İşlem Sürüyor...

Charlie Chaplin Hakkında İlginç Bilgiler

Büyük komedyen Charlie Chaplin, 16 Nisan 1889 yılında üçüncü sınıf bir müzikhol sanatçısının oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi iş buldukça sahneye çıkıyor, tiyatroya beraberinde onu da götürüyordu. Bu vesileyle Charlie Chaplin, ilk kez 5 yaşındayken sahneye çıktı. 11 yaşındayken babasını kaybeden Charlie Chaplin annesi de hastalanıp akıl hastanesine yatırılınca, küçük kardeşiyle birlikte ortada kaldı. Henüz ufak yaşta hayatını kazanmak zorunda kalan Charlie Chaplin 17 yaşındayken usta bir komedyen haline geldi ve aldığı bir teklif üzerine Hollywood'a gitti.

 

İlk filmi “Ekmek Parası”nda kötü adam karakterini oynayan Charlie Chaplin, bu filmde pek başarı elde edemedi. Ancak ikinci filmi “Venedik Yarışları”nda ünlü 'küçük serseri' tipi ortaya çıkmaya başladı ve büyük ilgi gördü. 50'ye yakın kısa filmde oynayan Charlie Chaplin, 1915 yılında başrolünü oynadığı, yönettiği “The Little Tramp” filmiyle birlikte sinemanın en büyük komedyeni haline geldi. 1915'ten sonrasında ise dünyanın en popüler ve en çok para kazanan sanatçısı konumuna geldi.

 

 

Charlie Chaplin Filmleri

Kısa filmlerinin hepsi birer klasik haline gelen Charlie Chaplin’in “Altına Hücüm”, “Sirk” ve sessiz filmlerinin hemen hepsi tarihe geçti. 1931'de “Şehir Işıkları”, 1936'da “Asli Zamanlar” gibi sessiz başyapıtlar ortaya çıkaran Charlie Chaplin 1940 yılında sesli sinemaya boyun eğdi ve o yıllarda Avrupa’nın sorunu olan faşizmin en etkili eleştirisini “Büyük Diktatör” filmi ile ekrana taşıdı.

 

 

1947 yılına gelindiğinde ise Charlie Chaplin’in o 'küçük serseri' tipini oynamayıp bir cinayet komedisi canlandırdığı “Mösyö Verdoux” filmi, sanatçının ilk para kaybettiren filmi olarak tarihe geçti. Ancak Charlie Chaplin 1947 yılında yaptığı “Sahne Işıkları” ile yeniden büyük başarı kazandı. Son iki filmi “New York'ta Bir Kral” ve “Hong Konglu Kontes” ise Charlie Chaplin’in eski büyük etkisini kaybeden filmleriydi.

 

 

Evi Müze Oldu

Charlie Chaplin sinema tarihinin unutulmaz komedyenlerinden ve en büyük dehalarından biriydi. 1975 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından 'sir' ünvanıyla ödüllendirilen Charlie Chaplin İsviçre'de hayatını kaybetti. Charlie Chaplin'in 127'nci doğumgününde yani 16 Nisan 2016 tarihinde İsviçre'de bulunan evi müzeye çevrildi ve müze açıldığı ilk yıl 300 bin ziyaretçi ağırladı.

 

 

Charlie Chaplin Hakkında İlginç Bilgiler

TIME dergisinin kapağına çıkan ilk aktör olan Charlie Chaplin çok zengin olup 1915 yılında haftada 10 bin dolar kazanmasına rağmen küçük bir otel odasında yaşamayı tercih ediyor, aldığı çekleri ise arabanın bagajında saklıyordu. Sekizinci çocuğu doğduğunda 73 yaşında olan Charlie Chaplin müzik konusunda da yetenekliydi, çello ve viyolin çalabiliyordu.

 

 

 ‘Charlie Chaplin'e benzeme’ yarışmasına katılıp üçüncü olan Charlie Chaplin’in her zaman taktığı çantası ve asası, sanatçının ölümünden sonra açık artırmada 150 bin dolara alıcı buldu. Venüs ve Mars arasında, ismi Charlie Chaplin'den ilham alan bir astreoit bulunuyor ve astreoitin tam adı: 3626 Chaplin. Charlie Chaplin'in gözleri mavi olsa da biz onu yalnızca siyah-beyaz filmlerde izlediğimiz için bu gerçeği öğrenmek de ilgi çekici!

 

0 Yorum

Yorum Yap

6403 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 26-08-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM