İşlem Sürüyor...

Isparta’daki Lavanta Cenneti Kuyucak Köyü

Sosyal medyada göz alıcı mor renkte ve uçsuz bucaksız görünümlü tarlaların önünde çekilen fotoğraflar vardır hani, insanda sonsuzluk hissi ve merak uyandıran. Pek çok kişi gözü okşayan, ruhu dinlendiren bu mor renkli tarlaların yurt dışında olduğunu hayal edebilir ama hayır. Torosların eteğinde ve Isparta ilinin yaklaşık 50 kilometre uzağında bulunan Kuyucak Köyü sınırları içinde bulunan bu mor cennet, Türkiye’nin lavanta üretiminin neredeyse %90’ını sağlayan dev bir lavanta bahçesi aslında.   

 

  

250-300 civarında sakini ile kendi halinde bir köy olan Kuyucak, bu eşsiz güzellikteki lavanta tarlasıyla ünlenmiş. Gelin yolu düşen herkesin duraklayıp fotoğraf çektirdiği bu saklı güzelliğin hikayesine bir bakalım. Kuyucak Köyü'nün mor renkli serüveni 1975 yılında ilk lavanta fidelerinin gelmesiyle başlamış ve Kültür Bakanlığı’nın desteği ve teşviki ile büyümüş. Köy sakinleri de aldıkları eğitimle lavantalara nasıl davranılacağını, yetiştirilme inceliklerini ve tarımı hususundaki tüm ayrıntıları öğrenmiş. Bu görsel şölenden haberdar olanlar ise ilk fırsatta buraya gelerek sayısız fotoğraf çektiriyor.

 

 

Sadece geçen yıl 1 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edilen lavanta tarlaları, bu bölgeye hiç adım atmayanları ise fotoğrafları ile büyülüyor. Burada kendi ellerinizle lavanta toplayabilir, hayalinizdeki fotoğraf karelerini gerçeğe dönüştürebilir, köyde üretilen lavanta özlü sabun, lavanta çayı, lavanta yağı satın alabilir, bisiklet yolunda bisiklet sürebilir; lavanta aroması ile hazırlanmış dondurma, kek, kurabiye, kahve gibi lezzetleri tadabilir, sevdikleriniz için hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Konaklamak isteyenler için şirin pansiyonlara dönüştürülmüş köy evleri eşsiz bir konaklama deneyimi sağlamaktadır.  

 

Lavanta Tarlaları Ne Zaman Ziyaret Edilebilir?

Lavantaların canlanıp çiçeklenmeye başladığı dönem Haziran ayı başlarına denk geliyor. Haziran sonunda ise tarlalar tamamen mor renk alıyor. Ağustos sonunda ise hasadı yapılan lavantalar bu süre boyunca mor rengiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

 

 

 

 

Kuyucak Köyü’nde Ne Yapılır?

Kuyucak Köyü ya da diğer adıyla lavanta kokulu köyde turizm faaliyetleri de oldukça hızlı. Lavantanın sağlık ve kozmetik alanında ham madde olarak kullanılmasından yola çıkarak losyon, krem, kolonya ve pek çok kozmetik ürün de satışa çıkarılıyor. Hatta lavantalı dondurma bile üretiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaretiyle turizm ve ticaretin canlandığı Kuyucak Köyü'nün sakinleri bu mor cennetin en şanslı ve en yakın tanıkları. Fotoğrafçıların da çok rağbet ettiği bir bölge olan lavanta kokulu köy büyüleyici pek çok fotoğraf karesine hayat veriyor.   

 

 

Kuyucak Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Isparta şehir merkezinden hareket eden minibüslerle Kuyucak Köyü’ne ulaşım sağlanabilir. Isparta Otogarı ve Burdur Otogarı’ndan Keçiborlu’ya ulaşıp, ardından minübüsle Kuyucak Köyü'ne varılabilir. Özel araçla gidilecekse Burdur Gölü’ne çok yakın mesafede olan Kuyucak Köyü yön tabelaları ile rahatça bulunabilir. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’ndan Kuyucak Köyü istikametine gitmek içinse taksi kullanılabilir. Eğer henüz görmediyseniz yolunuzu Kuyucak Köyü’ndeki bu mis kokulu mor cennete düşürün deriz.

0 Yorum

Yorum Yap

3625 kez görüntülendi
  • Atiye Yeniyayla
  • 20-05-2021
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM