İşlem Sürüyor...

Yemyeşil Doğasıyla Ayder Yaylası

Karadeniz’in yaylalarından söz açılınca akla ilk gelenlerden oluyor Ayder Yaylası. Tertemiz havası ve şifalı kaplıcalarıyla ünlü bir bölge olan Ayder Yaylası, konaklama seçeneklerinin zengin oluşuyla da öne çıkıyor. Huzur veren, sakinleştiren ve ruhu dinlendiren özellikleri ile Ayder Yaylası, doğa tutkunlarının mutlaka gezip görmesi gereken lokasyonların başında geliyor. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre uzaklıkta yer alan Ayder Yaylası’na toplu taşıma ile de özel araçla da kolayca ulaşılabiliyor.

 

Kaçkar Dağlarının temiz ve duru havası; ladin, kayın ve çam ormanlarının ferahlatan ve nefes açan özelliği Ayder Yaylasını yaz kış ve bahar aylarında yani dört mevsimde aranılan bir bölge haline getiriyor. Rize’nin bu cana yakın insanları, şifalı kaplıcaları, leziz yemekleri ve yemyeşil manzarasıyla ünlü yaylası Ayder; çay bahçeleri ve restoranların ağırlıkta olduğu turistik tarafı ve kamp alanlarının olduğu taraf olmak üzere iki bölüme ayrılıyor.   

 

 

1300’lü yıllarda Halalılar tarafından kurulduğu bilinen Ayder Yaylası 1350 rakıma sahip. Ayder her ne kadar yayla olarak adlandırılsa da yayla olarak kullanılmıyor. Burası bölge insanları tarafından yaylalara gidiş dönüşlerde istirahat amacıyla kullanılan bir bölge imiş. Ayder Yaylasının lezzetli ve yumuşak içimli suları da oldukça ünlü. Kaplıca sularının şifalı yönü ise bilinen bir gerçek.  1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Merkezi ilan edilen Ayder Yaylası sadece yurt içinden değil yurt dışından gelen turistlerin de ilgi odağı haline gelmiş durumda.

 

Ayder Yaylasına gittiğinizde adımlayacağınız pek çok bölge ve seyrine dalacağınız sayısız manzara var. Sözgelimi Fırtına Deresi rafting meraklılarını cezbediyor. Ayder Yaylası ilk zamanlarda yerli halkın büyükbaş hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını karşılamak için kullandıkları bir bölge iken, doğal güzellikleri ile dikkat çekmeye başlayınca artan turistik geziler sayesinde pansiyonculuk ve hediyelik eşya mağazaları da bölgenin geçim kaynakları haline gelmiş. 

 

 

Büyük şehirlerin keşmekeşi ve yoruculuğundan uzaklaşmak; doğaya, yeşile ve temiz havaya doymak, ruhu ve bedeni dinlendirip arıtmak isteyenlerin ilk aklına gelen adreslerde birisi olan Ayder, sadece fotoğraflarına bakarken bile sonsuzluğu, özgürlüğü ve huzuru yansıtan bir özelliğe sahip. Havayoluyla gidecekler için Ayder’e en yakın havalimanı Trabzon’da. Trabzon havalimanı ile Ayder arasında yaklaşık 150 kilometrelik bir mesafe var. Trabzon Havalimanı’ndan araç kiralayarak Karadeniz sahil yolundan Ayder’e ulaşılabilir.

0 Yorum

Yorum Yap

3733 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 16-09-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM