İşlem Sürüyor...

Babalar Günü ve Tarihçesi Hakkında

Her çocuk için gücün ve güvenin sembolü olan baba, yine çoğu insan için örnek alınan, rol model olarak kabul edilen, öğütleri kulağa küpe yapılan bir figürdür. Şiirlere dahi konu olacak kadar önemli bir hissiyat olan baba sevgisi her yıl haziran ayının üçüncü pazar gününde daha da öne çıkar. Çünkü bu gün Babalar Günüdür ve yaşam yolunda evlatları için emek vermiş her baba sevgiyle ve minnet duygusuyla kucaklanır. İlk olarak 19 Haziran 1910 yılında kutlanan Babalar Günü’nün nasıl doğduğu da merak edilir. Bu özel günün kendine has bir hikayesi var. İşte Babalar Günü ile ilgili merak edilenler…

Babalar Günü’nün Ortaya Çıkış Hikayesi

Tıpkı Anneler Günü’nde olduğu gibi Babalar Günü’nün de kendine has, üstelik de hüzünlü bir hikayesi var. Hikayenin kahramanı William Jackson Smart isimli bir savaş gazisi… Smart, çocuklarını annesiz olarak tek başına büyütüyor. Bu fedakar adamın kızı Sonora Smart Dodd da babasına vefa armağanı olarak özel bir gün ithaf etmek istiyor. Çünkü Sonora’ya göre anneler kadar babalar da özel bir günü hak ediyor. Sonora Smart Dodd babasının doğum günü olan 5 Haziran’ın Babalar Günü olarak ilan edilmesi için bir adım atıyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor fakat kutlamalar 5 Haziran gününe yetiştirilemeyince haziran ayının üçüncü pazar gününe erteleniyor. Sonora Smart Dodd'un çalışma ve gayretleri ile Babalar Günü yavaş yavaş tüm dünyada kutlanmaya başlıyor. 

Babalar Günü ilk olarak 19 Haziran 1910 yılında ABD'nin Washington eyaletindeki Spokane şehrinde kutlanıyor. Bu özel gün 1924 yılında Dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge tarafından desteklense de hemen bir resmiyet kazanmıyor. Takvimler 1966’yı gösterdiğinde o dönemin başkanı Lyndon B. Johnson her yılın Haziran ayının üçüncü haftasının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlıyor. ABD Başkanı Nixon döneminde de bu gün resmi tatil ilan ediliyor ve onun imzasıyla tescilleniyor.

Babalar Günü dünyanın bazı ülkelerinde başka tarihlerde de kutlanabiliyor. Sözgelimi Katolikler Babalar Günü’nü Mart ayının 19’unda Hz. İsa’yı anarak kutluyorlar.      

Haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan Babalar Günü bu sene 20 Haziran’a denk geliyor.

Tüm babaların ve bir canlıya baba şefkatiyle yaklaşan herkesin Babalar Günü kutlu olsun!

Sonsuzluk uykusunda olan babalara da özlem ve rahmetle...

0 Yorum

Yorum Yap

2960 kez görüntülendi
  • Atiye Yeniyayla
  • 18-06-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM