İşlem Sürüyor...

Anneler Günü ve Tarihçesi Hakkında

Dünyadaki tüm canlıların kaynağı bir annedir. Her canlı bu kaynaktan dünyaya gelir ve ona koşulsuz bir sevgiyle bağlanır. Bizi dünyaya getiren, hayata hazırlayan, bizi koşulsuz ve sonsuz bir sevgiyle seven annelerimiz yılın üç yüz altmış beş günü sevgi ve saygıyı hak eder. Ama yılın bir gününün onlara ihtaf edildiği anneler gününde onlara duyduğumuz sevginin ifadesi daha farklı bir hal alır. Bir kucak dolusu çiçek, ona yazılmış bir şiir, küçük bir hediye ve gönülden kopup gelen sevgi sözcükleriyle taçlanan bu özel gün duygusal görüntülere de sahne olur.

Dünyada bizi karşılıksız seven yegane kişi olan annelerimiz için ne yapsak yetersiz kalır. Haklarını ödemek elbette mümkün değil ama bu özel günde uzaklarda bile olsak telefonun ucundaki “Seni çok seviyorum anneciğim!” cümlesi kuşkusuz onlar için dünyaya bedel. 

Peki bu özel gün ne zaman kutlanmaya başladı, hikayesi nedir merak edenler için hemen anlatalım.   

Anneler Günü’nün hikayesi ABD’de başlıyor. Anna Jarvis isimli annesini kaybetmiş bir Amerikalı 1908 yılında annesini ölüm yıldönümünü takip eden ilk Pazar gününde hem kendi annesi hem de hayata veda etmiş tüm annelerin anısına bir tören tertip etti. Törenin denk geldiği tarih ise mayıs ayının ikinci Pazar gününe denk geliyordu. Anna jarvis bu günün Anneler Günü olarak kabul edilmesi için bir adım attı. 1911 yılında ABD’nin bazı eyaletlerinde bu gün özel bir gün olarak kabul edildi.  1914 yılında ise ABD Başkanı Woodraw Wilson mayıs ayının ikinci Pazar gününü Anneler Günü ve resmi tatil olarak ilan etti. Dünyada pek çok ülke bu günü Anneler Günü olarak kutlamaya başladı.        

Anneler Günü’nün ülkemizde kutlanması ise Türk Kadınlar Birliği’nin ön ayak olmasıyla 1955 yılına denk gelir. İlk kutlanan Anneler Günü’nde ise yılın annesi olarak Nene Hatun seçilmiştir.

Bu sene Covid-19 pandemisi sebebiyle biraz buruk kutlanacak Anneler Günü’nde annelerin hayatımızdaki öneminin ne kadar büyük, varlıklarının ne kadar değerli olduğu daha belirgin şekilde anlaşılacak. Sağlık önlemleri ve mesafeler sebebiyle annesine sarılamayacak olan pek çok kişi sevgi, özlem ve minnetini telefon aracılığı ile iletecek.

Annelik bir canlıyı sadece biyolojik olarak dünyaya getirmek değil elbette. Bir canlıyı dünyaya getirmese bile onu seven, büyüten, besleyen ve hayata hazırlayan her kadının bir anne olduğu da tartışılmaz bir gerçek.

Bir insanı büyütüp birey olmasına vesile olan ya da canından can katarak bir evlat dünyaya getirmiş olan, anne olmak isteyen, tüm çocukları evladı olarak gören, tüm sahipsiz sokak hayvanlarına kucak açan tüm annelerin ve en çok da evladını kaybetmiş annelerin anneler günü kutlu olsun…

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1948 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 07-05-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM