İşlem Sürüyor...

Ege’nin Meşhur Yemekleri

Ege Bölgesi doğası, denizi, tarihi güzellikleri ve mutfağıyla ünlü bir bölgemizdir. Ege denildiğinde zeytinyağlılar, deniz mahsulleri, otlar ve mezeler akla gelir. Hepsi birbirinden lezzetli ve sağlıklı olan bu yemekler zengin kültürümüzün en önemli parçasını oluşturur. Ege mutfağı hayli zengin bir mutfak. Tüm lezzetleri yazımıza sığdıramasak da gelin Ege yemekleri denildiğinde ilk akla gelenleri sıralayalım.

 

 

 

Kabak Çiçeği Dolması

Ege yemekleri listesinde daima başı çeken bir isim o. Kabak çiçeği dolması hem görüntüsü hem de tadıyla yiyeni kendisine aşık eden bir lezzet. Mayıs ve haziran aylarından başlayarak ekim ayına kadar süren dönemde toplanabilen kabak çiçekleri sabah henüz güneş doğmadan toplanıyor ve ayıklanarak dolduruluyor. Çok nazlı ve narin bir bitki olan kabak çiçeği özenle hazırlanarak sofralardaki yerini alıyor. En lezzetli kabak çiçeği dolmalarını Cunda, Alaçatı, Çeşme, Bodrum ve İzmir’de tatmak mümkün. 

 

Şevketi Bostan

Ege’nin mutfak şifrelerinden birisi de bu leziz ot. Şevketi bostan kasım ayında çıkan ve bahara kadar toplanabilen bir ottur. Etlisi, zeytinyağlısı ve salatası da yapılan şevketi bostanın en lezzetli halini Urla, Tire, Seferihisar ve Foça’da tatmak mümkün.

 

 

 

 

Börülce

Bol limonlu ve zeytinyağlı börülce salatası Ege sofralarının müdavimidir. Meze ve tencere yemeği olarak da hazırlanabilen börülceyi Ege’nin hemen her mekanında tadabilirsiniz.

 

 

 

 

İzmir Köfte

Ege yemeklerinin vazgeçilmezlerinden birisi de İzmir köfte. Görüntüsü son derece iştah kabartıcı olan İzmir köfte bol salça, uzun ve kalınca şekil verilmiş köfte, iri doğranmış patates domates ve biber kullanılarak yapılan bir Ege yemeği. Hemen her restoranda kolayca bulunabilen bir lezzet olan İzmir köfte, Ege’nin en meşhur yemeklerinden birisi.

 

 

 

Fava

Çok sevilen bu eşsiz meze sadece meze olarak değil iç harcı olarak da kullanılmaktadır. Börek ve kanepelere çok yakışan bir lezzet olan fava, kuru bakla ve zeytinyağıyla yapılan iştah açıcı özelliği ile de biliniyor. En lezzetli favayı Ayvalık, Cunda, Kuşadası, İzmir’de ve deniz mahsulleri yapan restoranlarda yiyebilirsiniz.

 

 

 

Otlu Börek

Otlu börek Ege Bölgesi’nde yetişen ıspanak, pazı, ebegümeci, kuzukulağı gibi otlar ve lorla karıştırılarak hazırlanır. En lezzetli otlu börekleri bölgenin güngörmüş hanımlarının ellerinden yiyebilirsiniz. İlk akla gelen nefis otlu börek noktalarını Alaçatı, Sığacık, Bademli, Şirince olarak sıralayabiliriz. 

 

 

 

Ege Keşkeği

Keşkek, Anadolu’nun pek çok ilinde pişirilen zengin bir lezzet. Yarma buğday, et ve kemikle yapılan bu özel yemek Ege mutfağında da ilk sıralarda yer alıyor. Yerel yemeklerin servis edildiği Ege restoranlarında bu nefis lezzeti tadabilirsiniz.

38 Yorum
  • 2023-03-31 16:00:21
  • Hasan
  • Her ii ve ilçeye Ege ve Akdeniz yemekleri lokantası açılsın.

  • Cevapla

    Hasan kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

49120 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 09-07-2021
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM