İşlem Sürüyor...

Dünyanın En İyi Kış Festivalleri

Dünyadaki festivaller içinde en renkli ve iç ısıtan aktiviteler olarak öne çıkan kış festivalleri, soğuk havaya rağmen kış günlerini son derece keyifli hale getirebiliyor. Ülkemizde ve dünyada da geleneksel hale gelen pek çok festival bulunuyor.

 

 

 

Kış başlangıcından ilkbahara kadar süren kış festivalleri ile soğuk kış günlerini renkli hale getirmek ve kışın keyfini sürmek son derece farklı bir deneyim olabiliyor. Hazırsanız, kış mevsimine denk gelen birbirinden renkli dünya festivallerine birlikte bakalım.      

 

 

 

Quebec Kış Karnavalı

Quebec Kış Karnavalı, 1894 yılından beri her sene Ocak ya da Şubat aylarında Kanada’daki Quebec City'de düzenleniyor. Geceleri diz boyu karla kaplı sokaklarda büyük bir coşkuyla kutlanan karnavalda dev kuklalar, büyüleyici ışık gösterileri, müzik, projeksiyon gösterileri, ilginç kostümler ve benzeri kış etkinlikleri ile şölen tadında keyifli zamanlar geçirmek mümkün.  

 

 

Dünyadaki festivaller arasında kardan adam sembolüyle öne çıkan Quebec Kış Karnavalı’nda kardan adam maskotu Bonhomme ortama renk katıyor. Buzdan heykellerin ve kanoların, kalabalık geçit törenlerinin yer aldığı bu coşkulu karnaval 2023 yılında 03 - 12 Şubat günleri arasında gerçekleştirildi.

 

 

 

Sapporo Kar Festivali

Japonya’nın Sapporo kentinde düzenlenen bir festival olan Sapporo Festivali, her yıl Şubat ayında ve 7 gün boyunca yapılmaktadır. Kentteki üniversite öğrencileri Odori Parkı’nda kendi aralarında eğlenmek için kardan ve buzdan oluşan 6 büyük heykel inşa ederek Sapporo Festvali’nin temelini atmıştır. 1950 yılında yapılmaya  başlanan Sapporo Festivali’ne ev sahipliği yapan bu alan günümüzde titizlikle korunuyor.  

 

Festivaldeki heykelleri yapan heykeltıraşlar dünyanın değişik ülkelerinden geliyor ve bu işi gönüllü olarak yapıyor. Şubat ayı sonlarına denk gelen festivalde hava sıcaklığının düşük olması sebebiyle yapılan eserler uzun süre bozulmadan kalabiliyor.

 

 

 

Sundance Film Festivali

Dünyadaki festivaller arasında yer alan Sundance Film Festivali, 40.yılını kutlamaya hazırlanıyor. 18-28 Ocak 2024'te gerçekleştirilecek olan Sundance Film Festivali, Amerikan Bağımsız Sineması’na verdiği destekle öne çıkıyor. Ünlü aktör Robert Redford tarafından 1981’de kurulan Sundance Enstitüsü’nce her sene düzenli olarak, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı Utah eyaletinin Salt Lake şehrinde gerçekleştirilen festival 1978 yılında düzenlenmeye başlandı.

 

Las Fallas Festivali

Dünyadaki festivaller arasında dikkat çeken Las Fallas Festivali, İspanya’nın Valencia kentinde kutlanıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren Las Fallas Festivali, geleneksel olarak her yıl Mart ayında düzenleniyor ve 5 gün sürüyor.

 

 

Festivalin çıkış noktasına ait hikayesinde, marangozların azizi olarak bilinen San Jose, çocuklar için oyuncaklar yapıyor. San Jose’nin atölyesi bir yangınla kül oluyor ve çocuklar için yaptığı tüm oyuncaklar yok olup gidiyor. 

 

 

 

 

Valencialılar da bu olay üzerine her yıl Mart ayında adına “La Falla” dedikleri dev kuklalar yaparak ve onları yakarak San Jose’yi anıyorlar. Bu kukla yakma töreni sırasında binlerce itfaiye görevlisi hazırda bekliyor. Festival geceleri, havai fişek gösterileri, dans gösterileri ve müzik eşliğinde sürüyor.   

 

 

 

Maslenitsa Şenlikleri

Rusya’da “Velikiy Post” olarak adlandırılan Büyük Oruç’a bir hafta kala kutlanmaya başlayan baharın müjdecisi Maslenitsa Şenlikleri, son derece renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor. Kökleri pagan dönemine kadar uzanan ve Büyük Oruç’un tarihine göre her yıl kutlanma zamanı değişen şenliğin son gününde görkemli bir kutlama yapılıyor. 

 

 

Kışın bitişi ve baharın gelişinin kutlandığı Maslenitsa Şenlikleri’nin sembol figürü bostan korkuluğudur. Şenliğe özel lezzet ise bir çeşit krep olan blini’dir. Tereyağı haftası olarak da adlandırılan Maslenitsa kutlamalarının son gününde herkes yakınları, sevdikleri ve akrabalarından geçmiş kusurlara dair af diler ve Rus halk ezgileri eşliğinde dans edilerek şarkılar söylenir. Mart ayına denk gelen bu şenliğin son gününde, Lady Maslenitsa’nın büstü yakılarak kışın bitişi sembolize edilir.   

 

Queenstown Kış Festivali

Kış festivalleri arasında yer alan Queenstown Kış Festivali, Yeni Zelanda’nın Queenstown kentinde düzenleniyor. Kökleri 1975 yılına kadar giden bu kış festivali, Haziran ayında kutlanıyor. Güney Yarım Küre’de yer alan Yeni Zelanda’da Haziran ayı kış mevsimine denk geliyor ve bu şenlik Güney Yarım Küre'nin en görkemli kış festivali olarak kabul görüyor.

 

 

Dünyadaki festivaller olarak en iyi kış festivalleri arasında yer alan Queenstown Festivali boyunca buz hokeyi müsabakaları, müzik etkinlikleri, snowboard, jet boat turu, helikopter ile buzul tırmanışı, lazer ve havai fişek gösterileri yapılıyor. Kuzey Yarım Küre’de Haziran sıcaklarını yaşayanların Queenstown Kış Festivali’ne giderek kar keyfi yapması, ilginç ve hoş bir deneyim olarak kabul ediliyor. Gezi tutkunları ve farklı coğrafyaları keşfetme meraklıları için Tayland'da Gezilecek Yerler konulu blog yazımız fikir verici olabilir. 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1862 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 27-12-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM