İşlem Sürüyor...

Usta Yönetmen Alfred Hitchcock Hakkında Merak Edilenler

Alfred Joseph Hitchcock, IMDb sıralamasında dünyanın en iyi yönetmenleri arasında gösterilen ünlü bir isim... Çektiği filmlerle büyük tartışmalar yaratan ünlü yönetmenin ismini, sinema kültürünü biraz olsun takip eden her kişi mutlaka işitmiştir. Peki, Alfred Hitchcock neden bu kadar ünlü? Bu yazımızda usta yönetmen Alfred Hitchcock hakkında merak edilen bilgileri size aktaracağız.

 

 

 

Amerika asıllı olan usta yönetmen Alfred Hitchcock, 13 Ağustos 1899 ila 29 Nisan 1980 yılları arasında yaşamıştır. Birleşik Krallık doğumlu Hitchcock, gerilim filmlerinin unutulmaz yönetmenleri arasındadır.  Kendisi ile yapılan röportajlarda ise muhafazakar bir Katolik ailede büyüdüğünü ve oldukça sert bir rejimde yetiştiğini anlatır. Anılarından birinde ise babasının kendisini cezalandırmak amacıyla eline bir not kağıdı tutuşturarak karakola gitmesini istediğini söylemiş, babasının ise not kağıdına Alfred’in yaramazlık yaptığını ve polislerin onu cezalandırması gerektiğini yazdığını belirtmiştir.

 

 

Annesinin de benzer şekillerde kendisini sürekli olarak cezalandırdığını anlatan Alfred Hitchcock, hayatı boyunca bir yandan obezlikle mücadele etmiştir. Hatta öylesine fazla kilo almıştır ki askerlik görevinden muaf edilmiştir. Katolik bir okulda orta öğretimini tamamlayan ünlü yönetmen sonrasında London County Council School of Marine Engineering and Navigation okuluna giderek deniz mühendisliği eğitimi almıştır. Bir süre reklamcılık sektöründe çalışan Hitchcock, çizim ve tasarım eğitimi almak için Londra Üniversitesi’ne gitmiştir. Ardından sanat yönetmeni, editör, yazar, tasarımcı ve yönetmen yardımcılığı yaparak çalışmaya başlamıştır.

 

 

Alfred Hitchcock ve Film Hayatı

Hitchcock ilk filmi Mrs. Peabody’yi 1922 yılında çekmeye başladı. Ancak komedi türündeki bu film yapımcılarından yeterli desteği alamadığı için yarıda kaldı. Ünlü yönetmen ise ilk sesli filmini 1929 yılında tamamladı. Blackmail yani Santaj isimli bu korku filmi yayınlandığı ilk sene İngiltere’de büyük bir patlama yaptı. Ardından çektiği The Man Who Knew Too Much (Çok Şey Bilen Adam) filmi ile de büyük başarılara imza atan Hitchcock, tanınan bir yönetmen olma yolundaki ilk adımlarını attı.

 

 

1930 yılların sonunda Amerika’ya giden Hitchcock, David Selznick isimli yapımcı ile 7 yıllık bir anlaşma imzaladı. 1940 yılında çektiği Rebecca filmi ile çeşitli ödüller alan ünlü yönetmen bu başarısını Ölüm Kararı (1948), Ölüm Korkusu (1958) ve en ünlü filmi olan Sapık(1960) gibi birçok önemli film ile devam ettirmeyi başardı. Kariyeri boyundan 50’yi aşkın film yöneten Hitchcock, filmlerinde temel olarak bir şeyi anlatmadan anlatabilmeyi kullanır. Bunu ustaca yapan Hitchcock 60 yıllık kariyerini onlarca ödülle süslemiş ve efsane yönetmenler arasında yer almayı başarmıştır.

 

 

Hitchcock Nasıl Bu Kadar Ünlü Oldu?

Hitchcock korku ve psikolojik gerilim filmlerinde bir dahi olarak görülüyor. Bunun nedeni ise filmlerinde kullandığı kamera açıları, zoom teknikleri ve müzik efektleri ile film dünyasına farklı bakış açıları katmış olmasıydı. İnsan psikolojisini etkilemeyi bilen usta yönetmen, kendi filmlerini komik bir şekilde sunması ve film içerisinde birkaç saniye gözükmesiyle de oldukça bilinirlik yakaladı. Tüm bunlara rağmen Oscar alamayan Alfred Hitchcock ölümünden bir yıl önce 1979 yılında Ömür Boyu Başarı ödülü aldı.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

2525 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 26-11-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM