İşlem Sürüyor...

Zeugma Mozaik Müzesi ile Kültürel Bir Deneyim

Gaziantep ilimizde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi sanat ve antik tarih adına oldukça büyük bir önem taşıyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesi olma ünvanını da taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi’nde paha biçilemez mozaikler sergileniyor. Müze binasının büyüklüğüyle öne çıkan Zeugma Mozaik Müzesi her yıl çok sayıda yabancı turistin de bölgeye gelmesini sağlıyor. Zeugma Mozaik Müzesi’nin bir diğer önemli özelliği ise çağımızın en önemli arkeolojik keşiflerden biri olan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin kendi bünyesinde bulunuyor olması. Hal böyle olunca da bu paha biçilemez değere sahip müzenin, turistlere daha iyi tanıtılması ve yıllık ziyaretçi sayısının da artması gerekiyor. 

Çingene Kızı

Müzede en fazla ilgi gören eser, 1998 yılında Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve saç örgüleri ile belirgin elmacık kemikleri sebebiyle “Çingene Kızı” olarak adlandırılan mozaik. Çingene Kızı isimli bu mozaik neden bu kadar öne çıkıyor diye soracak olursanız söyleyelim, müzenin ve kentin sembolü haline gelen Çingene Kızı, hangi noktadan bakarsanız bakın sizi takip ediyormuş izlenimi veren gözleri ile oldukça ilgi çekiyor.

Çingene Kızı özel bir odada sergileniyor ve bu alana ulaşabilmek için farklı yollardan geçiliyor. Labirente benzeyen karanlık bir koridordan geçerek yine karanlık bir odada ziyaretçilerle buluşuyor. Diğer mozaiklerden ayrı olarak sergilenen Çingene Kızı için özel bir aydınlatma sistemi kullanıyor. Bu yöntem sayesinde ünlü mozaik çok daha gizemli bir görüntüye bürünerek ziyaretçileri etkisi altına alıyor.

Nehir Tanrısı

Zeugma Mozaik Müzesi’nde Roma dönemine ait eserler, bu eserlerin arasında da heykel, sütun ve çeşmeler bulunuyor. Sanatın zirveye ulaştığı bu döneme ait olan eserler, Zeugma Mozaik Müzesi’nin de ana unsurları diyebiliriz. Müzenin bulunduğu bölgenin, geçmiş zamanlarda medeniyet merkezi olan Mezopotamya olması sebebiyle de bu çevrede tarihi eser yoğunluğu yaşanıyor. Zeugma Mozaik Müzesi bu özellikleriyle yalnızca ülkemizin değil dünyanın da en önemli arkeoloji müzelerinden biri.

Havuz Mozaikleri

Zeugma Mozaik Müzesi’nde bulunan bazı eserler 500.000 parçadan oluşuyor. Yarım milyon parçadan oluşan bu eserlerin bünyesinde yer alması bile, Zeugma Mozaik Müzesi’nin dünya arkeoloji turizmi için ne denli önemli olduğunu kanıtlıyor. Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki bu eşsiz mozaikler, o dönemin yaşantısını yansıtıyor. Diğer yandan, bu denli emek ve özen gerektiren bu sanat eserlerinin yüzyıllar önce yapılmış olduğunu görmek hayranlık uyandırıyor.

 

Zeugma Mozaik Müzesi Ulaşım

Antep gezisi yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken duraklardan olan Zeugma Mozaik Müzesi, şehir merkezinde yer alıyor. Müzeye ulaşmak için havaalanından yalnızca yarım saatlik bir yolculuk yaparak alana ulaşabilirsiniz. Eğer merkez otogarından gelmeyi tercih ederseniz de yerel dolmuş ve otobüs imkanları ile kısa bir sürede Zeugma Mozaik Müzesi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Müze konum olarak Şehitkamil bölgesindeki Mithatpaşa Mahallesi’nde yer alıyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap

4829 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 18-09-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM