İşlem Sürüyor...

Quentin Tarantino'nun Hayatı ve Filmleri

Amerikalı film yönetmeni ve aynı zamanda iki Oscar ödüllü senarist olan Quentin Jerome Tarantino 27 Mart 1963 tarihinde dünyaya geldi. Amerikan film klişelerine yeni bir soluk getiren yönetmen, diyalogları cesurca kullanması sebebiyle kısa sürede ünlenmiştir.  Knoxville Tennesse’de doğan Tarantino’nun babası İtalyan asıllı oyuncu ve müzisyen Tony Tarantino’dur. Annesi ise yarı İrlandalı  Connie McHugh’tır ve Tarantino’nun doğumundan sonra müzisyen Curt Zastoupil ile evlenmiştir.

 

 

1968 yılında San Gabriel Valley bölgesinde anaokuluna başlayan Tarantino’nun ailesi 1971’de El Segundo'ya taşınmıştır. Ardından Tarantino burada bulunan Hawthorne Hristiyan Okulu'na devam edip, 16 yaşında Kaliforniya'daki Narbonne Lisesi'nden ayrılmıştır. Tarantino oyunculuk öğrenmek amacıyla James Best tiyatro grubuna katılmış ve 22 yaşına geldiğinde ilk senaryosu olan Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit'i yazmıştır.

 

 

 

Tarantino 1984 yılında Manhattan Beach'teki Video Archives adlı video kaset dükkanında kasiyer olarak çalışmaya başlamış ve daha sonraları beraber çalışacağı Roger Avary ile bu sayede tanışmıştır. Oyunculuk üzerine Beverly Hills'teki Allen Garfield'in Actor's Shelter'ında çalışmaya devam eden Tarantino, oyunculuktan ziyade senaristliğe daha çok yoğunlaşmıştır. Ünlü yönetmen 1993 yılında gösterime giren “Çılgın Romantik” filmi sayesinde dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştır.

 

 

Tarantino ile bir Hollywood partisinde tanışan Lawrence Bender, ünlü yönetmeni bir film yazması konusunda cesaretlendirmiş ve ortaya oldukça nükteli, son akımları takip eden bir soygun filmi olan “Rezervuar Köpekleri” çıkmıştır. Bu filmin önemi ise yönetmenin sonraki filmlerinin tarzına da öncülük etmesidir. Filmin senaryosunu okuyan yönetmen Monte Hellman, Live Entertainment'ın filme para yatırmasını sağlamış ve aynı zamanda Tarantino'nun yönetmenliğine de yardımcı olmuştur.

 

 

Rezervuar Köpekleri’nin büyük bir başarı elde ettiğini gören Hollywood yapımcıları Tarantino'ya Hız Tuzağı ve Siyah Giyen Adamlar gibi filmlerin de dahil olduğu bir dizi proje sunmuştur. “Pulp Fiction” filminin senaryosu üzerinde çalışmak için Amsterdam'a giden Tarantino’nun bu filmi 1994 Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülünü kazanmıştır. Pulp Fiction aynı zamanda en iyi film Oscar'ına aday olmuş, Tarantino ve Avary'ye “En İyi Özgün Senaryo” Oscar'ını da kazandırmıştır.

 

 

 

Tarantino Allison Anders, Alexandre Rockwell ve Robert Rodriguez ile ortaklaşa yapılan Four Rooms'un dördüncü öyküsünü ve The Man from Hollywood'u yönetmiştir. Tarantino’nun sonraki filmi, Rum Punch adlı romanından uyarladığı Jackie Brown'dır. 1998'de Broadway sahneleriyle ilgilenmeye başlayan Tarantino, Wait Until Dark'da rol almıştır. Ardından Kill Bill filmini yazıp yöneten Tarantino’nun bu filmi Kill Bill Vol.1 ve Vol.2 adıyla iki ayrı film olarak gösterime girmiştir.

 

 

 

Tarantino 2004 yılında Cannes Film Festivali'nde jüri başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2005 yılında “Sin City” adlı filmde Tarantino, Clive Owen ve Benicio Del Toro arasındaki arabalı sahneyi yönetmiştir. Bu sebeple "Özel Konuk Yönetmen" olarak onurlandırılmıştır. 24 Şubat 2005'te CSI dizisinin sezon finalini yöneteceği açıklanmıştır. Jimmy Kimmel Live'ın bir bölümünü yöneten Tarantino, Alias adlı TV dizisinde de oyuncu olarak rol almıştır.

 

 

Ödülleri

* 1994 yılında 'Pulp Fiction' dalında 'En İyi Yönetmen' kategorisinde Bağımsız Ruh Ödülü

* 1995 yılında 'Pulp Fiction' için 'En İyi Yazma (Orijinal Senaryo) dalında Akademi Ödülü

* 2010 yılında 'Soysuzlar Çetesi' için 'En İyi Orijinal Senaryo için Eleştirmenlerin Seçimi' dalında Broadcast Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri

* 2013 yılında 'Django Unchained' için 'En İyi Orijinal Senaryo' dalında Akademi Ödülü

* 2013 yılında 'Django Unchained' için 'En İyi Orijinal Senaryo' dalında BAFTA Ödülü

* 2013 yılında 'Django Unchained' dalında 'En İyi Senaryo' dalında Altın Küre Ödülü

0 Yorum

Yorum Yap

2397 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 26-05-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM