İşlem Sürüyor...

Kuantum Fiziği Nedir, Ne İşe Yarar? Kuantum Hakkında

Fizik bilimini derinlemesine bilmeyenlerin bile yüzeysel olarak bildiği ya da en azından kulağının aşina olduğu bir terim vardır: Kuantum. Hatta günümüzde kişisel gelişim yolculuğu konularında da sözü oldukça fazla geçen ve hayatın önemli detaylarını içerdiği söylenen kuantum fiziği nedir sorusu sıkça sorulmaktadır. 

 

 

 

Merak edilen bir diğer husus da kuantum fiziği ne işe yarar sorusunun ekseninde dönmektedir. Evrenin en büyük mekanikleri arasında yer alan kuantum fiziği ile düşüncenin ne kadar büyük bir güç olduğu ve bu güç sayesinde neler yapılabileceği konusu da oldukça dikkat çekicidir.

 

 

 

 

Kuantum fiziği kim buldu sorusunun yanıtı içinde pek çok bilim adamının ismi geçse de ilk akla gelen isim ünlü fizikçi Albert Einstein’dır. Max Planck, Niels Bohr, Paul Dirac, Erwin Schrödinger, Max Born, Werner Heisenberg, John von Neumann, Wolfgang Pauli gibi fizikçilerle temeli atılan kuantum fiziği, bugün hala ilgi çeken popülaritesini koruyor diyebiliriz. Gelin şimdi kuantum fiziği ne demek sorusunun yanıtına daha ayrıntılı bir mercekten bakalım.

 

 

Evrenin İşleyişinin Şifresi: Kuantum Mekaniği

Evrenin işleyiş prensiplerini yakından inceleyen bir fizik dalı olan kuantum, evreni daha iyi anlayabilmemize ışık tutar. Kapsama alanında protonlar, nötronlar, elektronlar ve kuarklar bulunan bu mekanik, olasılıkların fiziği anlamına da gelmektedir.

 

 

 

Isaac Newton’un 1800’lerde geliştirdiği geleneksel fiziğin yeterli gelmediği kanıtlanmış ve 1900’lerde Albert Einstein, Heisenberg ve Bohr gibi ünlü fizik bilimcileri tarafından Kuantum fiziğinin temelleri atılmıştır.

 

 

 

 

 

Kuantum Nedir, Ne İşe Yarar?

Kuantum nedir sorusunun en net yanıtını vermek gerekirse evreni, anlaşılabilir şekilde en iyi açıklayan bilim dalıdır demek de doğrudur. Bilinen klasik fizik kuralları çok küçük parçacıkların ve çok yüksek hızdaki cisimlerin hareket dinamiklerini harfi harfine açıklayamaz.  

 

 

 

Albert Einstein genel görelilik kuramını ortaya koyarak adeta yepyeni bir yol açar ve Newton’un eksik ve hatalı kısmını da ortaya çıkarır. Kuantum fiziği ile evrenin keşfi, karanlık maddenin deşifre edilmesi ve daha da heyecan verici olan yaratılışın ispatı mümkündür diyebiliriz.

 

 

 

 

Hemen herkesin bildiği ya da en azından duyduğu e=MC2 formülü, özünde, evrende mevcut olan her şeyin enerji olduğunu söyler. Yani gözümüzle görüp temas ettiğimiz her şey aslında enerjiden ibarettir. E= MC2, yani enerji eşittir maddenin kütlesi ve ışık hızının karesi, bu söylemin formüle edilmiş halidir. Evrende var olan her şey özünde bir enerji olup, kütlesi ile ışık hızının çarpımının karesinden oluşur.    

 

 

 

Kuantum fiziğinde yine şaşırtıcı şekilde karşımıza çıkan bir diğer husus da süperpozisyon teoremidir. Geleneksel fizik kuralları maddenin yalnızca tek bir ortamda var olabildiğini söylerken kuantum fiziği tam tersini iddia eder. Yani evrende bir madde hem var olup hem de olmayabilir.

 

 

 

 

Ya da her iki durum da geçerli olabilir. Paralel evren dinamiği de kuantum fiziği sınırları içinde en çok dikkat çeken sonsuz olasılık fikridir. Yani kişiler, tercih ettikleri seçimlerle başka bir hayata sahip olabilir ve adı geçen paralel evrenlerde tercih ettikleri diğer olasılıkları yaşıyor olabilir. 

 

 

 

 

Işık dalga mıdır yoksa parçacık mı sorusunun yanıtı içinde çok şaşırtıcı başka dinamikler yatar. Çift yarık deneyi bugün hala net olarak açıklanamamış detayları barındırır. Gözlendiklerinde sanki farkındaymışlarcasına parçacık gibi davranan elektronların gizemi, çift yarık deneyinin en muamma kısmıdır. 

 

 

 

 

Kuantum fiziği çift yarık deneyi ile daha da ilgi çeken ve gizemini koruyan bir bilim olarak hem evrenin sırlarını çözmeye çalışma rotasında hem de düşüncenin de bir enerji olduğu ve bu savdan yola çıkarak insanın kendi hayatını kendi isteği doğrultusunda şekillendirme iradesine de sahip olduğu iddia edilmektedir.

 

 

 

 

Evrenin sırlarla dolu kısımlarına bilimsel bir yaklaşım ve ayakları yere sağlam basan bir lisanla açıklama getirmeye çalışan kuantum fiziği kitap satırlarından çıkıp evrenin en ücra köşelerine kadar sızarak hayatı bilimsel formüllerle açıklamaya ve dikkat çekmeye devam ediyor.

1 Yorum

Yorum Yap

3295 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 30-09-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM