İşlem Sürüyor...

Muğla’nın Meşhur Yöresel Yemekleri

Türkiye’nin zengin coğrafyasında her bölgenin kendine has bir mutfağı var. Bunlardan biri de Ege mutfağı. Ülkenin en ünlü tatil beldelerinden birisi olan Muğla da Ege mutfağının tüm özelliklerini yansıtan leziz bir mutfak. Fethiye, Marmaris, Bodrum gibi popüler tatil beldelerini de kapsayan Muğla sadece doğası ve denizi ile değil zengin mutfağıyla da göz dolduruyor. Muğla’nın bitki örtüsünün zengin ve katmanlı oluşu yemeklerine de yansıyor. Bölgeye has bitki, sebze ve otlar sayesinde yemekler daha da lezzetleniyor ve damakta iz bırakıyor.

 

Muğla her ne kadar Ege mutfağını yansıtsa da et yemekleri de en az zeytinyağlılar kadar ön planda. Muğla yemekleri dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerin başında tarhana geliyor. Yaz aylarında avlularda ve evlerin damarında kurutulan tarhana kış mevsiminde sofraları şenlendiriyor. Bir başka lezzet ise keşkek yemeği. Düğünlerin en özel yemeklerinden birisi olan keşkek Muğla mutfağının da ağır toplarından… Keşkek Tavuk budu, buğday ve tereyağının başrolde olduğu keşkek çok özel ve köklü bir lezzettir.

 

 

Muğla mutfağına karakteristiğini veren ve sık kullanılan malzemeler de damak zevkine düşkün olanlar için önemli bir ayrıntı. Kaya tuzu, ebegümeci, pazı, koruk, turp otu gibi malzemelerle yemekler daha lezzetli ve kendine has bir hale geliyor. Sündürme, çökertme kebabı, Bodrum mantısı, Milas köftesi, Döş dolması, ekşili balık, oğlak yahni, Muğla halkası, ekşili balık, tarhana çorbası, kabak çiçeği dolması, börülce ekşilemesi, lokma gibi lezzetler Muğla mutfağının öne çıkan lezzetleri olarak sıralanabilir.

 

 

Çökertme Kebabı Muğla’nın en bilinen yemeklerinden birisidir. Kibrit çöpü eninde incecik kesilmiş ve kızartılmış patateslerin üzerine konulan dana etleri yoğurt ve kızdırılmış tereyağı ile servis edilir. Çökertme kebabı Türkiye’nin hemen her bölgesinde menülere girmiş, sevilen ve bilinen bir yemektir. Ekşili Balık levrek yahut mercan balığının unda kavrulmuş ve limon suyu eklenmiş bir harçla pişirilmesi ile elde edilen bir lezzettir. Yöresel bir lezzet olan ekşili balık yemeği “Balık ekşilisi” adıyla da bilinir.

 

 

Tarhana Çorbası ev yapımı tarhananın kuru börülce, kavrulmuş et ve zengin bir sosla harmanlanarak pişirilmesiyle elde edilen nefis ve doyurucu bir çorbadır. Kış mevsiminin sembolü olan tarhananın farklı bir şekli olan Muğla işi tarhana çorbası tek başına ana yemek olacak kadar zengin ve besleyici bir yemektir. Kabak Çiçeği Dolması Ege mutfağının gözdesi olan kabak çiçeği dolması Muğla mutfağında da başköşededir.

 

 

 

Bol baharat ve zeytinyağı ile hazırlanan kabak çiçeği dolması mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir. Börülce Ekşilemesi unla kavrulmuş sosta harmanlanan börülce yemeğidir. Börülce teltoru olarak da bilinir. Farklı ve özel bir lezzettir. Lokma Muğla yöresinde çok sevilen ve tüketilen bir hamur işidir. Kızartılan lokma şeker serpilerek yahut balla ikram edilir. Şerbetli olanı da tercih edilen bir hamur tatlısıdır.  

 

 

 

Tatilini Muğla ve civarında yapanlar bu yöre lezzetlerini konakladıkları otel mutfaklarında da bulabilir. Akdeniz ve Ege’de konaklama hizmeti veren Barut Otelleri’nin Fethiye ayağı olan TUI SENSATORI Resort Barut Fethiye’nin restoran menüsünde bu yöresel lezzetleri tatmak mümkün. Akdeniz ve Ege mutfağının özel yemeklerini usta şeflerin ellerinden konuklarının damak zevki ile buluşturan Barut Otelleri hem dünya hem de ülke mutfağını başarıyla harmanlayan menüsü ile öne çıkıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

24954 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 24-08-2020
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM