İşlem Sürüyor...

Keyifli Yılbaşı Sofralarının Vazgeçilmezleri: Yılbaşı Yemekleri

Yılbaşı menüsü yeni yıl yaklaşırken en çok düşündüğümüz ve heyecanla planladığımız konuların başında gelir. Yılbaşı hazırlıkları arasında, nereye gideceğimiz veya ne yapacağımız soruları kadar yılbaşı sofrasının hangi menülerden oluşacağı konusu da merak uyandıran sorulardır. Yeni yıla sayılı günler kala, eteklerinizin zil çalacak kadar heyecan dolu olacağı bir menü arayışında, sofranızı ziyafete çevirecek lezzetlere karar verme zamanı geldi çattı. 

Sevdiklerinizle birlikte yiyeceğiniz birbirinden leziz yılbaşı yemekleri ile yeni yılı coşku ve ağız tadıyla karşılayabilirsiniz. Damak zevkinize hitap eden yılbaşı menüsü örnekleri: 

Yılbaşı Gecesi Çorba Tarifi

Yılbaşı yemekleri için iştah açan bir başlangıç olarak, içi ısıtan ve lezzetli bir çorba ile başlayabilirsiniz. Bu gece için spesifik bir çorba tarifi arıyorsanız, balkabağı çorbası iyi bir fikir olabilir. İri dilimlenmiş balkabağı, patates, havuç, soğan, sarımsak, süt ve zerdeçal gibi besin değeri yüksek malzemelerden oluşan bal kabağı çorbasını pişirip blenderdan geçirdikten sonra krema ve kabak çekirdeği içinden oluşan krema ile süsleyerek harika bir açılış yapabilirsiniz.  

Yılbaşı Ana Yemek Menüsü

Yılbaşı yemek menüsü denildiğinde akla gelen en global tarif elbette hindi veya tavuk oluyor. Nar gibi kızartılmış hindi veya tavuğa eşlik eden iç pilav ve garnitürlerle mükemmel bir menü oluşturabilirsiniz.  

Portakal suyu, salça, kırmızı toz biber, zerdeçal gibi malzemelerle hazırlayacağınız sosla nar gibi kızaran hindi veya tavuğu, pilavın en görkemli hali olan fıstıklı, kuş üzümlü, bol baharatlı iç pilavla bir araya getirerek mükellef bir menü hazırlayabilirsiniz. 

Bebek patates, havuç,  bezelye, brokoli gibi fırınlanmış sebzelerle lezzetini ikiye katlayan bu geleneksel menüyle tüm alkışları alabilirsiniz. Yılbaşı tarifleri seçeneklerinizde elbette kırmızı et çeşitlerini de yer verebilir, soslu veya sossuz pek çok değişik tarife bu özel  gecenin menüsünde yer verebilirsiniz. 

Yılbaşı  Mezeleri                              

Yılbaşı sofrasında neler olmalı diyenler için elbette zeytinyağlılar ve mezeler diyebiliriz. Hem iştah açan hem de görsel bir şölen etkisi yaratan bu yardımcı lezzetler yılbaşı menüleri içinde mutlaka yer almalı. Sigara böreği, muska böreği ve paçanga gibi ara sıcaklar yılbaşı sofralarının da olmazsa olmazları arasında yer alıyor. 

Zeytinyağlı pilaki,  havuç tarator, karışık kızartma, haydari, yaprak sarması, köz patlıcan salatası, Arnavut ciğeri, kapya biber mezesi, pancarlı humus gibi zeytinyağlı çeşitler de yılbaşı yemekleri içinde sofraya ekstra renk ve lezzet katmak için özenle hazırlanabilir. Daha spesifik ve yöresel lezzetleri de tercih ederek yılbaşı sofralarınıza yeni yılın coşkusunu yansıtabilirsiniz.

Yılbaşı Tatlıları

Koskoca bir yılı acısıyla, tatlısıyla geride bırakırken, kurulan özenli ve leziz sofralarla yeni gelen yılı karşılamak dünyada oldukça köklü bir gelenektir. Yılbaşı gecesine atfedilmiş özel lezzetler yılbaşı sofralarını şenlendirir. 

Yılbaşı tatlıları denilince, kabak tatlısı o pürüzsüz dokusu ve bol cevizli görüntüsüyle hemen akla gelir. Yılbaşı menünüze kaymaklı, tahinli, cevizli kabak tatlısını da dahil ederek hem kadim lezzetleri yaşatmış hem de bu geleneksel tatlıyla enfes bir final yapmış olursunuz. Bu geleneksel yılbaşı tatlısının haricinde seçebileceğiniz pek çok tatlı tarifi de var elbette. 

Yılbaşı sofrası için çikolatalı sufle, muzlu ya da çikolatalı rulo pasta, parfe, yılbaşı keki, cheesecake gibi tatlılar tercih edebilir, saray sarması, sütlü baklava, irmik tatlısı gibi geleneksel lezzetlere de yönelebilirsiniz.

Yılbaşı sofrası için hafif ve hem geleneksel hem de modern bir tatlı arayışındaysanız, sütlü soğuk baklava seçeneği tam size göre olabilir. Bu lezzetin nasıl yapılabileceğini merak ediyorsanız “Çıtır Çıtır ve Sütlü Soğuk Baklava Tarifi” yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1799 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 28-12-2023
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM