İşlem Sürüyor...

Pizzanın Hikayesi ve En Leziz Pizza Çeşitleri

Vatanı İtalya olarak bilinen ama günümüzde tüm dünya mutfaklarının menülerinde daima kendine yer bulan pizza nasıl doğdu ve nasıl bu kadar sevildi? Küçük büyük, yaşlı genç hemen herkesin severek yediği pizzanın hikayesi nasıl başladı merak ediyorsanız sizi leziz ve keyifli bir yolculuğa çıkarmak istiyoruz. Bu popüler hamur işi yiyecek nasıl bu kadar sevildi, en leziz pizza çeşitleri hangileri, pizzanın bu kadar sevilmesinin sırrı ne gelin hep birlikte bakalım.

 

 

İsim Annesi Kraliçe Margherita

Tüm dünya ülkelerinde sevilerek tüketilen pizzanın tarihi 1889 yılına kadar gidiyor. Yoksul İtalyan halkının pratik ve az malzemeli olduğu için mozzarella peyniri ve domatesle yaptığı pizza, Kraliçe Margherita’nın beğenisi ile şöhret kazanıyor ve ünü tüm dünyaya yayılıyor. Elit sınıf tarafından hiç sevilmeyen ve tercih edilmeyen pizza, Kraliçe Margherita ile ünlenerek bugünkü tahtına oturuyor. İşte pizzanın doğuş hikayesi…

 

 

Pizzanın Doğuş Hikayesi

Pizzanın prototipi ya da başka bir deyişle atası olan Margherita pizzanın doğuş hikayesi hayli ilginç. Aslında bu yiyecek 1800’lü yılların başında yoksul Napoli halkının hamur üzerine domates ve peynir koyarak kolay yoldan karın doyurmak için keşfettiği bir yiyecekti. 

 

 

 

1889 yılında Napoli’deki yazlık konutları olan Capodimonte Sarayı’nda bulunan İtalya Kralı I. Umberto ile eşi Kraliçe Margherita, saray aşçılarına sürekli yediği Fransız mutfağı lezzetlerinden sıkıldığını ve yeni bir tat aradığını söyler. Hatta Napoli halkının ucuz yollu karın doyurduğu o domatesli ve peynirli pizzayı denemek istediğini bildirir. Savoylu olan kraliçe alışkın olduğu Fransız lezzetleri dışında bir tat deneyimlemek istemesinin yanı sıra, adını sık sık duyduğu bu halk yemeğini merak etmektedir. 

 

 

Ancak sarayın aşçıları da bu yoksul halk yemeği olan pizzanın tarifini bilmediklerinden sarayın yakınında bulunan pizzacı dükkanının sahibi Raffaele Esposito’yu saraya çağırarak ondan yardım isterler. Napolili bir pizza ustası olan Raffaele Esposito kral ve kraliçe için birkaç çeşit pizza hazırlar. Ama içlerinden birine İtalyan bayrağının renklerini verir: yeşil fesleğenler, kırmızı domatesler ve beyaz mozzarella peyniri. Kraliçe Margherita en çok bu pizzayı beğenir. Pizza ustası Esposito bu leziz pizzanın adını soran kraliçeye o anki heyecanla kraliçenin adı olan Margherita’yı telaffuz eder ve bu leziz pizzanın temelleri de o gün atılmış olur.

 

Bu hadise kısa zaman içinde halk tarafından da duyulur ve hızla yayılır. Pizza Margherita artık sadece yoksul halk sofralarının değil soylu ve zengin sofralarının da en sevilen yemeklerinden birisi olmuştur.  Kraliçe Margherita pizza ustası Esposito’ya bir teşekkür mektubu gönderir ve mektubun bugün hala Napoli’deki pizza restoranının camında sergilendiği bilinmektedir.

 

 

 

Dünyanın hemen her yerindeki restoranlarda rahatlıkla bulunabilecek en standart ve popüler pizza çeşidi olan Margherita yeşil, kırmızı ve beyaz renkleriyle (fesleğen, domates, peynir) İtalyanların milli yemeği olarak kabul görmektedir. Öyle ki İtalya’daki kişi başına düşen yıllık pizza tüketiminin 8 kilograma yakın olduğu bilinmektedir.

 

 

 

En Leziz Pizza Çeşitleri 

Klasik İtalyan pizzaları odun ateşinde incecik açılmış hamurun üzerine yerleştirilen sebze, peynir, et, sarımsak ve baharatlardan meydana gelir. Herkesin damak zevkine ve tercihlerine uygun pizzaları hazırlamak mümkün ama en yaygın ve sevilen pizza çeşitleri başta Margherita olmak üzere;

 

 

 

Domates sosu, kekik, sarımsak ve zeytinyağından oluşan Marinara pizza,

Jambon, patlıcan, mantar, domates, zeytin ve mozzarelladan oluşan Quattro Stagioni pizza (Dört mevsim pizza),

Deniz mahsulleri, mozarella peyniri, mantar ve domates püresinden oluşan Frutti Di Mare pizza,

Domates, mozarella, kapari, ton balığı ve fesleğenle yapılan Napoli pizza olarak sıralanabilir.

 

 

Tüm pizzalarda domates sosu, zeytinyağı, sarımsak ve başta fesleğen ve kekik olmak üzere güçlü baharatlar temel malzemedir. En sadesinden malzemesi en çeşitli olanına kadar tüm pizzaların ortak noktası ise keyif ve mutluluk vermesi olsa gerek. Pizzanın çıkış noktası Napoli olsa da bugün tüm dünyada en sevilen ve en sık tüketilen yiyeceklerden olan bu yemek doğduğu günden bu güne popülaritesinden hiçbir şey kaybetmedi desek yeridir. Siz pizzanızı nasıl seversiniz?

0 Yorum

Yorum Yap

5058 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 28-07-2022
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM