İşlem Sürüyor...

Büyük Besteci Ludwig Van Beethoven’ın Hayatı

Dünya üzerindeki en büyük bestecilerden biri olan Ludwig Van Beethoven’ın adını duymayanınız yoktur. 19. yüzyılda klasik müziği şekillendiren isimlerden biri olan Beethoven, Alman bir piyanist ve besteci olarak bilinmektedir. Büyükbabasının ismini taşıyan ünlü müzisyen Beethoven’ın doğum tarihi kesin olarak bilinmese de vaftiz tarihi olarak bilinen 17 Aralık 1770 doğum tarihi olarak kabul edilir.

 

 

 

Ünlü bestecinin doğduğu dönemde, çocuklar doğumdan bir gün sonra vaftiz edilirdi. Bundan dolayı ünlü besteci Ludwig Van Beethoven’ın doğum günü 16 Aralık olarak kutlanmaktadır. Dedesi Ludwig Van Beethoven sarayda bir orkestra şefiydi. Beethoven’ın babası Johann Van Beethoven da aynı saray içerisinde tenor görevinde bulunuyordu.

 

 

 

Klavye ve müzik dersleri de veren Johann, Maria Magdalena Keverich ile evlendi ve 7 çocukları oldu. Çocuklarının yalnızca 3 tanesi hayatta kalabildi. Hayatta kalan çocuklardan ikincisi olan Ludwig Van Beethoven, abisi Anton Karl Van ve kardeşi Nikolaus Johann Van Beethoven ile yetişti. Ünlü besteci Beethoven’ın ilk müzik öğretmeni babasıydı. Babasından disiplinli ve sert bir müzik öğretisi alan Beethoven, 4 yaşındayken saatlerce hiç durmadan piyano çalıyordu.

 

 

Büyük bir disiplinle yetiştirilen Beethoven, babasından sonra ise Gilles Van Den Eeden ve Tobias Friedrich Pfeiffer gibi isimlerden müzik dersleri aldı. Eş zamanlı olarak keman ve viyola çalmayı öğrenen Beethoven, babası tarafından yetiştirilen Wolfgang Amadeus Mozart’ın ününü duymaya başlamış ve Mozart gibi şöhretli bir müzisyen olmak istemişti. Bu azmi sayesinde ise ilk halk konserini 7 yaşındayken verdi.

 

 

 

Çalışma azmini ve disiplinini hiç kaybetmeyen Beethoven, 12 yaşına geldiğinde öğretmeni ile ilk bestesini yayınladı. Bu başarısının ardından ise orkestralarda ve operalarda asistanlık yaparak kendisini geliştirmeye devam etti. Mozart’a olan hayranlığı yüzünden Viyana’ya giden ünlü besteci kısa bir süreliğine Mozart tarafından eğitim aldı.

 

 

 

Annesinin hastalığı nedeniyle memleketi Bonn’a dönmesi gerekti fakat Mozart tarafından yeteneği fark edilmişti. Bonn’a döndüğü yıl annesini kaybeden Beethoven, alkolik babası ile dava sürecine girdi ve kazandı. Babasının maaşının yarısını alan Beethoven kardeşlerinin maddi sorumluluğunu kendi üzerine aldı. Dönemin seçkin ailelerine müzik dersi verirken Kont Ferdinand Von Waldstein ile tanıştı ve kendisi ile çalışmaya başladı. 5 yılın sonunda tekrardan Viyana’ya giden Beethoven, piyanist olarak ismini duyurmaya başladı.

 

 

1795 yılında konser vermeye başlayan ünlü besteci Beethoven, 13 yılın sonunda işitme problemleri ile karşı karşıya kaldı. 1817 yılında tamamen sağır olarak konser veremez hale gelen Beethoven’ın psikolojisi bozuldu ve sağlık sorunu nedeniyle zor dönemler geçirdi. 9. Senfoni gibi en önemli bestelerini sağır ve depresyonda olduğu bu dönemde yaptı.

 

 

 

Hayatının sonlarında ise sağırlığın yanında çeşitli karaciğer sıkıntıları ile de uğraştı. Son günlerinde yatağından çıkamayan büyük değer Beethoven’ın ölüm nedeni ile kesinleştirilemedi. Frengi, hepatit, zatülcenp gibi çeşitli hastalıklar ise ölüm nedeni hakkında sıkça dile getirilen söylentiler arasında... 56 yaşında hayata gözlerini yuman ünlü besteci Ludwig Van Beethoven, hayata zevk için değil büyük eserler yaratmak ve dönemi değiştirmek için gelen bir sanatçıydı.

0 Yorum

Yorum Yap

10713 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 10-12-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM