İşlem Sürüyor...

Korint Üslubundaki Mermer Sütunları İle Hadrian Kapısı

Bu topraklarda yalnız değiliz ve bu coğrafyanın ilk sakinleri de biz değiliz. Bizden evvel pek çok değişik medeniyete kucak açmış bu topraklar, geçip gitmiş ama yitirilmemiş zamanların canlı kanıtları olarak sapasağlam karşımızda duruyor.  İşte o kanıtlardan birisi de Hadrian Kapısı. Antalya şehir merkezinde yürürken dahi antik çağa ait kalıntılar görmeniz mümkün. Yaygın söylenişle “Üç Kapılar” olarak da bilinen Hadrian Kapısı zarif duruşu ve güçlü yapısıyla sizi anında geçmişe götürüyor. Kalekapısı mevkisine de oldukça yakın olan Hadrian Kapısı yaklaşık 8 metre yüksekliğindedir. Sütunlar Korinth, sütun başlıkları ise kompozit düzendedir. Roma İmparatoru Hadrianus’un İ.Ö 130 yılında şehri ziyaret ettiği dönemde onun adına inşa edilen bu kapı Antalya’nın en merkezi muhitinde sizi modern çağdan alıp antik çağların büyülü ortamına sürükleyiveriyor. Kaleiçi yakınlarında bulunan Hadrian Kapısı; Korint düzeni ile yontulmuş mermer sütunları, kabartmalı ve oymalı işlemeleriyle kendisiyle ilk defa göz göze gelen birisini adeta mest edecek kadar haşmetli ve güzel bir kapı.   

Hadrian Kapısı Antalya’da bulunan tarihi yapıların içinde en iyi korunmuşlardan birisi. Roma Dönemine tarihlenen bu kapı şehir surlarının muhafazası sayesinde uzunca bir süre kullanılmamış ve günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Sur kalıntıları yıkılınca kapı da ortaya çıkmıştır. Pamfilya bölgesindeki belki de en göz alıcı kapı yapısı Hadrian Kapısıdır. Kapının üst kısmında kubbe formunda üç boşluk bulunur. Üç sütun haricinde kapı tamamen beyaz mermer kullanılarak inşa edilmiştir. Kabartma ve oyma işçiliğinin güzelliği ile insanı olduğu yere mıhlayarak kendi seyrine daldıran bir özelliği olan Üç Kapıların her iki tarafında iki adet kule bulunur. Kulelerin biri Hadrian döneminde yapılmış, diğerinin ise alt kısımları antik çağda üst kısmı ise Selçuklular döneminde inşa edilmiştir.  

Antalya’da sağlı sollu palmiye ağaçlarıyla süslü Atatürk Caddesi’nin başlangıcında, modern zamanla asırlar öncesinde kalan eski zamanların izlerini buluşturan ve bir nevi geçmişe açılan kapı da diyebileceğimiz Hadrian Kapısı Antalya siluetine güzellik ve değer katan nadide kalıntılardan birisidir.

Hadrian Kapısına varabilmek için şehir merkezine ulaşmanız yeterli. Merkeze yakın hemen her lokasyondan kolayca görülebilen bu kapı Atatürk Caddesi’nin başlangıç noktasında yer alır ve kapıdan geçerek Kaleiçi’ne ulaşırsınız. Ayrıca Hadrian Kapısı nerede diye sorduğunuzda da hemen herkesin kolayca işaret edebileceği merkez bir konumu vardır.

0 Yorum

Yorum Yap

2975 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 28-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM