İşlem Sürüyor...

Hatha Yoga Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı bedenle sağlıklı zihnin birbiriyle ilişkili olduğu bir gerçek.  Bedenimiz ne kadar sağlıklı ise psikolojimiz de o denli dengede olacaktır. Uyumlu, dengede, sakin ve huzurlu bir yaşam için gerekli rutinlerden birisi de yoga disiplini diyebiliriz. Şimdilerde adını daha sık duyduğumuz hatha yoga popülaritesi gittikçe artırıyor. “Hatha yoga nedir, ne işe yarar?” sorularının yanıtını merak edenler için işte detayları…

 

 

Hatha Yoga Nedir?

Bedeni ve zihni arıtma süreci olan hatha yoga kelime manası olarak güçlü anlamına geliyor. Hem belli başlı pozisyonlar hem de nefes egzersizleri ile kendi içinde bir dinamik oluşturan hatha yoga kas ve kemik sistemlerini hizalamak için tasarlanan bir disiplindir diyebiliriz. Yoga salonlarında eğitmenler tarafından uygulatılan bu pozisyonlar sayesinde fiziksel ve zihinsel sağlığı dengede tutmak çok daha kolay ve keyifli bir hale gelebiliyor.

 

Hatha yoga disiplinini uyguladığımızda benliğimizde ne gibi değişimler yaşarız. “Hatha yoganın faydaları nelerdir?” gelin bir de buna bakalım.

Hatha Yoganın Faydaları

Araştırmalar gösteriyor ki hatha yoga ile bedensel ve ruhsal manada pek çok iyileşme ve fayda sağlamak mümkün. İşte, hatha yoga faydaları…

*Hatha yoga ile kaliteli bir uykunun anahtarını da elde etmiş olursunuz.

 

* Hatha yoga yapanların kan basınçlarının ve kortizol seviyelerinin daha düşük olduğu saptanmış.

*Hatha yoga yapan kişilerin daha dengede ve daha güçlü bir kas yapısına sahip oldukları da ortaya çıkmış.

*Omurga dengesizliklerini düzelten ve kasları güçlendiren hatha yoga ile bel ve sırt ağrılarını önlemenin de mümkün olduğu söylenebilir.

*Boyun ağrılarını hafifletici etkisi vardır.

 

*Ruh halini düzenleyen ve sakinleştiren hatha yoga ile depresyondan uzak kalmanın da mümkün olduğu yine yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiştir.

*Özellikle ilerleyen yaştaki kadınların hatha yoga ile omurga esnekliklerini artırabildikleri sonucuna da ulaşılmıştır.

Hatha yoga ile enerjiniz kesintisiz bir şekilde özgürce akabilir ve kendinizi adeta yeniden doğmuşçasına hafif hissedebilirsiniz. Hatha yoga ile hem bedensel hem de zihinsel gücün tazelenmesi ve daha da güçlenmesi hedeflenmektedir.

 

Hatha yogaya ilk başladığınız andan itibaren sakinlik ve dinginlik hissi, hareketlerde özgürleşme, dengede kalabilme, kolay şekilde konsantre olabilme, zinde ve uyanık olabilme, özgüven artışı ve ruhsal tatmin gibi pek çok iyileşme ve yaşamsal konfor dinamiklerini deneyimleyebilirsiniz. Bir denge kurma ve aynı zamanda karşıtlıkları birleştirme disiplini olan hatha yoga Dünya Sağlık Örgütü tarafından da 20. yüzyılda sağlık kategorisi altında kabul görülmüştür.

 

 

Hatha Yoga Hareketleri Nelerdir?

Hatha yoga dersleri genellikle 45 dakika ila 90 dakika arasında sürmektedir. Düzenli yapılan 15 dakikalık seanslarla bile fayda sağlamak mümkün olabilmektedir. Hatha yoga hareketlerinde temel unsurlara bir göz atalım.

 

 

 

Nefes Çalışması

Nefesinize odaklanarak ve diyafram kasını kullanarak derin nefesler alın. Bu sırada spinal yuvarlanma ve yumuşak hareketlerle kaslarınızı ısıtabilirsiniz. Bu esnada nefesi yavaş yavaş ve burnunuzdan almaya özen gösterin.

 

 

 

Köprü Pozisyonu

Isınma evresinden sonra birbirinden farklı yoga pozlarını deneyebilirsiniz. En sık kullanılanı ise köprü pozudur. Diğer yoga hareketlerini köprü ve tekne gibi uzanma ve oturma pozisyonları; üçgen ve ağaç gibi ayakta durulan pozisyonlar, cenin pozisyonu gibi rahatlatıcı duruşları kullanabilirsiniz.

 

 

Meditasyon

Tüm pozisyonları deneyimledikten sonra meditasyon evresi de tüm çalışmanızın mükemmel bir bitiş ile sona ermesini sağlar. Bu farkındalık süreci olan meditasyon kısmında meditatif müzikler dinleyerek mükemmel bir sakinleşme ve huzur süreci elde edebilirsiniz. Hatha yogayı sonlandırırken sırt üstü uzanarak onarıcı bir pozisyonda kalabilir ve kendinizi hafiflemiş ve arınmış hissedebilirsiniz.

 

0 Yorum

Yorum Yap

1793 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 30-11-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM