İşlem Sürüyor...

Stresi Azaltan Yiyecek ve İçecekler

İş hayatının yoğunluğu, gündelik hayatın koşuşturması derken özellikle bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri stres altındayken hiç yemek yemeyebiliyor. İşte bu gibi durumların önüne geçmenize yardımcı olabilecek bazı yiyecek ve içecekler mevcut. Bu besinlerin neler olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızda stresi azaltan yiyecek ve içecekleri sizin için derledik.

 

 

Kinoa 

Kinoa tıpkı diğer tam tahıllar gibi içeriğindeki B vitamini bakımından zengin bir besindir. Peki ya B vitamini ne işe yarar? B vitamini özellikle beyin fonksiyonu açısından ve duygu durumu ile stres yönetimi bakımından önemli bir yere sahiptir. İçeriğindeki tiyamin anksiyete seviyelerini iyileştirmede piridoksin de anksiyeteye etkisi olan hormonlar üzerinde etkilidir. Salatalarınıza ekleyebileceğiniz kinoayı süt ile birleştirerek kahvaltıda da tüketebilirsiniz.

 

 

Siyah Fasülye

Siyah fasülyenin içeriğinde yüksek oranda magnezyum bulunur. Merkezi sinir sisteminde etkin rol oynayan magnezyum ise hem vücudumuzun hem de beynimizin rahatlamasını sağlar. Yapılan araştırmalara göre stres ile magnezyum eksikliği arasında ilişki bulunmaktadır ve bu sebeple siyah fasülyeyi günlük hayatınızda tüketmeniz stresle baş etmenize yardımcı olacaktır. Siyah fasülyeyi salatalarınıza ekleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz.

 

 

Kefir 

Probiyotik alımı açısından en iyi kaynaklardan biri fermente süt ürünleridir ve probiyotiklerin görevi bağırsak bakterilerini iyileştirmektir. Probiyotik tüketmek, beyin ve bağırsak ekseni aracılığıyla stresi azaltma konusunda etkilidir. Probiyotiklerin bir diğer önemi ise; bağırsak florasının onarılmasını sağlamasıdır ve bu da beyindeki serotonin seviyelerinin yükselmesinde rol oynar. Bu sebeple haftada 3 kez kefir tüketerek vücudunuza gerekli probiyotik alımını sağlayabilirsiniz.

 

 

Bitter Çikolata 

Çikolatanın mutlulukla bir ilgisi olduğunu tahmin etmek hiçte zor değil. Bu sebeple içeriğindeki birçok bileşen ve magnezyum sayesinde bize kendimizi iyi hissettiren ve rahatlama sağlayan %70-80 arası bitter çikolatayı gün içinde ara öğünlerinizde aşırıya kaçmamak şartıyla rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bitter çikolatanın içeriğindeki kakao hücresel bağışık cevabı düzenlerken, nöral sinyalleşmeyi ve duyusal algılamayı da düzenlemede rol oynar. 

 

 

Yaban Mersini

Yaban mersini ve diğer böğürtlengiller içerikleri bakımından stresle baş etme konusunda iyi birer örnektir. Yaban mersini, içeriğindeki antioksidanlar ve diğer besin bileşenler sayesinde stres kaynaklı serbest radikallerle savaşır. Vücutta stresin negatif etkilerini azaltmaya yardımcı olan yaban mersininin yanı sıra ahududu veya böğürtlen de tüketebilirsiniz. Bu besinleri haftada en az 3-4 gün olacak şekilde tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

 

 

Yeşil Çay

Yeşil çay, içeriğinde duygu durum bozuklukları üzerinde pozitif etkileri bulunan L-Theanine isimli amino asit barındırır. Yeşil çayın içeriğindeki bu L-Theanine, stresi azaltmada rol oynayan serotonin ve dopamin hormonlarının üretimine yardımcı olur. Diğer yandan beyinde stres ile bağlantısı bulunan kimyasalların seviyesini düşürür. Bu yönüyle stres ve kaygıyı azaltmada etkilidir. Eğer tansiyon gibi kronik sağlık probleminiz yoksa ara öğünlerinizde yeşil çay tüketebilirsiniz.

 

 

Somon Balığı 

Stresle baş etmek isteyen kişilerin sık başvurduğu yiyeceklerden biri de somon balığıdır. İçeriğindeki omega-3 yağ asidi sayesinde somon balığı, stres hormonlarının negatif etkilerini azaltmada rol oynar. Bu sebeple haftada 2-3 defa somon balığı tüketebilir ve vücudunuzdan stresin etkilerini uzaklaştırmaya yardımcı olabilirsiniz.

2 Yorum
  • 2021-02-09 17:31:41
  • Mehmet Gürmen
  • Çok faydalı bilgiler eklerinize sağlık

  • Cevapla

    Mehmet Gürmen kişisinin yorumunu yanıtla

  • 2021-02-09 17:31:51
  • Sheila Dixon
  • Very helpful, will be including these foods in my diet. Thankyou

  • Cevapla

    Sheila Dixon kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

8244 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 21-01-2021
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM