İşlem Sürüyor...

St. Petersburg'da Gezilecek Yerler

St. Petersburg yüzölçümü bakımından Rusya’nın ikinci, Avrupa’nın da dördüncü büyük kenti olup, zarif binaları ve kültürel birikimiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Ekim Devrimi’ni ve Kanlı Pazar’ı yaşayan bu şehir Avrupai görünümü sayesinde diğer Rus kentlerinden ayrılır. Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak adlandırılan St Petersburg’da ulaşım şehrin hemen hemen tamamını dolaşan metro hattının yanı sıra tramvay, otobüs, troleybüs gibi araçlarla sağlanır.

 

 

Saint Isaac Katedrali

Saint Isaac Katedrali (Saint Isaac’s Cathedral) dünyanın en büyük kubbeli yapılarından biridir. Katedral Çar 1. Nikolay’ın emriyle 1818-1858 yılları arasında inşa edilmiş olup Rusya’nın ana katedrali olarak kabul edilir. Katedralin en göz alıcı kısmı, yapımında 100 kilogram saf altın harcanan kubbesidir. Üst katına çıkıldığında şehrin panoramik manzarasını gözler önüne seren katedral, iç tasarımında da göze hitap eden mimari ayrıntılar barındırmaktadır.

 

 

Peterhof Sarayı

Peterhof Sarayı (Peterhof Palace), Çar 1. Pedro’nun emriyle 18. yüzyılda inşa edilmiş olup yapısal özellikler açısından Fransa’daki Versay Sarayı’na benzer. Bir dizi saraydan ve çeşitli boyutlardaki bahçelerden oluşan sarayın yapımına İsveç’e karşı kazanılan zaferin ardından başlanmıştır. Bu yapıya Kışlık Saray’ın önünden kalkan deniz otobüsleriyle ulaşabilirsiniz. Sarayın bahçesinde yer alan 64 fıskiye ile 250 heykelden oluşan Büyük Çağlayan, görsel açıdan büyüleyicidir.

 

 

Kışlık Saray (Ermitaj Müzesi)

1754-1762 yılları arasında inşa edilen Kışlık Saray (Ermitaj Müzesi, The Winter Palace and the Hermitage Museum) eşsiz büyüklükte bir koleksiyon barındırır. Bu yapı aslen Çariçe 2. Katerina’nın kışlık sarayı olarak kullanılmıştır. Çariçenin toplattığı sanat eserleriyle dolan saray, 1764 yılında müzeye dönüştürülmüş. 1852 yılında kamu hizmetine açılan yapı sergilenen koleksiyon açısından dünyanın en büyüklerinden, kuruluş yılı bakımındansa en eskilerinden birisidir.

 

 

Nevski Bulvarı

Novgorod ve Moskova yolunun başlangıcı olarak Çar 1. Pedro tarafından planlanan Nevski Bulvarı (Nevsky Prospect), kentin ana bulvarı konumundadır. Kentin alışveriş olanaklarının ve gece hayatının büyük çoğunluğunu barındıran cadde Amirallik Binası ile Aleksandr Nevski Manastırı’nı birbirine bağlar. Aynı zamanda üzerinde Kazan Katedrali, Stroganov Sarayı, Rusya Ulusal Kütüphanesi gibi tarihi ve kültürel yapılar bulunan bulvarın adı Sovyet döneminde birkaç kez değiştirilmiştir.

 

 

Voskresenia Khristova Kilisesi                   

Yapımına 3. Alexander’ın tahtta olduğu 1883 yılında başlanan Voskresenia Khristova Kilisesi (Church of the Savior on Blood) dış yüzeyindeki mozaiklerle hayranlık uyandırır. Ekonomik imkansızlıklar sebebiyle ancak 2. Nikolay’ın hüküm sürdüğü 1907 yılında tamamlanabilen bu dini yapı Çar 2. Alexander’ın devrimci bir grup tarafından öldürüldüğü noktada inşa edilmiştir. Günümüzde müze olarak hizmet veren kilise, mimari özellikler bakımından Kremlin ile benzerlikler taşır.

 

 

Kazan Katedrali

Kazan Katedrali (Kazan Cathedral),  şehri işgal eden Napolyon’a karşı zafer kazanan Feldmareşal Mihail Kutuzov’un mezarını barındırmasıyla da ilgi çeker. 1801-1811 yılları arasında inşa edilen ve tasarımı mimar Andrey Voronikhin tarafından gerçekleşen katedral, 80 metre uzunluğundaki kubbesiyle göz alıcıdır. Nevski Bulvarı üzerinde bulunan Kazan Katedrali yarım daire şeklindeki, sütunlu yapısı sebebiyle Roma’daki Aziz Petro Katedrali’ne benzer.

 

 

Peter ve Paul Kalesi

Temeli 1703 yılında atılan Peter ve Paul Kalesi (Peter and Paul Fortress) tarihsel önemi sebebiyle turistlerin St Petersburg gezilecek yerler listelerinde bulunur. Bu yapı 1. Pedro’nun emriyle İsveçliler’e karşı savunma amaçlı olarak inşa edilmiştir. Neva Nehri’nin kolları arasındaki bir adacık üzerinde yer alan ve bir kısmı hapishane olarak kullanılmış olan kalenin içerisinde Peter ve Paul Katedrali, Şehir Tarihi Müzesi ile Madeni Para ve Madalyalar Müzesi yer alır.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

4014 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 16-10-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM