İşlem Sürüyor...

Çıtır Çıtır ve Sütlü Soğuk Baklava Tarifi

Osmanlı mutfağından bu yana sofraların en görkemli ve değerli tatlısı olarak kabul gören baklava en klasik hali olan şerbetli tarifiyle bilinir. Bu kıdemli olduğu kadar lezzetli olan tatlının yepyeni bir güncellemesi var: Sütlü baklava. Klasik baklavanın şerbeti su ve şekerle yapılırken soğuk sütlü baklava adından da anlaşılacağı gibi sütle yapılıyor. Hamur katları klasik baklavaya göre daha az oluyor. 

 

 

Şerbetinde süt kullanılan ve soğuk olarak servis edilen sütlü baklava son zamanlarda epeyce popüler hale geldi. Tercihini sütlü tatlılardan yana kullanan ama baklavanın lezzetinden de vazgeçemeyenlerin en çok tercih ettiği alternatiflerin başında gelen sütlü baklava hafif ve lezzetli oluşuyla da yiyenlerden tam puan alıyor.

 

 

 

Hazır yufkadan sütlü baklava tarifi sütlü baklavayı çok seven ve sık sık yapmak isteyenler için hem pratik hem de son derece lezzetli bir tarif. Tam da bu noktada sütlü baklava nasıl yapılır sorusu devreye giriyor. Yapımı da hayli kolay olan sütlü baklavayı evde kendi mutfağınızda da hazırlayabilirsiniz. İşte sizler için hazırladığımız sütlü baklava tarifi:

 

 

 

Hazır Yufkadan Sütlü Baklava Tarifi için Malzemeler

Baklavası için:

1 paket ince baklavalık yufka

200 gram tereyağı

1 çay bardağı dolusu sıvı yağ

Ara Malzeme:

1 su bardağı dolusu ayıklanmış Antep fıstığı

Şerbet için:

2,5 su bardağı toz şeker

1,5 su bardağı süt

Yarım su bardağı su

Üzerini Süslemek için: 

100 gram rendelenmiş çikolata

1 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı pudra şekeri

Evde Sütlü Baklava Tarifi

Önce şerbeti hazırlayın. Derin bir tencereye toz şeker, süt ve suyu alarak şeker eriyene kadar karıştırın. Karışımı 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alarak soğumaya bırakın.

Bir tavada tereyağını eritin ve üzerinde oluşan köpüğü alarak içine 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edin.

Baklava yufkalarını önce kullanacağınız borcamın boyutunda kesin. Daha sonra kestiğiniz yufkaları ikiye ayırın. Üst için ayırdığınız yufkaları, kurumamaları için temiz bir beze sararak kenarda bekletin.

Borcamın içini yağlayın ve ilk olarak bir yaprak yufkayı yerleştirerek üzerini de aynı şekilde yağlayın.

 

Yufkaları bu şekilde yağlayarak üst üste dizin.

En üste serdiğiniz yufkanın üzerini yağlamadan fıstıkları eşit şekilde yayın ve üzerine bir miktar yağ gezdirin.

Kalan yufkaları da yine aynı şekilde katları tek tek yağlayarak üst üste dizin ve kare formda keserek üzerine kalan yağı gezdirin.

Baklavaları önceden ısıtılmış 170 derece fırında ve yaklaşık 45 dakika boyunca üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin. Baklavanın alt kısmının da piştiğinden emin olmak için kontrol edin.  

 

Baklava piştikten sonra 10-15 dakika kadar dinlendirin ve ilk sıcağının çıkmasını bekleyin.

Ilınan baklavanın üzerine önceden hazırladığınız soğuk süt şerbetini kepçe yardımıyla dökün ve şerbeti çekmesi için baklavanızı dinlenmeye bırakın.

Kakao ve pudra şekerini bir kasede karıştırarak 2-3 saat dinlenen baklavanın üzerini kaplayacak şekilde eleyin. 

En üst kısmına da rendelenmiş çikolatayı serpiştirin. Kendi damak zevkinize göre sütlü çikolata ya da bitter çikolata kullanabilirsiniz. 

 

Son hamle olarak baklavanın üzerini Antep fıstıklarıyla süsleyebilirsiniz.

Eğer siz daha yumuşak ve şerbeti daha bol bir baklava istiyorsanız sütü 1,5 bardak yerine 2 bardak kullanabilirsiniz. Böylece hem daha yumuşak hem de hafif sulu bir baklava elde edebilirsiniz.

Eğer tamamen beyaz bir baklava arzu ediyorsanız çikolata rendesi olarak beyaz çikolata kullanabilirsiniz. Ya da baklavanın üzerine kakao yerine sadece pudra şekeri serpiştirebilirsiniz. Sütlü baklava üzerine kullanacağınız süslemeleri de yine kendi hayal gücünüz ve damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz.

 

Soğuk Baklava Kaç Kalori?

Baklava diliminin büyüklüğüne göre kalori miktarı da değişkenlik gösteriyor. Yaklaşık 40 gram gelen 1 dilim sütlü baklava 165 kalori civarındayken, 160 gram gelen 1 porsiyon sütlü baklava 670 kaloriye denk geliyor.  Yine 100 gramlık bir sütlü baklavada yaklaşık olarak 50 gram karbonhidrat, 8 gram civarında protein, 22 gram civarı yağ ve 3 gram civarında lif bulunmaktadır.   

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

11602 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 31-05-2023
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM