İşlem Sürüyor...

Yazın Sağlıklı Beslenmek için Püf Noktaları

Yaz ayları, hava sıcaklıklarının çoğunlukla normalin üzerinde seyrettiği dönemlerdir ve bu dönemlerde mevcut sağlığı muhafaza edebilmek için daha dikkat ve özen gerekebilir. Bunda sağlıklı beslenmenin rolü hayli fazla. Sıcak yaz aylarında kan basıncının ve tüm vücut fonksiyonlarının sağlıklı, dengeli bir seyirde ilerlemesi için sağlıklı ve hafif gıdalarla beslenmeye özen göstermemiz gerekiyor. Peki yazın sağlıklı beslenmek için gerekli olan püf noktaları nelerdir? Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bu arada zeytinyağlı ve hafif yaz yemeklerinin ağırlıklı olduğu Ege’nin Meşhur Yemekleri başlıklı yazımız da size yaz menüleri hakkında fikir verebilir.  

 

 

Yaz Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz? 

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hem vücut ısısı artış gösterir hem de tüm metabolizma dinamikleri değişime uğrar. Havadaki nem oranının artmasıyla birlikte terleme ve buna bağlı olarak vücutta su kaybı yaşanır. Bu sebeple ilk dikkat edilmesi gereken hususların başında yeterli su tüketimi gelmektedir. Terleme sonucunda vücutta mineral kaybı olmaması için her gün mutlaka su tüketmeye özen gösterilmelidir. 

 

 

Tuz sağlıklı yaşam ve vücut fonksiyonlarının sağlıklı işleyişi için gereklidir ama gerekli olan günlük doz aşıldığında ciddi anlamda risk söz konusu olmaktadır. Fazla miktarda alınan tuz kan basıncını yükselteceği için başta böbrekler ve kalp olmak üzere pek çok organa zarar verecektir. Bu sebeple tuz kullanımına dikkat etmek ve çok fazla miktarda tuz içeren paketli gıda, salamura yiyecek, turşu gibi gıdaları ölçülü olarak tüketmek gerekmektedir.

 

 

 

Yaz sıcaklarında serinletici içeceklere daha fazla ihtiyaç duyulur. En çok da gazlı içecekler, hazır meyve suları ve hazır içecekler tercih edilmektedir. Halbuki bu içeceklerdeki asit, rafine şeker, tatlandırıcı, renklendirici ve aroma veren bileşenler sağlığı ciddi anlamda tehdit etmektedir. 

 

 

 

 

Serinletici olması sebebiyle bu içecekleri sık sık tüketmek fazla kalori alımına sebep olacağından beslenme uzmanları ve hekimler tarafından önerilmez. Bunların yerine taze sıkılmış ve katkısız meyve suları, evde hazırlanmış smoothieler, az yağlı yoğurtla yapılmış ayran ve kefir gibi içecekler tüketilebilir. Her ne kadar lezzetli olsa da kızartmalar, sağlığı tehdit eden yiyecekler sınıfında yer almaktadır. Yağda kızaran yiyeceklerin kimyasal değişime uğraması ve fazla yağ çekmesi onların hem sağlıksız hem de fazla kalorili olmasına sebebiyet verir.

 

 

Yaz sıcaklarında metabolizmaya, özellikle de kalbe fazla yük bindirmemek için kızartmalar yerine fırınlanmış, ızgarada ya da buharda pişirilmiş sebzeleri tercih ederek daha hafif ve sağlıklı menüler hazırlayabilirsiniz. Yazın en büyük nimetlerinden biri de güneşte olgunlaşan meyve ve sebzelerin bolluğudur. Vitamin ve mineral deposu olan taze sebze ve meyveleri her öğünde tüketmek yaz mevsimini daha zinde geçirmenize yardımcı olur. Yazın terlemeyle fazlalaşan su kaybını telafi etmek için su miktarı fazla olan karpuz, kavun, şeftali gibi meyveleri dengeli şekilde tüketmeye dikkat edilmelidir. 

 

 

Terleme Yoluyla Kaybettiğimiz Mineralleri Nasıl Geri Kazanırız?

Yaz aylarında çok fazla hareket etmesek bile vücut, terleyerek yükselen ısısını düşürmeye çalışıyor. Bu sağlık için önemli ve değerli bir dinamik. Fakat terlemenin fazlası da zararlı zira terle birlikte vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan mineraller dışarı atılıyor. Bu durum kan basıncında düşüş, halsizlik, gözlerde kararma, bitkinlik, dikkat dağınıklığı, sersemlik gibi olumsuzluklara sebep olabiliyor. 

 

 

Terlemeyle birlikte vücuttan tahliye edilen sodyum, birtakım sorunlara yol açabiliyor. Sodyum eksikliği sebebiyle kaslarda kramp hissi en fazla dile getirilen şikayetlerden biri. Sodyum eksikliğinde bu minerali barındıran marul, dereotu başta olmak üzere çiğ sebzeleri tüketerek vücudunuzdaki mineral dengesini yeniden düzenleyebilirsiniz. Potasyum eksikliğini gidermek içinse fasulye, kuruyemiş, muz, portakal, şeftali, kuru meyve, patates, ıspanak ve maydanoz gibi besinlerin tüketimine ağırlık verebilirsiniz. 

 

 

Kas ve sinir sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan magnezyum ise en çok fındık, çikolata, enginar, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, deniz mahsulleri ve kabuklu yemişlerde bulunmaktadır. Bu besinleri de günlük menülerinize dahil ederek yaz aylarında daha zinde ve enerjik olabilirsiniz. Yaz aylarında kışa göre daha hafif beslenerek ve daha fazla su tüketerek keyifli ve konforlu bir süreç geçirebilirsiniz.

 

0 Yorum

Yorum Yap

867 kez görüntülendi
  • Cem M. Akdolu
  • 04-05-2023
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM