İşlem Sürüyor...

Amber (Kehribar) Taşının Hikayesi

Doğada sayısız renk ve yapıda değerli ve yarı değerli taş gizli. Onlardan birisi de rengi ile göz kamaştıran, pek çok takı ve aksesuara ana malzeme olan kehribar ya da diğer adıyla amber taşı. Reçine taşı, İsviçre taşı isimleriyle de bilinen kehribar, aslında soyu tükenen bir çam ağacı türünün reçinesinin fosilleşmiş halidir. Son derece yumuşak ve hafif bir yapısı vardır. Amber, toprağa gömüldüğünde küçük cisimleri kendine çeken bir özelliğe de sahiptir. Isıtıldığında manyetik özelliği açığa çıkan amber, içine hapsettiği güneş enerjisi sayesinde vücuda sıcaklık verir.

En bilinen rengi kırmızımsı sarı yahut kehribar rengidir. Bunun dışında bal rengi, konyak rengi, altın rengi, kahverengi, kemik rengi, turuncu, sarı, mavi, yeşil, siyah gibi renkleri de vardır. Hatta nadir de olsa renksiz kehribar yani amber taşına rastlamak da mümkündür. Amberin en ilginç özelliği ise şeffaf yapısı içinde ipliksi maddelerin, hava kabarcıklarının hatta böcek fosillerinin olmasıdır. Amber hafif ısıtıldığında reçine kokusu yayar ve 150 dereceye kadar ısıtıldığında yumuşar. 375 derece civarında da parlak bir alev çıkararak ve güzel bir koku yayarak yanar. Bu koku çam reçinesi kokusudur.

Amber (Kehribar) Nasıl Oluşur?

Kehribarın ilk evresi ağaç reçinesidir. Akarsular aracılığı ile sulak arazilere taşınan reçine, zaman içinde alüvyonların içinde birikmeye başlar. Basınç ve magmaya yakın olmanın verdiği ısı ile reçine fosilleşmeye başlar. Bu evre 10 ila 20 milyon yıl sürer. Bu sürede sertlik kazanan reçine, kopale dönüşür. Kopal, reçinenin kehribara dönüşmeden önceki evresidir. Kopal evresini atlatan reçine, toprak altında birkaç milyon yıl daha kalır ve yine basınç ve ısının etkisiyle kehribara dönüşür. Dünyadaki en yaşlı kehribarın 345 milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

Amber (Kehribar) Taşı Ne İşe Yarar?

Uzmanlar amber taşının iyileştirici özelliklerini şu maddelerle sıralıyor:

*Amber taşı bağışıklığı güçlendirir.

*Ağrı giderici özelliği vardır. Kolye olarak kullanıldığında boğaz enfeksiyonlarını ve guatr oluşumunu önler.

*Migren ve diş ağrılarında destekleyici tedavi olarak kullanılır.

*Sakinleştirici ve ağrı kesici bir özelliği vardır.

*Kalp krizi riskini azaltır.

*Öfke nöbetleri, duygusal travmalar, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda tedaviyi destekleyici özelliği vardır.

*Sol avuç içinde tutulduğunda bedendeki negatif elektriği topladığı bilinmektedir.

*Pozitif enerji ve mutluluk verir.

Amber taşı kullanılarak tasarlanmış yüzük, küpe, bileklik, kolye ve tesbihler amberin tüm bu iyileştirici özelliklerinden faydalanmanızı sağlayacaktır.

 

Amber (Kehribar) Taşı Nasıl Temizlenir?

Amber taşı çoğunlukla takı ve tesbih yapımında kullanılır. Takı ve tesbihleri silip parlatmak için senede iki sefer silikon bazlı balmumu uygulanabilir. Bunun haricinde kuru bir beze az miktarda zeytinyağı dökerek takı ve tesbihlerinizi parlatabilirsiniz. Yahut sabunlu ılık su ile de parlatma işlemi yapabilirsiniz.

 

 

Amber (Kehribar) Taşı Nereden Alınır?

Amber taşı ve bu taşla yapılmış takı, tesbih ve aksesuarları gümüş ve yarı değerli taş satan mağaza ve butik dükkanlarda bulmak mümkün.

Bu güzel renkli ve doğanın pozitif enerjisini içinde barındıran taş, mekanlara da isim olmuştur. Fethiye Barut Otel bünyesinde hizmet veren Amber A la Carte Restoran kehribar tonlarındaki dizaynı ve huzur veren atmosferi ile tabiatın iyileştirici dokunuşunu konuklarına hissettiriyor.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

18122 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 22-05-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM