İşlem Sürüyor...

Akdeniz’in Kılavuz Feneri Gelidonya

Sözlüklerde; “Denizlerin tehlikeli bölgelerinde kayaların üzerine inşa edilmiş, geceleri sisli ve puslu havalarda tepesinde yanıp sönen güçlü ışığıyla gemi kaptanlarına yol gösteren kule” olarak ifade edilen deniz fenerleri pek çok hikayeye, masala, şarkıya ve hislere ilham veren bir sessiz kılavuzdur aynı zamanda. Bir yanıp bir sönen ışığıyla adeta konuşan, kayalıklarda tek başına yükselen endamıyla levent denizcileri andıran deniz fenerleri, vakur ve güven veren duruşlarıyla kurtarıcı ve yol gösterici kimliklerinin altını kalın çizgilerle çizerler. Koyların ve denizlerin en tehlikeli kıyı alanlarına inşa edilen bu sessiz rehberlerin insanı çeken ve ilgi uyandıran bir tarafları da vardır kuşkusuz. İskenderiye’deki İskenderiye Feneri ve İspanya’da bulunan Herkül Kulesi bilinen ilk deniz fenerleridir. Akdeniz çanağında yer alan Antalya’daki Gelidonya Feneri ise Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olarak bilinir. Antalya ili Kumluca ilçesi Taşlık Burnu’nda yükselen bu fener tarihi Likya antik yolu üzerindedir. 1936 yılında hizmete açılan fener aynı zamanda harikulade bir yürüyüş rotası üzerinde bulunuyor. Mavi ile yeşilin birbiriyle buluştuğu bir noktada bulunan fener, deniz fenerlerini sevenler için turistik yerler başlığı altında mutlaka görülmesi gereken yapılardan birisi.

Gelidonya Feneri ya da diğer adıyla Taşlık Burnu Feneri denizden 227 metre yükseklikte ve kıyıdan 3 kilometre içeridedir. Gelidonya’ya ulaşmak için ya deniz yolundan gelmeli ya da patika yoldan uzun bir yürüyüş yapmalısınız. İç ferahlatan çam kokuları ve Akdeniz’in derin mavi suları ile iç içe yaşayan Gelidonya Feneri’nin manzarası da görülmeye değer.   

Bu vakur ve heybetli fenerin bakımını 3 kuşaktır Demir Ailesi yapıyor. Ailenin çocukları burada büyüyor ve bu sessiz ama derin ortamın büyüsü içinde sakin bir ömür sürüyorlar.

Antalya Likya yolundan geçen Gelidonya Feneri’nin özellikle tabiatın uyandığı bahar ayları ile birlikte ziyaretçisi de eksik olmuyor. Gelidonya Feneri ulusal miras statüsünde Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

2703 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 27-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM