İşlem Sürüyor...

Güney Asya'nın Gizemli Ülkesi; Nepal

Dünyanın en yüksek noktası olan Himalaya Dağları’nın eteklerine kurulu Nepal, Güney Asya’da en çok ilgi çeken ve merak uyandıran ülkelerden birisi. Kültürel ve coğrafi özellikleri ile özgün bir duruşu olan Nepal’de Budist ve Hindu etkilerini yoğun olarak görmek mümkün. Himalaya Dağları’nın zirvesini barındıran Everest Tepesi buranın “Dünyanın çatısı” olarak anılmasını sağlamış. Nepal nerede sorusunun yanıtı bu sebeple her zaman heyecan yaratıyor.

 

 

 

Başkenti Katmandu olan ve Çin ile Hindistan arasındaki dar bir alanda konumlanan Nepal, bu arada kalmışlığı kültürüne olumsuz anlamda yansıtmamış ve kendi özgün kimliğini korumayı başarmıştır. Kuzeyinde dünyanın en yüksek alanı olan Tibet Platosu bulunan Nepal, “zirveleri” barındıran ülke olarak akıllarda yer ediyor. 

 

 

 

 

Nepal, Budizm’in ilk olarak ortay çıktığı coğrafya olarak da biliniyor. Başkent Katmandu yakınlarından geçen ticaret yolu üzerinde yer alan Gompa isimli manastırlar da ülkenin en önemli kültürel figürleri olarak öne çıkıyor. Nepal manastırlarında yaşayan keşişler ve rahipler için Budizm, bir din olmanın ötesinde bir yaşam disiplinidir. Bu yaşam disiplininden çıkmadan yaşayan keşişler de ülkenin mistik kimliğinin ortaya çıkışındaki en belirgin etmenler.

 

 

 

Nepal’in başkenti Katmandu dışında Bhaktapur ve Patan gibi şehirlerden de en ilginç yerleşimler olarak söz edebiliriz. Bu 3 şehir geçmişte 3 ayrı krallığın başkenti olarak anılıyormuş. Şehir merkezlerinde yer alan saray meydanlarında 1500’lü yıllara tarihlenen tapınaklar, saraylar ve tören binaları şehrin öne çıkan diğer ögeleri.  

 

 

 

 

Bu ilginç, farklı ve büyüleyici ülkeye kadar gitmişken Himalayalar’ın bembeyaz zirvelerini görmeden dönmek olmaz. Katmandu’ya yaklaşık otuz kilometre mesafede yer alan Nagarkot panoramik manzarasıyla göz alıcı bir konuma sahip. Bilhassa güneşin doğuş saatlerinde mükemmel bir manzara sunan Nagarkot, dolunay görünümünün de nefes kesecek kadar güzel olduğu bir bölge.  

 

 

 

 

Nepal’de Sosyal Yaşam

Nepal geleneksel ve iptidai yaşam koşullarının baskın olduğu bir bölge olarak AVM gibi modern alanları barındırmayan bir ülke aynı zamanda. Çarşı, pazar ve sokak satıcılarının yaygın olduğu alışveriş dinamiği geleneksel Nepal karakteristiğini de ön plana çıkartıyor. Cadde boyu sıralanan rengarenk dükkanlar mistik ve otantik bir görünüm arz ediyor. Bu dükkanlardan değerli taş, meditasyon sırasında kullanılan tahta çanaklar, şallar, bıçaklar, yerel tanrı figürleri, maskeler ve aromatik çaylar satın alabilirsiniz. Tabii Nepal mutfağının vazgeçilmezi olan baharatları da es geçmemeniz gerekiyor.

 

 

Gündüz baktıkça derinleşen dağ manzaraları, geceleri de eğlence mekanları bu ülkeyi özel kılan detaylar olarak sıralanabilir. Kadın burada Orta Asya geleneğinin bir uzantısı olarak son derece güçlü bir figür olarak ön safta yer alıyor. Güçlü bir kimlik olan kadınlar eve ve aileye bakan, çekip çeviren karakterler olarak biliniyor. Saygın bir yere sahip olan kadınlar bir nevi aile reisi olarak kabul ediliyor. 

 

 

 

 

Nepal’de Ne Yenir?

Katmandu‘nun zengin baharatlarla çeşitlendirilmiş leziz bir mutfağı var. Ama elbette baharat sevmeyenler için bu hiç de iç açıcı bir durum değil. Ayrıca Katmandu’da Hindu geleneğinden ötürü inekler kutsal sayıldığı için daha çok sebze ağırlıklı bir mutfak ön plana çıkıyor. Son derece eksantrik, farklı ve ilginç bir ülke olan Nepal’de zamanın daha yavaş aktığını ve hayatın küçük detaylarını daha net görebildiğinizi fark edebilirsiniz. 

 

0 Yorum

Yorum Yap

6605 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 09-06-2022
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM