bir sokak lezzeti olan Kurtos Kalacs makara şeklindeki sarmal yapısı ile karakterizedir. Silindire sarılarak pişirilen hamurların içine çikolata sosu, dondurma, krema gibi dolgu malzemesi koyarak ve bol tarçınla servis edilen bu tatlıyı ülkeyi ziyaret eden hemen her turistin elinde görebilirsiniz. Baca pastası adıyla da anılan Kurtos Kalacs Macaristan seyahatinizde damağınızda ve zihninizde son derece tatlı bir anı olarak kalacaktır. 

 

 

5. Çekya 

Patates Cipsi

Adından da anlaşılacağı gibi son derece tanıdık bildik bir lezzet olan patates cipsi özellikle Prag sokaklarında en fazla tüketilen atıştırmalıkların başında geliyor. Soyulan patatesin tahta çubuklara takılarak kızartılması ile elde edilen ve aynı zamanda göze de hitap eden bu lezzeti elinize alıp yiyerek Prag sokaklarında dolaşabilirsiniz.  

 

 

Trdelnik Tatlısı

Prag sokaklarında şehri keşfederken belki de en çok göreceğiniz lezzetlerin başında Trdelnik tatlısı geliyor. Hamuru rulo şeklinde sarılarak yatay makinelerde döndüre döndüre pişirilen tarçınlı bir yiyecek olan Trdeldik’in orijinali aslında sade yeniyor. Ama son dönemde içine dondurma, Nutella, krema doldurularak da servis ediliyor. Mükemmel bir lezzeti olan bu tatlıyı da de mutlaka denemelisiniz.

 

0 Yorum

Yorum Yap

1239 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 18-05-2023
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM