İşlem Sürüyor...

Vincent Van Gogh ve Hayatına Dair Merak Edilenler

Günümüzün en tanınmış ressamlarından birisi olan Vincent Williem Van Gogh 30 Mart 1853’te doğdu. Fransa’da 29 Temmuz 1890 yılında ise intihar etti. Sanatçının empresyonist eserlerinin büyük bir çoğunluğu ise Amsterdam’da bulunan Van Gogh Müzesi’nde yer alıyor. Fransa Arles’de bulunan Vincent Van Gogh Vakfın’da da sanatçının intihar etmeden önce bıraktığı çeşitli evrak ve eserler sergi şeklinde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

 

 

Vincent Van Gogh’un Hayatı

Bugün baktığınızda Vincent Van Gogh hakkında yazılmış birçok roman, çekilmiş birçok film ve belgesel bulabilirsiniz. Tüm bu filmler, belgeseller ve kitaplar sanatçının hayattayken göremediği ilgiyi adeta geri vermeye çalışır. Hayattayken öğretmenlik, satış yöneticiliği gibi çeşitli meslekler deneyen Vincent Van Gogh, 20’li yaşlarının sonlarında ressam olmaya karar verir. İlk eserleri oldukça soluk, kasvetli ve Hollanda’nın kırsal yaşamını resmeden eserlerden oluşur.

 

 

Paris’e geldiğinde ise empresyonist eserleri keşfeden ünlü ressam Van Gogh, renkleri eserlerine katmaya başlar ve daha pozitif bir akıma katılır. Bu değişimine rağmen beklediği ilgiye ulaşamayan Van Gogh, Fransa’nın güney kesiminde bulunan Arles’e taşınır ve sakin bir hayat sürmeye devam eder. Geçirdiği travmalar sonucu tedavi görmeye başlayan sanatçı bir süre sonra kulağının bir kısmını keser ve çok zaman geçmeden intihar eder.

 

 

En Ünlü Vincent Van Gogh Eserleri

Yıldızlı Gece

Şüphesiz ki en bilinen eserlerinden birisi “Yıldızlı Gece” isimli tablosudur. Fransa’da tedavi gördüğü sırada yaptığı eser, oldukça özgün ve kendisini ifade eden tekniklerle yapılmıştır. Günümüzde ise Vincent Van Gogh’un bu eseri yaparken ilaçlar yüzünden halüsinasyonlar gördüğü ve bu sayede bu eseri yaptığı söyleniyor. Ölümünden bir sene önce yaptığı bu eser birçok empresyonist esere ilham kaynağı olmayı başardı.

 

Ay Çiçekleri

Vincent Van Gogh yaşadığı Arles’e yakın arkadaşı Gauguin’i davet eder ve Gaugin’in odasını süslemek için 5 farklı tablo yapar. Van Gogh 5 farklı “Ay Çiçekleri” tablosu arasındaki farklılıkları ve hedeflediği 12 farklı versiyonunu mektup yoluyla kardeşine anlatır. Günümüzde bu eserler farklı müzelerde sergilense de aralarındaki ilişki kardeşine yazdığı mektuplar sayesinde anlaşılmıştır.

 

 

 

Vincent Van Gogh’un Hayatına Dair Merak Edilenler

Vincent Van Gogh Fransa’da yaşadığı dönemde büyük bir geçim sıkıntısı çekmiştir ancak buna rağmen büyük ilgi duyduğu Japon baskı ve gravür sanatından eserleri koleksiyon yapmıştır. Van Gogh’un kendisini karnından vurarak intihar ettiği bilinse de günümüzde cinayete kurban gittiğini de söyleyen birçok kaynak mevcuttur.

 

 

 

Vincent Van Gogh Kulağını Neden Kesti?

Fransa’da yaşadığı zamanlarda yakın ressam arkadaşı Gauguin’i yanına davet eden Van Gogh, bir süre Gauguin ile çalışır. İkili birlikte geçirdikleri zaman boyunca ara ara tartışmaya başlarlar. Bir gece ise bu tartışma büyür ve Van Gogh sinirlenerek bir ustura alır ve arkadaşı Gauguin’e doğru hamle yapar. Gauguin geri çekilince sinirlenen Van Gogh birden kendi kulağının bir kısmını keser ve “Kulağı kesik sanatçı” olarak tarihe adını yazar.

0 Yorum

Yorum Yap

3936 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 24-02-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM