İşlem Sürüyor...

Türk Edebiyatını Sevenler için Kitap Önerileri

Türk edebiyatı; roman, hikaye ve öyküleriyle birlikte sayısız klasiğe sahiptir. Dünya çapında bir okuyucu kitlesine sahip olan Türk edebiyatı, klasikleri dışında çağdaş yazarlarıyla da oldukça ilgi görür.

Bu yazıda hem Türkiye’de hem de dünyada ün kazanan Türk edebiyatı romanlarından bazılarını paylaştık. Keyifli okumalar!

 

 

Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Saatleri Ayarlama Enstitüsü, modernizmin ustalarından olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eseridir. Büyük ustanın hiciv ve ironilerle örülü olan bu romanı, Türkiye'nin Batı modernleşmesine gelişigüzel adaptasyonunun bir eleştirisidir. Roman, saat tutkunu olan Hayri İrdal ile Halit Ayarcı’nın kurduğu Saatleri Ayarlama Enstitüsü etrafında şekillenen olayları konu alır. Bu romanda kahramanların sıra dışı ve ironik hayatları işlenir.

 

 

İnce Memed

Yaşar Kemal, Türkiye'nin önde gelen romancılarından biridir. Ünlü romanı İnce Memed ise otuz iki yıllık bir zaman diliminde yazılmıştır. Kitap, yerel toprak sahibinin zulmüne katlanan Memed adında genç bir köy çocuğunun hikayesini anlatır. Sevgilisi ile beraber kaçmaya çalışırken sevgilisi hapse atılınca, Memed intikamını planlamak üzere bir haydut çetesine katılır. Eser, düzene başkaldıran Memed'in insan ilişkilerini konu alır. İnce Memed doğası ve renkleriyle Çukurova'nın öyküsüdür.

 

 

Garip

Liseden beri arkadaş olan Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet, 1941'de Türk şiirinde Türk-Osmanlı geleneğinden sapan yeni, radikal bir akımın başlangıcına işaret eder ve “Garip” adı ile bir kitap yayımlar. Okuyacağınız kitap ilk olarak Garip Mukaddimesine yer verir, daha sonra sırasıyla üç arkadaşın bazı şiirlerini içerir. Uzunca bir önsözden ve üç gencin şiirlerinden oluşan bu kitap, en doğal şekilde şiirin ne olduğunu açıklamakla başlıyor: “Şiir, yani söz söyleme sanatı.”

 

 

Yazsonu

Zamanımızın önde gelen romancılarından biri olan Adalet Ağaoğlu tarafından kaleme alınan Yazsonu, kendine özgü bir Akdeniz coğrafyasında, yaşanmak istenen ama belki de sadece bir serap olarak kalacak hayatları konu alır. Kahramanın ağzından şu soru sorulur: "Bir kimse, oltasını neden, içinde tek balık olmadığını bildiği bir göle sarkıtır ve orada, o göl kıyısında oturup saatlerce bekler?"  Adalet Ağaoğlu'nun en ünlü eserlerinden biri olan Yazsonu, bir kaçış ile Akdeniz'e varanların geride bıraktıklarını sandıkları ama aslında yanlarından hiç ayırmadıkları geçmişleriyle hesaplaşmalarına değinir.

 

 

Tutunamayanlar

Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın ilk romanıdır ve kitabın ilk baskısı 1971 yılında iki cilt olarak yayımlanmıştır. Modern Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak görülen bu kitap, belirli bir olayı göstermekten ziyade izlenimleri, çağrışımları, hiciv ve detayları sunar. Romanın konusu kısaca şöyle özetlenebilir: Mühendis Turgut Özben, yakın arkadaşı Selim Işık'ın kendisini bir tabancayla vurduğunu gazeteden öğrenir. Ardından olayın etkisinden kurtulamaz ve bu intiharın nedenlerini merak ederek konuyla ilgili araştırmalara girişir.

 

Benim Adım Kırmızı

Benim Adım Kırmızı, ünlü yazar Orhan Pamuk'un 1998 tarihinde yayımlanan ve günümüzde 60'tan fazla dile çevrilen romanıdır. Impac Dublin En iyi Roman Ödülü’nü almış olan Benim Adım Kırmızı özellikle tuhaf anlatıcılara ve fantastik unsurlara yer verilmesi açısından önemli bir romandır. Orhan Pamuk bu romanında hikayeyi çoğu cansız veya soyut olan birden çok anlatıcı aracılığıyla anlatmayı seçmiştir. Türk sanatlarını yaratan minyatürcüler ve ressamlar etrafında dönen romanda, sanatın amacı ve İslam devletleri ile Batı Avrupa arasındaki ayrımlarla ilgili çeşitli felsefi tartışmalara yer verilir.

0 Yorum

Yorum Yap

1897 kez görüntülendi
  • Cem M. Akdolu
  • 20-04-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM