İşlem Sürüyor...

Isparta’dan Antalya’ya Köprülü Kanyon Milli Parkı

Bazı coğrafyalar yeryüzü cenneti gibidir. Doğal bitki örtüsüyle, florasıyla, kültürel zenginliğiyle ve kendine özgü karakteristiğiyle beşeriyeti kendisine doğru çeker. İşte öyle destinasyonlardan birisi Akdeniz Bölgesi’nde Antalya il sınırları içinde yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı’dır. 1973 yılında mili park ilan edilen Köprülü Kanyon Milli Parkı, serüvenine Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayan ve Antalya’da denize dökülen Köprüçay’ın vadisi içinde yer alan büyüleyici bir alem adeta. Isparta Sütçüler yakınındaki Toroslardan doğan ve kanyonların en derininden geçerek Serik civarında Akdeniz’e dökülen Köprüçay ırmağı, Köprülü Kanyon parkının gözbebeği. Zaten içinden su geçen bir coğrafyanın sıradan olma şansı var mıdır ki?

Bu görkemli kanyon Antalya’nın Değirmenözü köyüne kadar ortalama 25 kilometre süren dar vadilerden meydana gelir. 357.190 dekarlık yüzölçümü, bölgenin en büyük servi ormanları ve Türkiye’nin en bilinen ve rağbet gören rafting alanını da içine alan Köprülü Kanyon Milli Parkı aynı zamanda kadim zamanlara ait pek çok kalıntıyı da saklayarak değerine değer katar.  

Köprülü Kanyon’la ilgili anlatacak öyle çok detay var ki gidip gezdiğinizde bile başka bir alemi adımlıyor gibi hissedersiniz. Köprüçay kanolarla yapılan raftingi ile meşhur ve bir de alabalıklarıyla… Göz alabildiğine uzanan kızılçam ormanları ve makilik alanlar, Şeytan kayaları ya da “Adam kayaları” olarak bilinen kaya oluşumları, milli parkın üst kısımlarında yer alan Selge Antik Şehri, zamandan ve mekandan soyut rüya gibi saatler geçirmenize sebeptir.

Milli Parkı çeşit çeşit rengiyle adeta boyayan ve güzelleştiren 230 Türkiye endemik, kokusu ve güzelliği ile görsel bir cümbüş yaratır. Bu endemiklerin 12’si bölgeye hastır ve gerçekten özel bir coğrafyada soluk aldığınızı hissettirir.

Endemikten söz açmışken faunayı es geçmek olmaz. Kızıl akbabalar, Bezoar keçileri, kırmızı benekli alabalıklar ve Anadolu sıvacısı kuşu milli parkın yerleşik sakinleridir ve buraya ayrı bir değer katarlar. Kuşlar dışında fauna içinde 37 memeli türünün varlığı belirlenmiştir. En belli başlı türler karakulak, yaban keçisi, dağ keçisi, vaşak, geyik, ayı, tilki, kurt, porsuk, sansar ve tavşandır.   

Dev boyutları ve gerçekten de karşıdan bakıldığında cüsseli bir erkeği andıran adam (şeytan) kayalar Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın tılsımlı parçalarından sadece birisi.

Turistik yerler içinde en çekici bölgelerden birisi olan Köprülü Kanyona doğa yürüyüşü yapmak, geçmiş zamanın kedim şehirlerinin izini sürmek, yeşille uzun uzun bakışmak, stres atmak ve en çok da rafting yapmak için gelen ziyaretçiler buradan hiç unutulmayacak anılarla ayrılırlar.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda Ne Yapılır?

Köprülü Kanyon rafting ile ünlenmiştir. Köprüçay ırmağının debisi yıl boyunca hayli yüksektir. Bu da rafting coşkusunu yaşamak isteyen adrenalin tutkunları için mükemmel bir avantajdır. Nehir kanosu dışında, doğada yapılan yürüyüşler, bisiklet ve at gezileri, çadırlarla kurulan kamplar, kaya tırmanışları ve yaban hayatı gözleme gibi birbirinden farklı ve heyecan dolu aktiviteler de Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içinde yapılabilir.  Bu doğa parçasının içinde yapılabilecekler sadece bu aktivitelerle kısıtlı değil. Birbirinden renkli ve etkileyici fotoğraf kareleri yakalayabilir, jeoturlara katılabilir, antik kentlerde zaman tüneline girebilir, piknik yapabilir ve çok daha farklı alternatiflerle müthiş bir gün geçirebilirsiniz.

Tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız Milli Park sınırları içinde kalan Selge Antik Kenti’nde, Aziz St. Paul Yolu ya da diğer adıyla kral yolu ve Pamphylia kentlerine bağlanan taş yollarda gezinti yapabilirsiniz.

El sanatları ürünleri gözlerinizi kamaştıracak. El işi örgü, nakış, kaşık oymacılığı, kilim dokumacılığı, yazma oyacılığı gibi yerel motif ve ürünler de keyfinize keyif katar.

Antalya’nın nemli ve boğucu sıcağından bir müddet de olsa uzaklaşabilmek için nehrin buz gibi sularına kendinizi bırakabilirsiniz. Ancak akıntı kuvvetli olduğu için kanyon arasında kalan kısımda yüzmeniz tehlikeli olabilir. Bunun için ayrılmış doğal havuzlar yüzmek için en ideal noktalar. Rafting rehberiniz sizi bu konuda da yönlendirecektir. Minik şelaleler ve su kaynakları gerçekten bir görsel şölen.

Tuvaletler, çeşmeler ve kuşbakışı doğanın gözlerinin içine bakabileceğiniz seyir terasları ile ruhunuzun tepeden tırnağa yenilendiğini hissedebilirsiniz.

Köprülü Kanyon’da Rafting Heyecanı

Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı’na gelenlerin aslında ilk tercihi rafting heyecanını tatmaktır. Bölgenin turistik hareketliliğini sağlayan asıl unsur da budur ve rafting için oluşturulmuş bir parkur mevcuttur. Rafting için kısa bir eğitim ve detaylı bir bilgilendirmeden sonra güvenlik amaçlı can yelekleri ve ekipmanlarınızı kuşanarak Köprüçay ırmağının coşkun akan suları üzerinde heyecan ve kahkaha dolu bir serüven yaşayabilirsiniz. Çığlıkların ve gülüşmelerin birbirine karıştığı, efor sarf ettiren ve aynı zamanda tüm negatif enerjinizi boşaltabileceğiniz müthiş bir deneyime hazırlıklı olun. Bunun dışında bölgede binicilik ve safari de yapabilirsiniz.

Safari turu için Antalya merkez ve Side ilçesindeki seyahat acenteleri size yardımcı olacak ve oralardan alacağınız broşürler size rehberlik edecektir. Rafting için Antalya, Side, Kemer, Belek ve Manavgat’tan kalkan servisler sizi bu bölgeye ulaştırırlar. 

Köprülü Kanyona Ulaşım

Peki Köprülü Kanyon Milli Parkı’na nasıl gelinir? Manavgat’a bağlı Taşağıl’dan geçerek Beşkonak’a ulaşır ve Milli Park’a giriş yapmış olursunuz. Antalya-Manavgat karayolunun 49. kilometresinde ikiye ayrılan asfalt yol sizi buraya ulaştırır. 49. Kilometrede bulunan Taşağıl Mahallesinden özel aracınızla yahut turlarla gelebilirsiniz; zira buradan itibaren herhangi bir toplu taşıma vasıtası bulunmuyor. Köprülü Kanyon nasıl gidilir kısmını bölgede kime sorsanız anlatır; zira bölgenin en özel ve güzel yeridir bu heyecan dolu lokasyon.

Köprülü Kanyon’da Ne Yenir?

Milli Park sınırları içinde yeme içme hususunda öne çıkan bir işletme yok. Ama İbradı’da yöresel tatları ve birbirinden değişik lezzetleri kolayca bulabilirsiniz. Antalya demek taze sebze ve meyve demek. Dolayısıyla sebze yemeklerinin ön plana çıktığı bir mutfak var. Öne çıkan yöresel lezzetlerden birisi de reçeller. Antalya reçel konusunda şöhretli bir şehir. Bergamot, turunç, limon, portakal, greyfurt gibi narenciyeler ve karpuz, patlıcan, incir gibi meyvelerle yapılan reçeller hem görüntü hem de damakta bıraktıkları hislerle sizi ayrıcalıklı hissettiriyor. Bunun dışında en güzel seçeneklerden birisi ateş yakıp mangal yapmak. Civardaki alabalık restoranları başka bir seçenek. Ya da yanınızda kolay taşınabilir ambalajlı yiyecek taşıyarak yemek işini pratik biçimde halledebilirsiniz.

Köprülü Kanyon’da Konaklama

Milli Park sınırları içinde lüks konaklama olanağı olmadığını söyleyelim. En yakın koordinat İbradı ilçesi ve Ürünlü Köyü’nde konaklama yapılabilir. Eğer çadırda konaklama fikri cazip gelirse çadırınızı kurup konaklama yapabilirsiniz. Yahut nehir kenarındaki bungalowlarda konaklayabilirsiniz. Nehrin uğultusu, doğanın sesi ve tüm gün boyunca süren keyifli aktivitelerin ve suyla yapılan dansın verdiği tatlı yorgunlukla en salaş konaklama alternatifleri içinde bile rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Köprülü Kanyon Nerede?

Köprülü Kanyon nerede sorusunun yanıtı sadece koordinatlarında gizli değil. Köprülü Kanyon hayal edebileceğiniz en güzel yerde. Doğanın, suyun, geriye sarılmış zamanın ve şimdiki zamanın tam merkezinde… Kısacası Köprülü Kanyon antik zamanların izini sürebileceğiniz, safari ve doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz hem dinlenip hem arınabileceğiniz muhteşem bir bölgedir ve gezi planlarınıza Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı mutlaka dahil etmelisiniz.

0 Yorum

Yorum Yap

5210 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 15-05-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM