İşlem Sürüyor...

Kış Aylarının Vazgeçilmezi Kabak Tatlısı Tarifi

Kabak tatlısı, yumuşacık dokusu, iştah açıcı rengi ve sunumuyla en sevilen tatlılar arasında adı mutlaka geçen bir lezzettir. Fazla malzeme gerektirmeyen pratik bir tatlı olarak bilinse de kabak tatlısı tarifi için dikkat edilmesi gereken birtakım ipuçları vardır. Bu ipuçları ve incelikler sayesinde tabir yerindeyse lokum gibi yumuşacık, kıvamlı ve leziz mi leziz bir kabak tatlısı yapmak mümkündür. 

Kabak tatlısı tarifleri, aşağı yukarı aynı olsa da sunum aşamasında işin içine kendi yorumunuzu da katarak, lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de iştah açan bir kabak tatlısı yapabilirsiniz. Kabak tatlısı nasıl yapılır sorusunun en pratik yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Kabak Tatlısı Nedir?

Helvacı kabağı ve kestane kabağıyla yapılsa da çoğunlukla balkabağı ile yapılan; üzeri tahin, kaymak, dövülmüş fındık veya cevizle süslenen bir tatlı çeşidi olan kabak tatlısı meyveli tatlılardan hoşlananlar için ideal bir seçenektir. Şekerle birlikte pişirildikten sonra sunuma hazır hale gelen kabak tatlısı, hamurlu tatlılara nispeten hafif, düşük kalorili ve lezzetli oluşuyla dikkat çeker. 

Kıvamı iyi tutturulduğunda damak çatlatan bir seviyeye ulaşan kabak tatlısı, geleneksel bir tatlı oluşuyla Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de tanınan ve sevilen bir lezzet olan kabak tatlısı özellikle Aydın ve Sakarya’da yaygın olarak yapılır ve tercih edilir. 

Kabak Tatlısı için Gerekli Malzemeler

Ağızda dağılan yumuşacık kabak tatlısı tarifi için önemli ipuçları ve detaylara dikkat etmek gerekir. Balkabağı tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeleri sağladıktan sonra tarifi eksiksiz olarak uyguladığınızda, ağzınıza layık enfes bir balkabağı tatlısı yapmanız son derece kolay olacaktır. 

Kabak tatlısı tarifi için gerekli malzemeler: 

• 1 adet bal kabağı

•3 su bardağı toz şeker

•Üzerini süslemek için tahin ya da kaymak ve iri çekilmiş ceviz 

Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak tatlısı tarifi için temelde iki ana malzeme olarak kabak ve toz şeker vardır. Sunum sırasında kullanılacak tahin, kaymak, iri çekilmiş ceviz ya da fındık da lezzet arttırıcı ve görselliğe katkı sağlayan son dokunuşlardır. 

Kabak tatlısının en önemli püf noktalarından biri hazırlık aşamasıdır. Kabağı pişirmeye başlamadan önce toz şekerin içinde bir gece beklettiğinizde hem kabağın yumuşamasını hem de şekerle tam olarak kaynaşmasını sağlamış olursunuz. 

Balkabağı tatlısı nasıl yapılır kısmına beraber bakalım. 

•Balkabağını önce dilimleyin, ardından kabuğunu soyarak istediğiniz şekilde doğrayın.

•Derin bir tencereye aldığınız kabakların üzerine toz şekeri dökün ve bir gece bu şekilde bekletin.

•Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

•Pişen kabakları servis tabağına alın ve üzerini dilerseniz tahin dilerseniz kaymakla süsleyin.

•Son olarak kabakların üzerine iri çekilmiş ceviz ya da fındık gezdirin.

Tahin ya da kaymak tercih etmiyorsanız, kabak tatlınızı sade olarak da servis edebilirsiniz. Fakat tahin, kaymak, ceviz, fındık gibi malzemelerin kabak tatlısını mükemmel bir şekilde tamamlar ve lezzetine lezzet katar.

Kabak tatlısını pişirirken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de kabağın kıvamıdır. Kabak ne püre kıvamına gelecek kadar çok pişirilmeli ne de sert olmalıdır. Kabak tatlısı piştikten sonra şeklini kaybetmemeli ve çatalla kolayca bölünüp yenilerek ağızda dağılmalıdır. 

Kabak Tatlısı Nasıl Servis Edilir?

Kabak tatlısının lezzetini doruğa çıkarmak için şekerle pişirdikten sonra 15-20 dakika fırınlayarak hem üzeri kızarmış bir görünüm hem de daha yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz. Sade olarak da tercih edilen kabak tatlısının en ideal servis şekli tahin ya da kaymakla zenginleştirilmiş olanıdır. Kabak tatlısı lezzetini, damak zevkinize uygun hale getirmek için bu iki malzemeden birini tercih edebilirsiniz. 

Dövülmüş ceviz veya fındık, kabak tatlısının tamamlayıcısıdır. Bol ceviz ya da fındık serpiştirerek servis edeceğiniz yumuşacık kabak tatlısı, misafirleriniz için son derece şık ve leziz bir ikram olacaktır. Kabak tatlısı öncesi menüde pilav varsa, bloğumuzda yer alan “Tane Tane Pilav Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?” başlıklı yazımız dikkatinizi çekebilir. 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1662 kez görüntülendi
  • Cem M. Akdolu
  • 28-12-2023
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM