İşlem Sürüyor...

William Shakespeare’in Hayatı ve Bilinmeyenleri

Dünya edebiyatı denildiğinde ismi ilk telaffuz edilenler arasında yer alan William Shakespeare romantik ve kalbe dokunan cümleleri ile şöhreti asla yok olmayacak bir yazar. William Shakespeare, belediye meclis üyesi ve deri eşya tüccarı John Shakespeare ile varlıklı bir çiftçinin kızı Mary Arden’ın oğulları olarak 26 Nisan 1564 yılında İngiltere’de, Stratford-upon-Avon'da dünyaya geldi ve 26 Nisan 1564’te vaftiz edildi.

 

 

8 kardeşten hayatta kalan tek çocuk olan Shakespeare, daha çok şiirleri ve oyunları ile anılıyor. Dünyanın en iyi dram yazarı olarak bilinen Shakespeare İngiltere’nin ulusal şairi olarak da biliniyor. Günümüze dek ulaşan 38 oyunu, 154 sonesi, 2 uzun öykü şiiri olan yazarın oyunları dünyadaki önemli dillere çevrildi ve edebiyatseverler tarafından çok beğenildi.

 

 

 

Shakespeare’in babası tüccardı ve ekonomik durumları oldukça iyiydi. Latince eğitim veren bir okulda köklü bir eğitim alan yazar, ağırlıklı olarak Roma edebiyatı klasikleri eğitimi almıştır. Bu sebeple de üniversite eğitimi almamıştır. William Shakespeare’in edebiyat alanında çok ünlü bir isim olacağı hal ve tavırlarından, edebiyata olan tutumundan belliydi.

 

 

 

18 yaş gibi oldukça genç bir yaşta dünyaevine giren usta yazar, hayatını 1582 yılında Anne Hathaway ile birleştirdi. Bu evlilikten 3 çocuğu dünyaya gelen Shakespeare büyük bir acıyla sarsıldı çünkü çocuklarından birini 11 yaşındayken kaybetti.  Ölüm nedeni belli olmayan Hamnet, babasının yaşamında çok derin yaralar açtı. Shakespeare’in yaşadığı evlat acısı eserlerine yansıdı. 

 

 

Shakespeare’in İmza Attığı Büyük Eserleri 

Shakespeare’in kaleminden çıkan pek çok önemli eser tüm dünyadaki edebiyatseverlerin gönlünde taht kurdu. Yazdığı hemen her eser kendi devrinde de, ölümünden yıllar sonra da çok sevilmiş ve değer görmüştür. 

 

 

 

Shakespeare sadece yazmakla kalmamış, oynamıştır da. Gerek kendi yazdığı gerek başkalarının yazdığı eserlerde de rol alan usta yazar oyunculukta da başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Macbeth, Venedik Taciri, Romeo ve Juliet, Hamlet ve Hırçın Kız gibi eserlere imza atan Shakespeare, ölümünün ardından pırıltısı asla sönmeyen pek çok eser bırakmıştır. Bu eserlerin hepsi kendi dalında bir başyapıttır ve Shakespeare isminin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamıştır.

 

 

Çok güçlü ve unutulmaz eserlerin yaratıcısı William Shakespeare 23 Nisan 1616’da, 52 yaşındayken yaşam yolculuğunu noktaladı. Shakespeare ölümünden iki gün sonra Holy Trinity Kilisesi’nin şansölyesine gömülmüştür. Mezarının üzerindeki taş levhadan oyulan kitabede kemiklerinin yer değiştirilmesi olasılığına karşı bir lanet metni yer almaktadır. 

 

 

 

“Güzel arkadaş, İsa aşkına bir dur da sakın,

Eşmeden örtüsünü üstümdeki toprağın.

Bu taşları koruyan her kim olursa kutsansın,

Kemiklerimi yerinden oynatana ise lanetler yağsın.”

0 Yorum

Yorum Yap

8419 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 20-10-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM