İşlem Sürüyor...

Vücut Bağışıklığını Desteklemenin Yolları Nelerdir?

İmmün sistem olarak da bilinen bağışıklık sistemi vücudumuzu dış etkenlere, virüs, bakteri ve mikroplara karşı koruyan adeta bir bariyer görevi görür; hem sağlıklı hem de kaliteli bir yaşamın en önemli anahtarıdır. Vücudun defans sistemi olan bağışıklık, vücudu hastalıklara karşı koruyan, zararlı hücreleri tanıyan bir savunma sistemidir. Ancak bağışıklık sistemimiz güçlü olduğunda hastalıklara karşı dirençli olabiliriz. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, vücudu hastalıklara karşı koruması ve görevini kusursuz şekilde yerine getirebilmesi için vücudun belli başlı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.

 

Stres, kirli hava koşulları, yetersiz beslenme, mevsim değişiklikleri, uyku düzenindeki bozulmalar ve buna benzer etkenler sebebiyle bağışıklık sisteminde zayıflamalar meydana gelebilmektedir. Zayıflayan bir bağışıklık sistemi, vücudun alerjik hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha zayıf olması demek. Bu sebeple bilhassa sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sistemini zayıf düşürecek etkenlerden olabildiğince uzak kalmak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek koşulları oluşturmak gerekiyor. Gelin bağışıklık sistemi nasıl güçlenir sorusunun yanıtına daha ayrıntılı olarak göz atalım.

 

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir faktördür. Vücut, gereksinim duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri ölçülü ve yeterli miktarda aldığı sürece bağışıklık sistemi de sağlıklı bir şekilde çalışır. Yetersiz ve dengesiz beslenme ise vücut işleyişini bozarak hem hormonal dengenin bozulmasına neden olur hem hastalıklara yakalanma riskini arttırarak iyileşme süresinin uzamasına sebep olur.

 

Sağlıklı beslenmenin temelinde sadece vitamin ve mineral almak yeterli değildir. Aynı zamanda yeterli miktarda protein de tüketilmesi gerekmektedir. Yani vücut için gerekli tüm besin gruplarını gerekli miktarda almak oldukça önemlidir. Doğal ve şifalı bitkilerden yapılan çayların da bağışıklığı güçlendirme konusunda etkili olduğunu biliyoruz. Kış Aylarında Bağışıklığı Güçlendiren 5 Çeşit Kış Çayı başlıklı yazımızda size direnç verecek tarifleri bulabilirsiniz.  

 

 

Bağışıklık Sisteminde Beslenmenin Rolü Nedir?

Sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemi için hazır ve paketlenmiş, kalori değeri yüksek, aşırı tuz, rafine şeker ve un içeren gıdalar yerine taze sebze ve meyve, bakliyat, yağsız etler ve kuruyemiş gibi kompleks karbonhidrat içeren besinleri tüketmek, haftada 2 sefer taze deniz balığı yemek, dengeli bir beslenme programını yaşam biçimi haline getirmek, düzenli egzersiz yapmak son derece önemlidir. Peki güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli vitaminler ve mineraller nelerdir bir de buna bakalım.

 

B2 Vitamini: Vücut direncini arttırdığı ispatlanan B2 vitamini kırmızı et, yumurta, peynir, badem, mantar ve susam gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.

A Vitamini: Bağışıklık sisteminin güçlü olması için en gerekli vitaminlerden birisi olan A vitamini, yeterli miktarda alınmadığında bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski de artmaktadır. Ispanak, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yumurta, yoğurt, kara lahana, havuç, süt gibi gıdalar kuvvetli A vitamini kaynaklarıdır.    

 

 

B6 Vitamini: Eksikliği, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan vitaminlerden birisi de B6’dır Sarımsak, adaçayı, çam fıstığı, toz acı biber, esmer pirinç, tarhun otu gibi besinlerden B6 vitamini temin edilebilir. 

C Vitamini: Bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren en önemli vitaminlerden biridir. Özellikle nezle ve grip salgınlarının sık görüldüğü kış aylarında C vitamini almak son derece önemlidir. Hem antiviral hem de antibakteriyel etkisi olan C vitamini en çok turunçgiller, yeşil biber, domates, maydanoz, kivi, kiraz gibi sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.

 

D Vitamini: Bazı hastalıklara karşı antimikrobiyal etkisi olduğu bilinen D vitamini somon, sardalya, ringa, ton, uskumru gibi yağlı balıklarda; yumurta sarısında, karideste, tavuk ve kırmızı ette ve bazı mantar türlerinde bol miktarda bulunmaktadır. D vitamininin vücutta emilebilmesi için belli periyotlarla güneş ışığı almak da şarttır.

 

 

 

E Vitamini: Serbest radikallerin etkisiz hale gelmesine destek olan E vitamini bağışıklık için de çok önemli bir vitamindir. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar E vitaminin en iyi kaynakları arasında yer alır.

0 Yorum

Yorum Yap

830 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 25-01-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM