İşlem Sürüyor...

Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde Yer Alan Nemrut’a Dair

Bir uçtan bir uca tarihi ve doğal güzelliklerle dolu olan ülkemiz tam da bu yüzden tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Coğrafi özellikleri açısından çok zengin bir içeriği olan Türkiye, asırlardır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bir özelliğe sahip. Ülkenin doğal güzelliklerinin pek çoğunun UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alması ise ayrı bir gurur kaynağı. İşte o kültürel miraslardan biri de Nemrut Dağı.

 

 

 

Nemrut Dağı, Adıyaman ili Kahta ilçesinde yer alan 2150 metre yükseklikte bir dağdır. 1987 yılında UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilmiş ve milli parkı ile birlikte koruma altına alınmıştır. Kommagene Krallığı’nın kutsal bölgesi olarak da bilinen Nemrut Dağı civarında Helenistik Çağ’a ait pek çok kalıntı bulunmuştur. Anıt mezarlar ve Tümülüslerin varlığı ile gizemli, çekici ve büyüleyici bir özelliğe sahip olan Nemrut I. Antiochos’a ait pek çok iz taşır.

 

 

Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara şükran borcunu göstermek için dağ eteklerine yaptırdığı heykeller ve mezarlar bölgeye apayrı bir değer katar. Bu heykeller anıtsal özellik taşır ve her biri ortalama 8 ila 10 metre yüksekliktedir. Kireçtaşı bloklarla inşa edilen heykeller görkemli ve iyi korunmuş halleriyle Türkiye’nin en zengin kültürel miraslarından biridir.

 

 

 

Nemrut’un doruğunda yerleşme yoktur. Antiochos’un tümülüsü ve kutsal mekanlar yer alır. Kralın yakılan külleri ve kemiklerinin bulunduğu bu Tümülüs iyi korunmuş haldedir. Nemrut’taki tüm heykeller Helenistik, Pers ve yerel sanat figürlerinden izler taşır. Bu anlamda Nemrut doğu ile batıyı harmanlayan derin ve zengin bir karakteristiğe sahiptir.

 

 

 

Nemrut Dağı’nın Özelliği

Nemrut Dağı’nın en büyük özelliği volkanik, tabii anıt ve de insan eli değmiş bir özellikte olmasıdır. Bu üç özelliği barındıran Nemrut 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Nemrut Dağı’nın faaliyete geçme riski de söz konusu. Birbirinden etkileyici heykellerin varlığı yüzünden Tanrıların Dağı olarak bilinen Nemrut’a ulaşım günümüzde bile hala tam anlamıyla mümkün olamamaktadır. Pagan etkisiyle yapılan heykellerde Pers ve Yunan kültürü izlerini görmek mümkün. Boyu 10 metreye varan bu heykellerin, o dönemin ilkel koşullarında nasıl yapıldığı ve oraya nasıl taşındığı hala bir sır.

 

Nemrut’a Nasıl Gidilir?

Gizemli ve büyüleyici atmosferi ile yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çeken Nemrut’a ulaşabilmek için önce Adıyaman’a gitmek gerekiyor. Adıyaman’a ulaştıktan sonra araç kiralayarak ya da bölgeye giden turlara katılarak bu gizemli coğrafyayı gözlerinizle görebilir ve keyifle gezebilirsiniz.

1 Yorum

Yorum Yap

11619 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 14-07-2021
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM