İşlem Sürüyor...

Türkiye'nin En Popüler 5 Çarşısı

Çarşılar, kentlerdeki ruhu ve kimliği yansıtan, mimarisi ve atmosferi ile huzur veren, alışverişi keyifli hale getiren noktalardır. Ülkemiz bu anlamda çok sayıda kadim, köklü çarşıyla dolu ve özellikle Osmanlı döneminde etkin olmuş kentlerde bu köklü çarşıların izlerini bulmak mümkün. 

 

 

 

 

Özellikle yurt dışından gelen turistlerin ilgisini çeken bu çarşılar, bulundukları şehirlere marka değeri de katıyor. Geleneksel alışverişi modern çağda da yaşatan ve mimari detaylarıyla göze de hitap eden bu çarşılardan bazılarını sizin için derledik. Bu arada gezi tutkunları, sitemizde yer alan Avrupa’da Ücretsiz Gezebileceğiniz Müzeler başlıklı yazımıza da göz atabilir. İşte Türkiye’de görülmesi gereken 5 popüler çarşı…

 

 

 

1. Kapalıçarşı (İstanbul)

İstanbul’da tarihi yarımadanın en önemli parçalarından biri olan Kapalıçarşı, her yıl 90 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği çok popüler ve kadim bir merkez. Labirenti andıran geçit ve yollarıyla otantik, gizemli bir kimliği bulunan Kapalıçarşı’da 4 bin adet dükkan ve mağaza bulunuyor. 

 

 

 

Bu tarihi noktada kuru kahve, lokum, baharat gibi damağa hitap eden lezzetlerin yanı sıra; halı, kilim, deri, mücevherat, antika eşya, hediyelik eşya ve daha fazlasını bulmak mümkün. Kökleri Bizans dönemine kadar uzanan, İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından genişletilerek Büyük Pazar olarak anılan Kapalıçarşı, 1894’teki büyük depremde zarar görmüş ve Sultan II. Abdülhamid’in girişimleriyle tekrar inşa edilmiş ve bugünkü halini almıştır. Kokusu, renkleri ve atmosferi ile ziyaretçilerini büyüleyen Kapalıçarşı, İstanbul’a değer katan mekanlardandır.

 

 

2. Mısır Çarşısı (İstanbul)

İstanbul’un en köklü yerleşim bölgelerinden biri olan Eminönü’nde yer alan Mısır Çarşısı, Yeni Camii ve Çiçek Pazarı’nın hemen yanında konumlanıyor. Osmanlı Padişahı IV. Mehmet’in validesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan Mısır Çarşısı, çağdaşı olan çarşıların aksine 1660-1661 yıllarında kesme taş, moloz taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir. 

 

 

Baharat ve şifalı otların satıldığı pek çok aktarın yanı sıra; Türk lokumu, kuruyemiş ve kuru meyve satan dükkanların da yer aldığı Mısır Çarşısı’nın kokusu ve loş ortamı insanı adeta başka bir aleme sürüklüyor. 1940’lı yıllarda restore edilerek bugünkü haline kavuşturulan Mısır Çarşısı özellikle yabancı turistlerin hayran olduğu bir mekan.  

 

 

 

 

3. Ulu Çarşı (Bursa)

Osmanlı döneminde payitaht olmuş şehirlerden biri olan Bursa, tarihi dokusu, mistik atmosferi ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin marka şehirleri arasında yer alıyor. Bursa Kapalıçarşı’nın ve Bakırcılar Çarşısı’nın hemen yakınında konumlanan Ulu Çarşı, Bursa’nın en önemli simgelerinden biri olan havlunun da merkezi denilebilir. 

 

 

 

Yan yana sıralanmış havlucu dükkanları, çeyizlik satan envai çeşit dükkan ve mağaza, ev tekstil ürünü, saat ve gözlük satan dükkanları ve Bursa’ya has lezzetlerin yer aldığı lokantaları ile Ulu Çarşı Bursa’nın en popüler merkezlerinden biri.     

 

 

 

 

 

4. Tarihi Kemeraltı Çarşısı (İzmir)

İzmir’in en eski mekanlarından biri olan tarihi Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en eski çarşılarından biri olarak da kabul görüyor. 2 bin 400 yıllık bir mazisi olan çarşının kökleri Helenistik çağa kadar uzanıyor. İzmir’in sosyal, kültürel ve ticari yaşantısının önemli bir merkezi sayılan Kemeraltı Çarşısı, sınırları içinde bulunan bakırcılar, aktarlar, ayakkabı dükkanları ve daha fazlasıyla, buraya gelenlere hem alışveriş hem de hoşça vakit geçirme keyfi yaşatıyor.  

 

 

2 bine yakın tescilli binayı da bünyesinde barındıran çarşı, aynı zamanda kilise, cami ve sinagog yapılarının yan yana huzur içinde var olduğu bir mekan. Kemeraltı Çarşısı ve civarını içine alan İzmir’in Tarihi Kent Merkezi 2020 yılının Nisan ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazandı. Labirentimsi sokaklarında kaybolmanın apayrı bir keyif olduğu Kemeraltı Çarşısı canlı ve enerjik atmosferi ile ilgi odağı olmaya devam ediyor.

 

 

 

5. Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Şahinbey olarak da adlandırılan Eski Saray Caddesi’nde yer alan  Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, kentin en önemli tarihi noktalarından biri. Bakır işçiliğinin neredeyse 400 yıl öncesine dayandığı bir şehir olan Gaziantep, Bakırcılar Çarşısı ile de ün kazanmış durumda. Daracık sokaklarda karşılıklı konumlanmış dükkanlar, buraya gelen ziyaretçilere seyir keyfi de sunuyor. 

 

 

 

Zanaatkarların bakırı işlerken ortaya koyduğu emeği ve ortaya çıkan eserleri izlemenin başlı başına bir keyif olduğu bu çarşıda, çekiçlerden gelen sesler ve bakırdan yükselen ezgi gerçekten görülmeye ve yaşanmaya değer. Sadece mutfağı ile değil, kültürel özellikleri ve zenginlikleri ile de ün kazanan Gaziantep’e yolunuz düştüğünde Bakırcılar Çarşısı’nı görmeden kentten ayrılmayın deriz.  

1 Yorum
  • 2023-08-23 12:07:51
  • Ernest odey
  • For my wife and myself travelling to Turkey next year, I find it to be of great interest to have a well written article about where we are travelling to. The in depth information regarding the bazaars gives us an even greater appetite to go there.

  • Cevapla

    Ernest odey kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

1966 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 12-05-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM