İşlem Sürüyor...

Kaya Mezarlarıyla İlgi Çeken Telmessos Antik Kenti

Türkiye dağı, denizi ve doğasının yanında kültürel birikimi ve pek çok uygarlığa yurt olmuş katmanlı yapısıyla da öne çıkan bir ülke. Bu yazıda o uygarlıklardan birisi olan Telmessos’u bulacaksınız. Telmessos Antik Kenti Türkiye’nin güneybatısında Muğla ilinin Fethiye İlçesi sınırları içinde ve Antalya ilinin de 30 kilometre kuzeybatısındadır. Bağlı olduğu ilçenin tarihteki ilk yerleşim yeri olma özelliğini koruyan Telmessos günümüze kadar değerini korumuş bir antik kenttir.

 

 

Likya ile Karia sınırında yer alan Telmessos’un isim anlamının ne olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte adını Apollon’un oğlu Telmessos’tan aldığı rivayet edilmektedir. Likya Birliği’nin en son yerleşim bölgelerinden biri kabul edilen Telmessos’ta kent tarihi İ.Ö 3. yüzyıla tarihlenir.  Ancak bu yüzyıla dair herhangi bir buluntu ele geçmemiştir. Kaynaklarda iki adet tiyatrodan söz edilse de antik kentte bugün sadece bir adet antik tiyatro ayaktadır. Diğer tiyatronun deprem gibi bir doğal afet sonucu yıkıldığı tahmin edilmektedir.

 

Antik çağlar boyunca depremler ve siyasi sebepler yüzünden tahrip olan Telmessos’tan bugüne kaya mezarları ile birkaç lahit dışında bir pek fazla kalıntı ulaşmamıştır. Telmessos’taki antik tiyatro her ne kadar Helenistik dönem özelliklerini de yansıtsa da aslında Roma döneme aittir. Antik tiyatro İ.S 3-4. yüzyıllarda arenaya dönüştürülmüştür. En önemli kaya mezarı Amynthas mezarı olarak da bilinen kaya mezarıdır. Cephesinde İyon tapınak özellikleri bulunan bu mezarın doğu tarafında kalan yamaçta iki tanesi tapınak cepheli olan bir grup kaya mezarı daha vardır.

 

Kentin güney kısmında ortaçağda inşa edilen bir kale kalıntısı da bulunmaktadır. Kalede yerleşime dair bir bulguya rastlanmamıştır. Savunma amaçlı yapıldığı tahmin edilmektedir. Telmessos’tan günümüze çok az kalıntı ulaşsa da kentteki kaya mezarları ve lahitler oldukça ilgi görmektedir. Masmavi ve çarşaf gibi Fethiye denizinin ve güneşin keyfini sürerken gezi planınıza Telmessos’u da ekleyerek zamanın gizemli koridorlarında unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap

4189 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 18-11-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM