İşlem Sürüyor...

Tarihle Dolu Bir Yolculuk: Petra Antik Kenti'ni Keşfedin!

Ürdün’ün başkenti Amman’ın 240 km güneyinde yer alan Petra Antik Kenti, her yıl binlerce turisti ağırlayan tarihi bir mekan. Özellikle tarihe ve seyahate meraklı olanların uğran noktası olan Petra Antik Kenti, dünyanın en ünlü arkeolojik bölgeleri arasında yer alıyor. Tarihin gizemli koridorlarında dolaşmayı seviyor ve farklı yerler keşfetmeyi önemsiyorsanız Petra Antik Kenti sizler için son derece ilginç ve benzersiz bir deneyim olabilir.  

 

 

Petra Antik Kentini yılın her mevsimi ziyaret edebilirsiniz fakat Petra’ya gitmek için en iyi zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Kışın soğuk, yazın ise bunaltıcı sıcaklar gezi konforunuzu etkileyebilir fakat geçiş mevsimlerinde daha rahat bir şekilde Petra’yı gezebilirsiniz.

 

 

 

 

Kente gelen turistler, giriş alanında bir yerde toplanır. Bu alanın çevresinde yer alan otellerden birini tercih ederek konaklama yapabilirsiniz. Gastronomik açıdan da hayli zengin bir yapısı olan kentte hem sokak lezzetlerini tadabilir hem de civardaki lüks restoranlarda yerel ve dünya mutfağından lezzetleri de deneyimleyebilirsiniz.

 

 

 

Petra Antik Kenti rahatça gezip keşfedebilmek için hareket özgürlüğü sağlayan rahat ve ince kıyafetleri ve yorulmadan dolaşabilmeniz için rahat ayakkabılar veya özel yürüyüş ayakkabılarını tercih edebilirsiniz. Güneşten korunabilmek için de yanınıza şapka almayı unutmayın. Her ne kadar bir kent en güzel yürüyerek keşfedilse de eğer yürümekten hoşlanmıyorsanız, kiralanabilen fayton, at, deve, eşek gibi alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

 

 

Petra Antik Kenti Nerede?

Orta Doğu’nun en önemli sembol şehirleri arasında yer alan Petra Antik Kenti, Ürdün'ün güneybatısında, Ürdün Vadisi'nin ortasında yer almaktadır. Başkent Amman'dan güneye doğru yaklaşık 3 saatlik bir mesafede yer alır. Ürdün'ün en önemli turistik cazibe merkezlerinden biri olan antik kent Petra, tarihi ve kültürel zenginliği ile büyüleyen eşsiz bir destinasyondur.

 

 

Petra’ya Nasıl Gidilir?

Petra Antik Kenti'ne gitmek için ilk adımınız Ürdün'ün başkenti Amman'a uluslararası bir uçuşla gelmek olmalıdır. Queen Alia Uluslararası Havalimanı, Ürdün'e gelen ziyaretçiler için ana giriş noktasıdır.

 

 

 

 

Amman'dan antik kent Petra'ya gitmek için iki seçenek bulunmaktadır. Birincisi, Amman'dan Aqaba'ya iç hat uçuşu yapmak ve ardından Aqaba'dan Petra'ya kara yolu ile devam etmek. İkincisi, Amman'dan Petra'ya doğrudan iç hat uçuşları kullanarak gitmektir. Ayrıca Ürdün'ün büyük şehirlerinden otobüs veya minibüsle Petra'ya ulaşabilmeniz mümkün. Tren hizmetlerinin yer aldığı Ürdün’de, Petra'ya doğrudan bir tren hattı bulunmamaktadır. Tur şirketleri, bu açıdan Petra turları düzenleyerek size konaklama, rehberlik ve özel ulaşım gibi olanaklar sunabilir. 

 

 

Petra Antik Kenti Hikayesi

Petra Antik Kenti hikayesi, binlerce yıl öncesine dayanıyor. Bu büyüleyici kente, dışarıdan gelen saldırılardan korunabilmek için açılmış pek çok gizli yarık arasından geçerek girilebiliyor.Son derece iyi korunmuş bir halde bulunan Petra; oyma taşları, Roma tiyatrosu, sütunlu yolları, kraliyet mezarları, tapınakları ve diğer yapılarıyla deyim yerindeyse bir açık hava müzesini andırıyor.

 

 

MÖ 400 ve MS 106 seneleri arasında Nebatiler’e başkentlik yapan Petra kenti dönem dönem meydana gelen mali problemler ve deprem gibi koşullar yüzünden silinip gitme riskini de yaşamıştır. Bununla birlikte içinde barındırdığı mimari zenginlikler sayesinde tarihçilerin ve arkeologların ilgisini çekmeyi başaran Petra, özgün kimliğiyle adeta küllerinden yeniden doğmayı başarmış bir kent olarak yer alıyor.

 

 

 

1800’lü yıllarda tarihçi Johann Burckhardt’ın tarihi mezarları bulmasıyla yeniden yaşam sayfasına çıkan Petra Antik Kenti UNESCO tarafından da koruma altına alınmış ve “Yeni Dünyanın 7 Harikası” listesine girmeye hak kazanmıştır. Pek çok film için plato olarak da kullanılan antik kent Petra, geçmişle gelecek arasındaki bağı kuvvetlendiren bir simge olarak var olmaya devam ediyor.

 

 

 

Petra’da Görmeniz Gereken Yerler

Petra, tarihi ve arkeolojik zenginlikleriyle dolu bir antik kent olduğu için ziyaretçilere görülmesi gereken birçok harika yer sunuyor. İşte antik kent Petra'da görmeniz gereken yerler:

•El Hazne: Zarif ve görkemli yapısıyla Petra’nın en önemli yapısı olarak dikkat çekiyor. 

 

 

Siq ve Petra Hazinesi: Oyma kayaların dikkat çektiği dar bir kanyon. 

Siq Yürüyüş Yolu (Petra Street of Facades): Kayalara oyulmuş Nebati mezarlarının bulunduğu yol, Petra'nın benzersiz güzelliklerini sergiler. 

Petra Manzara Yeri (The High Place of Sacrifice):  Antik kenti net olarak görebileceğiniz bu yüksek tepe eşsiz bir manzara sunar. 

 

•Tiyatro: Dünyadaki, kayaların oyulmasıyla inşa edilmiş ilk ve tek tiyatro olarak dikkat çekiyor. 

Kraliyet Mezarları: Son derece iyi korunmuş  Urn, İpek Mezarı, Korint ve Saray Mezarları, Petra’nın zengin tarihini yansıtır.

 

 

Sütunlu Cadde ve Büyük Tapınak: Oyulmuş sütunların olduğu yürüyüş yolu, antik kent Petra’nın merkezi noktalarından biri olarak yer alıyor. 

•Petra Kilisesi: Çok güzel mozaikleri ve eski papirüs parşömenleri görülmeye değer bir yer olan bu tarihi kilise, tarih ve sanat tutkunları için vazgeçilmez bir yer olarak karşımıza çıkıyor. 

 

•Petra Manastırı: Petra’nın en ünlü ikinci anıtı ve gösterişli mimarisiyle ziyaretçileri büyülüyor. 

Gezi tutkunları için Beyrut'ta Gezilecek ve Görülecek Yerler başlıklı blog yazımız da farklı rotalar için ilham verici olabilir. 

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1545 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 14-09-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM