İşlem Sürüyor...

Yepyeni Bir Sanal Evren: Metaverse

Yazar Neal Stephenson’un ilk kez 1992’de bilimkurgu romanı Snow Crash’te sözünü ettiği Metaverse terimi yakın bir gelecekteki dönüşümü ifade eden sihirli ve heyecan verici kelime olarak sık sık dillendiriliyor. Peki nedir bu Metaverse, kuralları nasıl işliyor ve nasıl bir dünya vadediyor gelin mercek altına alalım. Dijital tabanda ve gerçekliği artırılmış sanal bir evrende hareket imkanı sunan Metaverse, en üst düzey teknolojiyi içeren ve hayal gücünü zorlayan bir platform diyebiliriz.

 

 

Metaverse nedir sorusunun en yalın cevabı bu olsa gerek. Bu evrende kullanıcılar konserlere ve konferanslara katılabildiği gibi, iş toplantıları düzenleyebiliyor, ekip çalışması yapabiliyor ve oyun oynayabiliyor. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, sanal evren olarak da adlandırılan Metaverse’ü iletişimin bir sonraki ayağı olarak tanımlıyor. Bilindiği üzere Zuckerberg, Facebook adını değiştirerek Meta’ya dönüştürdü ve tanıtımını yaptı. Bu yeni sanal evren sayesinde kullanıcılar internet üzerinde konumlanan bir dünyada bir araya gelebilecek. 

 

 

Bu yeni sanal evrenin şimdiki haliyle de aktif olarak kullanılabileceğini ifade eden Mark Zuckerberg, Metaverse’ün temel özelliklerinin tam anlamıyla oturtulmasının da 5 ila 10 yıl arasında değişen bir sürece yayılacağını dile getiriyor. Sanal gerçeklik ile fiziksel gerçekliği ustaca birleştiren bu alternatif evren aslında yıllardır bilim kurgu romanlarına, dizilerine, filmlerine ve oyunlarına konu oluyordu. Ama her şey eğlence ve oyun dünyasında yer alıyordu. Oysa şimdi işin rengi değişti.

 

 

 

Zuckerberg’in açıklaması ve girişimiyle ve daha da ötesi Microsoft’un veri toplamaya başlamasıyla bu platform kendine oyun ve eğlence temasının çok daha ötesinde bir koordinat belirlemeye başladı. En çok merak edilenlerden birisi de Metaverse internetin yerini mi alacak kısmı. Sanal dünyanın farklı bir giriş kapısı olan Metaverse tüm dijital dünyaların bir araya getirildiği yani daha farklı bir deyişle internette yapılabilen hemen her şeyin tek bir platformda toplandığı bir nevi paralel evren olma özelliği taşıyor.  

 

 

 

2018 yılında sinemaya da uyarlanan Ready Player One adlı kitapta Metaverse çok başarılı bir şekilde betimlenmiş. Kitapta da sözü edildiği gibi kullanıcılar bu sanal evrende tıpkı dünyadaki gibi vakit geçirebiliyorlar. Bilim insanlarına göre Metaverse’ü oluşturabilmek için tüm teknolojik donanım mevcut. Ama bunun daha ileri bir seviyeye taşınabilmesi için yapay gerçeklik ile artırılmış gerçeklik alanlarında da ivme kazanmak gerekiyor.

 

 

 

Metaverse'te Her Şeyi Yapılabilir Mi?

Kullanıcılar bu sanal evrende 3 boyutlu avatarlar sayesinde gezebilecek, çalışabilecek, oyun oynayabilecek, konser izleyebilecek, kripto parayla alışveriş yapabilecek ve akla gelebilecek hemen her tür gündelik aktiviteyi bu alemde de gerçekleştirebilecek. Bazı şeyler hariç. Sözgelimi yemek yemek için dünya şartlarına dönmeniz gerekiyor. Facebook da Metaverse’ün inşası için 10 bin kişiyi işe alacağını duyurdu.

 

 

Pandemi sürecinde neredeyse tüm dünyanın eve kapanması aslında Metaverse için bir prova oldu. Bu evrenin tam anlamıyla hayata geçirilebilmesi için dünya çapında bir ağ oluşturulması ve alt yapı hazırlanması gerekiyor. Şu anki teknoloji ise henüz bunu kaldıracak donanımda değil. Ama girişimler başladı ve temeller atıldı. Yakın bir gelecekte bu sanal evrenin hayatımıza girmesi bekleniyor.

 

 

 

İnternetten sonraki en önemli buluş olarak da nitelendirilen Metaverse’ün asıl heyecan veren kısmı ise yeni iş dallarının ortaya çıkmasını sağlayacak olması… Sanal emlak uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı, risk yönetimi uzmanlığı, pazarlama yönetimi ve danışmanlığı, dijital satış uzmanlığı, dijital dedektiflik son derece ilginç ve trend mesleklerin doğuşuna da zemin hazırlayacak olan Metaverse ile ilgili detayları Mgenta sayfalarında bulabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap

1242 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 07-07-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM