İşlem Sürüyor...

Tane Tane Pilav Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?

Türk mutfağının en kadim ve baş tacı yemeklerinden biridir pilav. Eskiler der ki iyi aşçı olmanın ön koşulu parmakları yedirtecek kadar leziz pilav yapmaktır. Kolay gözükse de tane tane dökülen iyi bir pilav yapmak basit bir iş değil. Tarife uygunluk ve tecrübe sayesinde herkes pirinçlerin tane tane ayrıldığı enfes pilavlar yapabilir.

Her işte olduğu gibi pilav pişirmede de belli başlı ipuçları var. Şimdi gelin tane tane pilav nasıl yapılır, pilav yapmanın püf noktaları nelerdir işin sırrına erelim.

 

 

*Pilav yapacağınız tencereyi iyi seçmelisiniz. Yapışmaz yüzeyli ve yayvan bir tencere pilav için en

uygun tenceredir.

*Kullanacağınız pirinç iyi cins bir pirinç olmalı. Bunun için iri tanecikli baldo pirinçleri tercih edebilirsiniz.

*Pilav yapmadan evvel pirinçler mutlaka en az yarım saat suda bekletilmeli. Vaktiniz bolsa 3 saat de bekletebilirsiniz. 

 

 

*Pilavı pişirmeden evvel suda beklettiğiniz pirinçleri su durulaşana kadar iyice yıkamalısınız ki pilavınız hem nişasta kokmasın hem de beyaz olsun.

*Pirinçleri az yağda, kırmamaya dikkat ederek ve arada karıştırarak kavurmalısınız.  Bu işlem hem pilavın daha lezzetli olmasını hem de pirinçlerin tane tane belirgin olmalarını sağlayacaktır.

*Eğer pilavı şehriyeli yapacaksanız ilk önce şehriyeleri kavurup, renkleri döndükten sonra da pirinçleri ilave ederek birlikte kavurmalısınız.

 

 

*Pilavın suyuna ilave edeceğiniz birkaç damla limon suyu pilavın hem daha berrak hem de daha beyaz olmasına yardımcı olur.

*En leziz pilavlar tereyağı ile yapılanlardır. Pilav lezzetini biraz da tereyağından alır.  Tereyağının bir miktarını kavurma işleminde kullanır, geri kalanını da pilav piştikten sonra eriterek üzerin dökerseniz hem kokusu hem de lezzeti ikiye katlanacaktır.

*Pilavın tuzunu pirinçleri kavurma aşamasında eklerseniz pirinçlerin kırılmasını da önlemi olursunuz.

 

 

 

*İyi pilav için kullanılacak su oranı da hayli önemlidir. 1 su bardağı pirinç için 1,5 su bardağı su ideal ölçüdür.

*Su yerine tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz. Bu işlem pilavın lezzetinin katlanmasını sağlayacaktır.

*Pilava ekleyeceğiniz suyun sıcak su olmasına dikkat etmelisiniz. Sıcak suyu pirinçlerin üzerine ilave ettikten sonra tencereyi yaklaşık 30 saniye kadar harlı ateşte tutuktan sonra altını iyice kısıp, kapağını da kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakmalısınız. Kısık ateş pirinçlerin ağır ağır pişmesini sağlayacak ve pilavınız son derece leziz olacaktır.

 

 

*Pilav pişerken kapağını açarsanız büyüyü de bozmuş olursunuz. Tencereyi ocağa oturttuktan sonra kapağını kapatın ve iyice suyunu çekene kadar kapağını açmamaya dikkat edin.

*Suyunu çeken pilavın kapağını açtıktan sonra tahta bir kaşıkla ve dışarıdan içe doğru hafifçe karıştırarak havalandırırsanız pilavın lapa olmasını da engellemiş olursunuz.

*İyi pilavın en önemli sırlarından biri de demlenme aşamasıdır. Pilavınız piştikten sonra mutlaka en az 10-15 dakika demlenmeye bırakın ki pilav tam kıvamını bulsun.

Pilavın lapa olmasına engel olmak için de bu aşamada tencerenin kapağını aralık bırakabilir ya da tencerenin üzerini bir parça kağıt havluyla kapatabilirsiniz.

Afiyet olsun…

0 Yorum

Yorum Yap

15246 kez görüntülendi
  • Atiye Yeniyayla
  • 09-03-2022
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM