İşlem Sürüyor...

Ege'de Huzurlu Bir Durak; Urla

Urla, tarihi M.Ö 4000’lere kadar dayanan, zeytincilik ve şarapçılığın başlangıç duraklarından sayılabilecek antik bir liman şehridir. Rivayete göre ismini Yunanca’da sazlık anlamına gelen ‘’vurla’’ dan alan bu şirin ilçe; tarihi dokusu,  plajları ve kendine has gurme lezzetleriyle son yıllarda Ege’nin parlayan duraklarından biri haline geldi. Köyleri, plajları ve lezzetleriyle günden güne büyüyen bir ilgiye sahip olan Urla, çağın ötesinde bir doğaya ve tarihi dokuya sahip.

 

 

Geçmişten Bugüne Urla

Ege Denizi’nin en eski limanlarından biri olduğu düşünülen Urla’da, İyon’ların kurduğu Klazomenai kentine dair kalıntılara rastlanmıştır. Bu kentin, Antikçağ döneminde Zeytincilikle zenginleşen bir ticari merkez olduğu düşünülmektedir. Günümüzde de bölgede üretimi devam eden Zeytinyağı’nın üretildiği ilk yerlerden birinin Urla’da olduğu da yapılan kazılarla kesinlik kazanmıştır.

 

 

Arkeolojik kazılarda elde edilen kadehler, üzüm salkımlı sikkeler ve daha birçok şarap konulu materyale dayanarak Urla’da, Antik dönemlerden beri şarap üretimi ve ticareti yapıldığını söylemek mümkün. Mübadele döneminde durgunlaşan Şarap üretimi, Bağ Yolu projesiyle yeniden tanınmaya ve canlanmaya başlamıştır.

 

 

 

Şimdilerde deniz tatili yapmak, butik bağ evlerinde şarap tadımına katılmak veya her yönüyle bir Ege serüveni yaşamak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri olan Urla, kendine has tatları ve doğasıyla geçmişte olduğu gibi yeniden Ege’nin kalbi olmaya aday.

 

 

 

 

Urla’da Tadılacak Gurme Lezzetler

Ege’nin kendine özgü lezzetlerini bulabileceğiniz bu zengin ilçe, tarihsel süreçlerde de şarap ve zeytinyağı üretimiyle öne çıkmıştır. Bölgedeki halk için de oldukça önemli bir gelir kapısı olan şarap ve zeytinyağı üretiminin günümüze de taşınması ile oldukça popüler hale gelen Urla, özellikle zeytinyağlı yemekleri tadabileceğiniz geniş bir mutfağa sahip.

 

 

 

Mübadele döneminin izlerini taşıyan göçmen yemeklerine de sık sık rastlayacağınız bu sahil kenti, sebze ve et yemeklerinin harmanlandığı birçok farklı lezzeti de mutfağında barındırıyor. Eğer bu Antikçağ’ın izlerini taşıyan ilçeye yolunuz düşerse, iskelesinde bulunan Restaurantlar’da muhteşem manzarayı seyrederken gurme lezzetleri tadabilir ve geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

 

 

 

Urla’da Görmeniz Gereken Yerler

Ege Denizi kıyısında konumlanan bir ilçe olan Urla, genellikle yaz aylarında deniz tatili yapmak isteyenler için oldukça güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Altınköy ve Demircili Plajı, Urla’da denize girebileceğiniz popüler plajlardan yalnızca bazıları. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Urla’da gününüzü denizde geçirdikten sonra akşam saatlerinde güneşin batışını bir sahil meyhanesinde izleyebilirsiniz.

 

Tam anlamıyla bir Ege kasabası olan Urla, yaz aylarında deniz tatili yapabileceğiniz gibi kış aylarında da şehirden uzaklaşmak için tercih edebileceğiniz butik otel ve işletmelere sahip. Özellikle Bağ Yolu projesiyle hayata geçirilen butik şarap bağlarında, Ege üzümlerinden üretilen aromatik şarapları tadabilirsiniz.

 

 

 

Plajları ve şarap bağlarının yanında bölgede oldukça bilinen Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı ve Barbaros Köyü’nü ziyaret ederek Urla’nın doğasına ve tarihine aynı anda tanıklık edebilirsiniz. Tüm bunların ötesinde büyüleyici bir Ege kasabası olan Urla, keşfedilmeyi bekleyen türlü zenginliklere sahip Antik bir liman kenti.

0 Yorum

Yorum Yap

2025 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 05-11-2021
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM