İşlem Sürüyor...

Araç Kiralayacaklar için Ülkelere Özgü Trafik Kuralları

Eğer farklı bir ülkeye seyahat etme planınız varsa yapacağınız ilk şey o ülkeyle ilgili coğrafi, kültürel, gastronomik ve buna benzer konulardaki detayları araştırmak olacaktır kuşkusuz. Gidilecek ülkenin en ünlü mekanları, tarihi noktaları, restoranları, binaları, gezip görülmesi gereken lokasyonların nereler olduğunu önceden araştırmak hem heyecan verici hem de pratiklik sağlayan bir süreç.

 

 

 

Gittiğiniz ülkede ulaşımınızı sağlamak için araç kiralamak istiyorsanız o ülkenin trafik kurallarına da hakim olmanız gerekiyor. Trafik kuralları büyük ölçüde evrensel olsa da her ülkenin kendine has spesifik kuralları da olabiliyor. Trafik levhalarını ve trafik işaretlerini bilmek yeterli değil. Trafik kazalarına yol açmamak ve ceza almamak için ülkelere özgü dikkat edilmesi gereken spesifik kuralları da bilmek gerekiyor. Gittiğiniz ve yabancısı olduğunuz ülkelerde trafikte herhangi bir sorun yaşamamak için uymanız gereken trafik kurallarına göz atmaya ne dersiniz?

 

 

Japonya

Hemen her detayıyla kendine has bir ülke olan Japonya trafik kuralları konusunda da bu özelliğini korumayı başarıyor. Titiz ve disiplinli bir zihniyete sahip olan Japon halkı bunu trafik kurallarına da yansıtmış. En önemli kurallardan biri yağışlı havalarda araçların yayaların üzerine su sıçratmasının yasak oluşu. Bu durumu trafik kurallarını ihlal olarak kabul ediyorlar. 

 

 

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri bildiğiniz üzere eyaletlerden oluşuyor ve her eyaletin kuralları kendine has. Bu da aynı ülke içindeki farklı eyaletlerde farklı kuralların uygulanması demek. Eğer ABD seyahatinizde araç kiralayacaksanız gideceğiniz şehrin hangi eyalete bağlı olduğunu ve bu eyalette hangi trafik kurallarının geçerli olduğunu önceden araştırmanız işinizi hayli kolaylaştıracaktır.    

 

 

Sözgelimi Mississippi Eyaletinde korna çalmak trafik kuralları gereğince yasaklanmış durumda. Eğer dalgınlıkla korna çalacak olursanız ceza yeme riskinizin yüksek olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kaliforniya’da ise aracı yavaş kullanmak cezaya tabi tutulma sebebi. Hawaii’de araç kiralayacaksanız aracınızın içindeki herkesin emniyet kemeri takma zorunluluğu olduğunu unutmayın.

 

 

 

Almanya

Hem büyük hem de son derece düzenli ve disiplinli bir ülke olan Almanya, geniş otoyolları ile ünlü. Bu otobanlarda acil durumlar haricinde duraklama yapmak yasak. Bu sebeple yakıt ikmalinin yola çıkmadan evvel yapılması gerektiğini belirtmekte fayda var.

 

 

 

Tayland

Kendine has kültürel ve sosyal hayatıyla öne çıkan ülkelerden biri olan Tayland’da bize son derece ilginç gelecek trafik kuralları var. Bunlardan biri de tişört ve gömlek giyme zorunluluğu. Yani eğer Tayland’ı araç kiralayarak gezecekseniz üstsüz şekilde araç kullanamazsınız. Mutlaka tişört ya da gömlek giymek zorundasınız. Aksi takdirde ceza ödeme zorunluluğu var.

 

 

Filipinler

Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Filipinler turistlerin yoğun ilgisine ulaşmış olan bir ülke ve ülkede büyük bir trafik sorunu bulunuyor. Gittikçe artan nüfusu sebebiyle kaosa dönüşen trafik sorununa karşı Filipinler hükümetinin getirdiği bir çözüm var. Buna göre plakası 1 veya 2 rakamı ile biten araçlar Pazartesi günleri, 3 veya 4 ile bitenler Salı günleri, 5 veya 6 ile bitenler Çarşamba günleri trafiğe çıkamıyor. Bu sistem haftanın 7 günü bu mantıkla devam ediyor. Hastalık ya da acil durumlar için bu yasak delinebiliyor fakat onun dışında bu kural daima geçerli oluyor. 

 

Güney Afrika Cumhuriyeti

İklimi, bitki örtüsü, doğal güzellikleri ile son derece ilgi çekici bir ülke olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde trafik kuralları da hayli ilginç. Bu ülkede çobanların ve hayvan sürülerinin geçiş üstünlüğü bulunuyor. Araç kullanırken yolunuza hayvan sürüleri ya da çoban çıkarsa en az 150 metre kala ikaz ışığı yakıp onlara yol vermeniz gerekiyor aksi takdirde trafik polisinin cezai işlemine maruz kalabilirsiniz.    

 

 

Sırbistan 

Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkelerden biri olan Sırbistan’da da trafik kuralları konusunda titiz davranılıyor. Burada araçlarda ilk yardım çantası, parlak yelek, reflektör ve 3 metre uzunluğunda ip bulundurma zorunluluğu var. Bu malzemelerin bulundurulma zorunluluğu aslında çoğu ülkede yer alıyor fakat Sırbistan bu konuda oldukça katı.   

 

 

İspanya

Akdeniz’in en güzel ülkelerinden biri olan İspanya’da sürücülerin göz rahatsızlıklarına karşı büyük bir hassasiyet var. Ülkede geçerli olan trafik kurallarından biri bunun üzerine kurulu. Gözlük ya da lens kullanan sürücüler, herhangi bir kaza geçirmeleri ihtimaline karşı  arabada  yedek lens veya gözlük bulundurmak zorunda.

 

 

Fransa

Fransa’da araç kiralayacaksanız arabada mutlaka alkolmetre bulundurma zorunluluğunuz olduğunu unutmamanız gerekiyor. Alkolmetre, sürücünün alkol seviyesini ölçen bir cihazdır. Fransa'da, taşınabilir bir dijital cihaz veya tek kullanımlık bir alkolmetre olabilir. Konu seyahatten açılmışken blogumuzda yer alan Muğla’nın Huzurlu İlçelerinden: Köyceğiz Gezilecek Yerler Listesi başlıklı yazımız ilginizi çekebilir. 

 

0 Yorum

Yorum Yap

760 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 19-07-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM