İşlem Sürüyor...

MFÖ Kimdir? Mazhar Fuat Özkan Biyografisi

Türkiye’de nitelikli müzik denildiğinde ilk olarak anımsanan grupların başında gelen Mazhar Fuat Özkan ya da kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müziği kategorisinde uzun yıllar kulakların pasını silerek, gönülleri fetheden sayısız şarkıya imza attılar. Onlarca hareketli ve slow şarkının sözlerine, bestesine imza atan üçlü enstrümanlarla eşlik ederek söyledikleri şarkılarla özellikle 80’ler dönemine silinmez bir damga vurdular. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur’dan oluşan MFÖ, 1984 yılında müzik dünyasına giriş yaptı.

 

 

“Ele Güne Karşı Yapayalnız” albümü ile birlikte dikkatleri üzerine çeken grup, Türk müziğine farklı bir soluk getirdi. Aynı albümde yer alan “Güllerin İçinden”, “Bu Sabah Yağmur Var İstanbul’da,” “Ele Güne Karşı”, “Yalnızlık Ömür Boyu” gibi şarkıları unutulmaz parçalar arasına giren ve klasikleşen grup 1985’te ve 1988’de “Diday Diday Day” ve “Sufi” parçalarıyla ülkemizi  Eurovision’da temsil etti. Müzikal yetenekleri ve başarıları kadar renkli kişilikleriyle de müzikseverlerin sevgisini kazanan bu 3 ismi daha yakından tanımaya ne dersiniz? 

 

 

MFÖ Biyografisi ve Hayatı 

Mazhar Alanson

13 Şubat 1950’de Ankara’da dünyaya gelen Mazhar Alanson, Ortaokul tahsilini Ankara Kolejinde yaptı. Senfoni orkestrasında baş trompetçi olan babası vefat edince annesi ve kardeşleriyle birlikte İstanbul’a taşındı ve lise eğitimi için İstanbul Maarif Kolejine kayıt yaptırdı. 

 

 

Üniversite çağı gelinde tercihini konservatuvardan yana kullandı ve Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarına girerek Yüksek Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Ankara’da pek çok oyunda oyuncu olarak sahne aldı ve başrolde oynadı. Lise döneminde gitar çalmaya heveslendi ve gitar çalmayı öğrendi. 1966 yılında grubun üyelerinden Fuat’la tanıştı ve Kaygısızlar grubuna katıldı. İlk zamanlarda Rolling Stones, Crosby, Nash, Still ve Beatles gibi ünlü grupların şarkılarını yorumladılar. Bu arada kendi söz ve müziklerini de yazmaya başladılar. 

 

 

1985 yılında hem müzikal yetenekleriyle hem de söz yazarlığındaki başarısıyla dikkatleri üzerine çeken Mazhar Alanson, “Yılın Söz Yazarı” ödülüne layık görüldü. Oyunculuk yönü de zaman zaman ağır bastı ve Atıf Yılmaz’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “Arkadaşım Şeytan” filminde “Mefisto” karakteriyle başrolde oynadı.  1988’de Cem Yılmaz’la birlikte oynadığı “Her Şey Çok Güzel Olacak” isimli ikinci filmi çok ses getirdi ve büyük başarı elde etti. Alanson bu filmin müziklerine de imza attı. 

 

 

2002 yılında yaptığı “Yandım” şarkısı dillere düştü ve konserlerinde ezbere büyük bir coşkuyla söylendi. “Şapkasız Çıkmam Abi” sloganıyla da yıldızı iyice parlayan Mazhar Alanson, pek çok reklam projesinde de yer aldı. 2006’da MFÖ grubu olarak çıkardıkları AGU albümündeki “Sarı Laleler” şarkısı müzik dünyasına damgasını vuran diğer şarkıları arasındaki yerini aldı. Mazhar Alanson’un Eda Alanson ve Hilmi Alanson isimlerinde iki çocuğu vardır.

 

 

Fuat Güner     

Fuat Güner olarak bilinen Aziz Fuat Güner, 1 Nisan 1948'de İstanbul'da dünyaya geldi. Kendisi Arnavut kökenli olup, babası ünlü fotoğraf sanatçısı Sami Güner'dir. Babasının yönlendirmesiyle 1959’da başladığı Saint Joseph Lisesi sıralarındayken müziğe gönül verdi. 

 

 

 

1966’da Kaygısızlar isimli müzik grubunu kurdu ve gruba Mazhar Alanson’un da katılımıyla beste ve söz yazmaya başladı. Saint Joseph’den mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini kazandı ve buradan 1974 yılında mezun oldu. Lise yıllarında atletizm, yelken, voleybol, futbol, radyo kontrollü model uçak gibi alanlarda da başarı kazandı. 1971’de Özkan Uğur’un da MFÖ’ye katılımıyla grubun temelleri atıldı. 

 

 

 

Karayolları ve STFA gibi firmalarda mühendis olarak da çalışan Fuat Güner 1980’de mühendisliği bıraktı ve tüm hayatını müzikal çalışmalara adadı. 1981’de Ferhan Şensoy’un yazdığı “Şahları da Vururlar” oyunu için bestelediği şarkılardan ikisi çok meşhur oldu. Daha sonra bu şarkılar Mazhar Alanson tarafından yazılan yeni sözlerle “Ele Güne Karşı Yapayalnız” ve “Yalnızlık Ömür Boyu” şarkılarına dönüştü ve çok sevildi.

 

 

 

1981 ve 84 yıllarında Ferhan Şensoy tarafından yazılan iki oyunda rol alarak oyunculukta da başarılı olduğunu ispatladı. Çok sayıda tiyatro, film ve reklam müziğine imzasını attı. Fuat Güner'in 1984 yılında bestesi olan Ele Güne Karşı şarkısı, kendisine “Yılın Bestecisi” ödülünü getirdi. 1999’da kendi adını taşıyan bir solo albüm çıkaran Güner hem oyunculuk hem de beste ve müzikal çalışmalarını devam ettiriyor. “Tek Durak” adını taşıyan bir müzik stüdyosu da olan Fuat Güner’in Kaan Güner isminde bir oğlu bulunmaktadır.

 

 

Özkan Uğur

17 Ekim 1953 tarihinde İstanbul'da doğan Özkan Uğur, ailenin beşinci çocuğudur. Müzik yeteneği küçük yaşlardayken ortaya çıkan Özkan Uğur 1970’de henüz 17 yaşındayken Barış Manço’nun kurduğu Kurtalan Ekspres’te bas gitar çalarak profesyonel müzik hayatına adım attı. Dostlar, Edip Akbayram ve Ersen Dadaşlar’la da çalıştı. 1970 yılı sonlarında Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in de yer aldığı Kaygısızlar grubuna dahil oldu. 1974’de “İpucu 5’lisi” adlı yeni bir grupta görev aldı.

 

 

1979 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra Uğur, 1980 ve 1983 yılları arasında Fuat Güner ile birlikte Ferhan Şensoy'un "Şahları da Vururlar" ve "Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı" oyunlarında hem müzisyen hem de oyuncu olarak sahne aldı. 1984’de Ferhan Şensoy ile yollarını ayırarak MFÖ grubunun bir parçası oldu.

 

 

 

 

1997’de Yavuz Turgul’un “Eşkıya” filminde rol alarak oyunculuk kariyerine başladı. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda konuk sanatçı olarak performans sergiledi. 1999’da Aganigi Naganigi sloganlı fındık reklamıyla daha da geniş kitlelere kendini sevdiren Özkan Uğur; “İkinci Bahar”, “Yeter Anne”, “Cennet Mahallesi” gibi dizilerin yanı sıra “Ağırlığınca Altın” ve “Özkan’la Kaç Para” isimli yarışma programlarıyla hem oyuncu hem de sunucu olarak büyük başarı ve izleyicinin sevgisini kazandı.

 

 

 

Sinan Çetin’in yönetmenliğini yaptığı “Komiser Şekspir” filmi ve “Gora” filmindeki rolleriyle sinemaseverlerin gönüllerini fethetti. Alişan Uğur isminde bir oğlu olan Özkan Uğur 8 Temmuz 2023 yılında lenf kanserine yenik düşerek aramızdan ayrıldı. 

Türk izleyicisinin gönlünde taht kuran bir başka önemli isim Ünlü Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Metin Akpınar'ın Hayatı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

 

 

 

1 Yorum
  • 2023-09-24 14:05:28
  • Nicholas Burton
  • So sorry to hear one of the artists has since passed away. i am from UK and have always enjoyed their music despite having very little knowledge of Turkish.

  • Cevapla

    Nicholas Burton kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

4716 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 02-08-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM