İşlem Sürüyor...

Tarihi Yarımada Gezi Rehberi: Tarihi Yarımada’da Gezilecek Yerler

İstanbul Fatih’te gezilecek yerler nereler sorusuyla karşılaştığımızda akla gelen ilk yanıt elbette “Tarihi Yarımada” oluyor. İstanbul’un kalbi olarak nitelenen ve zengin tarihi dokuyu kusursuz şekilde yansıtan bölge, Suriçi adıyla da anılmaktadır. 

 

 

 

 

Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan, İstanbul’un Old Town’ı olan Tarihi Yarımada tarihi eserler ve köklü mimariye sahip binalarla yapıtların bir arada olduğu eşsiz bir lokasyon. İstanbul’un meşhur yerleri sıralamasında başı çeken Tarihi Yarımada bölgesi, gezmekten ve keşfetmekten keyif alanlara eşsiz bir deneyim vadediyor.

 

 

 

Tarihi Yarımada Neresi?

“Tarihi Yarımada neresi?” sorusu yerli ve yabancı turistlerin merak ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyor. Kökleri MÖ 685 yılına kadar giden Tarihi Yarımada bölgesi, Haliç, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı ile bağlantılı bir koordinattadır. Fatih ilçesi sınırları içinde kalan yarımadada Mısır, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin izleri görülmektedir. Sultanahmet çevresi, Süleymaniye Camii ve çevresi, Fener ve Balat semtleri Tarihi Yarımada’nın önemli semtleri olarak öne çıkıyor. 

 

Tarihi Yarımada’da Gezilecek Yerler

Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen İstanbul’un aslında bu Tarihi Yarımada olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul gezi haritası içinde önemli bir yeri olan Tarihi Yarımada gezilecek yerler sıralamasına birlikte bakalım. 

 

 

 

Topkapı Sarayı

1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, Tarihi Yarımada’nın merkezi olarak yer alıyor. Sultan Abdülmecit Dolmabahçe Sarayı’na taşınana kadar bu saray aktif olarak kullanılmıştır. Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı yasayla müze haline getirilmiştir.

 

 

 

Topkapı Sarayı’nı ayrıntılı şekilde gezebilmek için bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Topkapı Sarayı’nda Osmanlı İmparatorluğu'ndan geriye kalan tablolar, mobilyalar, mücevherler, silahlar, porselenler ve daha pek çok kültürel mirası yakından inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Sultanahmet

Günün her saati kalabalık ve canlı bir meydan olan Sultanahmet Meydanı’nda, Ayasofya’nın ve Sultanahmet Camii’nin seyrine dalarak dinlenebilir ve etrafı izleyebilirsiniz. Alman Çeşmesi, At Meydanı, Yılanlı Sütun, Dikilitaş gibi tarihi eserlerle zenginleşen Sultanahmet’te zamanda yolculuk yaparak keyifli saatler geçirebilirsiniz. 

 

 

Ayasofya

Grekçede “Kutsal  Bilgelik” anlamına gelen Ayasofya, Tarihi Yarımada’da görülmesi gereken yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Kendine has rengiyle hemen göze çarpan Ayasofya, dünyanın ilk katedrali olma özelliğini de taşıyor.

 

 

 

İçinde yer alan göz alıcı mozaikleriyle değer kazanan Ayasofya, İstanbul’un fethinin ardından camiye çevrilmiştir. 1930 itibariyle de restore edilerek müzeye çevrilmiş olan Ayasofya, 2020 yılında tekrar cami olarak ibadete açılmıştır. 

 

 

 

 

Yerebatan Sarnıcı

Tarihi Yarımada içerisinde yer alan Yerebatan Sarnıcı, Roma imparatoru Justinianus tarafından yaptırılmıştır. 336 adet sütun üzerinde yükselen sarnıç, İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.

 

 

 

Yüzyıllar boyu su depolama görevini üstlenen Yerebatan Sarnıcı, “Ters Medusa Başı” ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 1987 yılında İstanbul Belediyesi tarafından temizlenip elden geçirilerek turizme açılan Yerebatan Sarnıcı, görülmesi gereken yerlerden biri olarak listeye alınabilir. 

 

 

 

 

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Gülhane Parkı yanında bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Osman Hamdi Bey tarafından 1869 yılında Müze-i Hümayun olarak kurulmuştur. Müze sınırları içinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çinili Köşk, Darphane-i Amire, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Binbirdirek Sarnıcı gibi önemli noktaları da görebilirsiniz.

 

 

Gülhane Parkı

Eskiden Topkapı Sarayı’nın bahçesi olarak konumlanan Gülhane Parkı, günümüzde bağımsız bir park olarak yer alıyor. İçeride yer alan ceviz ağaçları da çok bilindik bir şarkıyı anımsatıyor. Tanzimat Fermanı’nın duyurulduğu yer olarak önemini koruyan Gülhane Parkı’nda keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. 

 

 

Tarihi Yarımada’ya Nasıl Gidilir?

Tramvayı tercih ederek Sultanahmet ya da Gülhane duraklarında inip, Tarihi Yarımada’nın istediğiniz bölümüne yürüyerek ulaşabilirsiniz. Blog sayfamızda yer alan Dünyanın En Ünlü Şehir Simgeleri ve Hikayeleri başlıklı içeriğimiz, içinizdeki gezgin ruha yepyeni rotalar için ilham verebilir. 

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

837 kez görüntülendi
  • Atiye Yeniyayla
  • 23-11-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM