İşlem Sürüyor...

Tenis Sporu ve Tarihçesi

Sevilen spor dallarından biri olan tenisin tarihçesi 1873 yılına dayanır. Günümüzde iki veya dört oyuncu gerektiren ve kort adı verilen dikdörtgen bir saha üzerinde oynanan tenis, ilk zamanlar çim sahalarda oynanıyor ve bu sebeple “çim tenisi” olarak adlandırılıyordu. O zamanlar zevk amacıyla oynanan tenis, aradan vakit geçtikçe turnuvaları düzenlenen ve geniş kitlelere hitap eden bir spora dönüştü. Bu süreç ise ilk olarak 1873 yılında İngiliz Walter C. Wingfield tarafından başlatıldı.

 

 

İngiliz Binbaşı Wingfield’in promosyon aktivitelerinden sonra çim tenisi daha fazla ilgi görmeye başladı. Ancak oyun kuralları ve sahası için belirli bir standart yoktu ve turnuva komitesi kuralların ihtiyacı karşılamadığına karar verdi. Bu yüzden dönemin kroket kulübünün üç üyesi olan Julian Marshall, Henry Jones, Charles Gilbert Heathcote kuralları belirleme ve düzenleme görevini aldı. Bu üçlünün koydukları kurallar teniste hala temel olarak kullanılıyor.

 

 

Geçmişe bakacak olursak orta çağlarda tenisin ilk versiyonlarından biri sayılan ancak el ile oynanan bir oyun bulunuyordu. Zaman içinde oyunun stratejisi kuvvet gerektirdiği için top, oyuncuların elini incitmeye başladı. Bunun üzerine oyuncular ellerini sardı. Ancak bu yöntem istendiği kadar koruma sağlamayınca, tahtadan yapılan raketler ortaya çıktı. Bu tahta raketler acıyı hafifletiyordu ancak toptan ele aktarılan titreşimin bozulmasına sebep oluyordu.

 

 

Bilinen ilk tenis kitabı olma ünvanına sahip olan Top Oyununun Prensipleri Üzerine (Trattato del Givoco della Palla di Messer) kitabı, Antonio Scaino da Salo tarafından 1555 yılında Venedik’te yazıldı. Antonio Scaino da Salo aynı zamanda kitabın yayınlanmasından 13 sene önce, ilk telli raketi yapan kişiydi. Antonio Scaino da Salo tarafından yapılan telli raketler, dış görünüş bakımından tıpkı 1970lerde kullanılan raketlere benziyordu.

 

 

Tenisin bu kadar popülerleşmesinin sebebi ise o dönemde kadın ve erkeğin aynı anda oynayabildiği nadir oyunlardan biri olmasıydı. Çim tenisi olarak adlandırılan bu oyun yalnızca çim üzerinde değil her türlü yüzey ve kapalı alanda oynandı. Ancak 1970lere kadar oyunun ismi çim tenisi olarak kaldı. Sonrasında insanlar kısaca tenis demeye başlasalar da Uluslararası Tenis Federasyonu 1977 yılına kadar oyunun ismini değiştirmedi. İlk tenis turnuvası 1877 yılında İngiltere-Wimbledon’da düzenlendi.

 

 

1926 yılına gelindiğinde ilk profesyonel tenis turnuvası düzenlendi. Türkiye’deki ilk tenis oyunu ise İngilizler tarafından oynandı. İstanbul’daki İngilizlerin 1900 yılında kendi aralarında düzenledikleri turnuvalarda üç yıl üst üste maç kazananlara “Çelenk Kupası” veriliyordu ve bu kupayı alan ilk Türk tenisçi Suat Subay olmuştu. 1924 yılına gelindiğinde Türkiye Tenis Federasyonu kuruldu. Tenise karşı olan ilginin arttığı görülünce de yurt içi ve yurtdışı tenis turnuvaları düzenlenmeye başlandı.

1 Yorum
  • 2022-03-29 16:39:48
  • alynaa
  • dergim için aldım teşekkür ederim

  • Cevapla

    alynaa kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

18223 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 13-11-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM