İşlem Sürüyor...

Toros Dağlarının Yamacında Bir Antik Kent, Antiphellos

Yaşadığımız toprakların altı birbirinden farklı sayısız medeniyetin izleriyle dolu. Bu medeniyetlerden birisi de Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Antiphellos kenti. Likya’nın en önemli liman kentlerinden birisi olan Antiphellos önceleri Phellos antik kentinin limanı olarak kurulmuş ama zaman içinde bu kentten ayrılarak bağımsız ve zengin bir kent olarak varlığını sürdürmüştür. Phellos “taşlık ülke”, Antiphellos ise kelime olarak “Phellos’un karşısındaki yer” anlamına gelir. İ.Ö 6. yüzyıldan beri tarih sahnesinde olan bu kent özellikle Roma dönemde son derece önemli bir liman kenti haline gelir.

 

Bölgede bulunan ormanlardan elde edilen sedir ağaçları ve denizden çıkartılan sünger ticareti antik kentin en önemli gelir kaynaklarındandır. Antiphellos’a ait Helenistik dönem sur kalıntıları yarımadanın başlangıç sınırından itibaren görülebilir. Camiye dönüştürülmüş kilisenin güneydoğu kesiminde İ.Ö 1. yüzyıla tarihlenen bir tapınak kalıntısı bulunur. İyi korunamamış bu tapınağın hangi tanrı adına yapıldığı bilinmemektedir. Antiphellos’un tiyatro binası akropolisin güney eteğinde yer alır ve yamaca yaslanmış haldeki yirmi altı cavea (oturma sırası) denize bakar.

 

Tiyatronun en üst oturma sırasına çıkıldığında Kaş ve Meis adasının eşsiz görüntüsüyle karşı karşıya gelinir. Diazoma kısmı bulunmayan tiyatroda cavealar dört adet dikine merdivenle üç ayrı bölüme ayrılmıştır. Tiyatro binasının kuzey doğusunda kayaya oyulu şekilde yirmi dört kadın kabartması ile süslü ve İ.Ö 4. yüzyıla tarihlenen mezar odası bulunur. Yine aynı yüzyıla tarihlenen gotik alınlıklı mezar, aslan başı şeklindeki çıkıntıları ve kitabesiyle öne çıkar.

 

Bölgede bulunan çok sayıda kaya mezarı ve lahit da kente ayrı bir tarihi derinlik ve zenginlik katar. Günümüze kadar sağlam şekilde gelebilmiş mezarlar içinde en bilineni Uzun Çarşı’nın üst girişinde yer alan ve İ.Ö 4. yüzyıla tarihlenen Kral Lahdidir. Antiphellos antik kenti yekpare bir yapıda olmayıp Kaş’ın değişik bölgelerinde kalıntıları görülebilen bir özelliktedir. Antiphellos kenti ziyaret saatleri konusunda belirlenmiş bir sınırlama yoktur. Kent haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

 

Antiphellos Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Sınırları içinde yer alan antik kentler göz önüne alındığında, bir açık hava müzesinden farksız olan Antalya ve özellikle de Kaş ilçesi yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlar. Bu da bölgeye ulaşımda farklı ve zengin seçeneklerin oluşmasını sağlamıştır.

Antiphellos antik kentine hem hava hem da karayolu ile ulaşım olanağı vardır.

 

Havayolu ile gelecekseniz Antalya Havalimanı Kaş ilçesine 220 kilometre uzaklıktadır. Uçaktan indikten sonra Kaş’a direkt otobüs seferleri mevcuttur. Bir başka alternatif Dalaman Havaalanıdır. Burası da Kaş’a 150 kilometre mesafededir.

Eğer kendi aracınızla gelecekseniz Kemer – Kumluca istikametini izleyerek Finike-Demre karayolu üzerinden de bölgeye gelebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap

4185 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 10-07-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM